Корпектомия срещу ламинектомия: прилики и разлики

Корпектомията и ламинектомията са две хирургични възможности за лечение на болки във врата и гърба. Процедурите са подобни, но корпектомията е по-сложна и обикновено има по-дълъг срок за възстановяване.

Корпектомията и ламинектомията са хирургични процедури, които могат да помогнат за облекчаване на болката, слабостта и изтръпването на гръбнака. И двете процедури се извършват чрез малък разрез на врата или гърба и могат да лекуват състояния като костни шипове и дискова херния.

Но те имат значителни разлики.

Например присаждането на кост не е част от ламинектомия, но корпектомията винаги включва присаждане на кост, за да ви помогне да стабилизирате гръбначния стълб и да поддържате нервното пространство отворено.

По-малко инвазивна гръбначна хирургия, известна като дискектомия, която се различава както от корпектомията, така и от ламинектомията, се използва по-често за лечение на дискова херния и костни шипове.

Тази статия ще обясни повече за това как работят тези процедури и как се различават, включително различните времена за възстановяване след операциите.

Защо се нуждаете от корпектомия или ламинектомия?

Корпектомията е вид операция за отстраняване на костни шипове или дискова херния, когато те причиняват гръбначен натиск и болка. Това е инвазивна процедура, която се използва за повторно отваряне на нервните корени, като ви дава повече стабилност и намалява симптомите като болка, изтръпване и слабост.

Често костните шипове и дисковата херния са резултат от хронична гръбначна дегенерация като остеоартрит. Понякога състояния като гръбначни фрактури, тумори и инфекции също трябва да бъдат лекувани с корпектомия.

Ламинектомията е операция, която се прави за облекчаване на силна болка в гърба и врата. Облекчава натиска върху гръбначния ви мозък или нервните корени.

Това налягане обикновено се причинява от спинална стеноза, дискова херния, нараняване или тумори. Обикновено ламинектомията се използва като лечение на тези състояния само когато по-малко инвазивните лечения не са подействали.

Операциите подхождат към гръбначния стълб от различни посоки, така че работят по различен начин, за да декомпресират гръбначния ви мозък и нервните корени.

корпектомия срещу ламинектомия

С какво тези гръбначни операции се различават от дискектомията?

Има друга гръбначна операция, известна като микродискектомия. Това е по-малко инвазивно от корпектомията и е така по-често извършва се за лечение на костни шипове и дискова херния. Подобно на корпектомията, тя се извършва от предната част на гръбначния стълб.

Голямо проучване, публикувано през 2015 г., установи, че микродискектомията е успешна за дългосрочно лечение на дискова херния при 84% на хората, преминали през процедурата.

Но когато дискектомията не е подействала, може да се наложи корпектомия или ламинектомия в зависимост от състоянието, което се лекува.

Вашият лекар може да ви помогне да определите кой тип операция е най-подходящ.

По какво се различават тези гръбначни операции?

Процедурите по корпектомия и ламинектомия започват по същия начин.

В зависимост от мястото на процедурата, може да седите или лежите настрани, по корем или по гръб. Вашият хирургически екип ще ви даде анестезия чрез интравенозна (IV) линия. След това хирургът ще направи малък разрез върху засегнатата гръбначна кост (прешлен) и ще раздалечи мускулите ви, за да осигури достъп до гръбнака ви.

След като хирургът започне да работи върху гръбнака ви, започват разликите между двете операции.

По време на ламинектомия хирургът ще премахне ламината (дъгата на костта в задната част на прешлените) и може също да премахне всичко друго, което притиска нервите ви, като изпъкнал диск или костен шип.

Ако също имате спинална фузия, хирургът ще съедини два или повече от вашите прешлени. След като това приключи, те ще затворят разреза.

По време на корпектомия хирургът ще отстрани прешлен или диск във врата ви и всички околни изпъкнали части, като костни фрагменти, които оказват натиск върху гръбначния ви мозък. След това те ще поставят костна присадка, за да поддържат гръбнака ви декомпресиран и ще поставят титаниеви пластини и винтове по протежение на присадката за допълнителна опора.

След като присаждането приключи, те ще затворят разреза.

Сравнителна таблица за корпектомия и ламинектомия

Графиката по-долу предлага поглед върху тези две сложни хирургични процедури и тяхното сравнение.

Корпектомия Ламинектомия
облекчава болките във врата и гърба облекчава болките във врата и гърба
облекчава натиска върху гръбначния мозък и нервите облекчава натиска върху гръбначния мозък и нервите
премахва ламина, костни шипове, израстъци и дискове премахва дискове, костни шипове, израстъци, костни фрагменти и области на шията
може да се направи заедно със спинална фузия включва присаждане на кост, за да се запази гръбначното пространство отворено
има време за възстановяване от 2-6 месеца има време за възстановяване от 4-6 седмици

Кога ще имате нужда от някоя от тези операции?

Обикновено корпектомията и ламинектомията стават опции, когато други лечения, като физическа терапия и лекарства, не са помогнали за намаляване на болката.

Хирургията също може да бъде опция, ако симптомите ви се влошават, особено ако вашият лекар е загрижен, че костен шип или дискова херния оказва натиск върху гръбнака ви.

Еднакво ли време отнемат?

Времето, което ще отнеме всяка операция, зависи от редица фактори.

Например, ламинектомията понякога може да бъде част от по-сложна операция, която включва спинална фузия. Това може да добави време към вашата процедура.

Като общо правило както ламинектомията, така и корпектомията отнемат 1-3 часа.

Има ли странични ефекти от всяка от тези процедури?

Всички медицински процедури крият възможни рискове.

Ето сравнение на страничните ефекти, които може да изпитате след всяка процедура.

Възможни рискове Корпектомия Ламинектомия
продължителна болка х х
кървене х х
инфекция х х
нараняване на гръбначния мозък х х
нараняване на нервните корени х х
изместване на присадката х
нараняване на трахеята х
кръвни съсиреци х x (в краката или белите дробове)

Време за възстановяване

Времето за възстановяване също може да варира в зависимост от сложността на вашата процедура.

Въпреки това, възстановяването от корпектомия обикновено отнема повече време от възстановяването от ламинектомия.

Обикновено ще останете в болницата ден или два след ламинектомия и около 3 дни след корпектомия.

Физическата терапия ще бъде част от вашето възстановяване, независимо какъв тип операция имате. Ако имате проста ламинектомия, може да сте в състояние да се върнете на работа след няколко седмици. Ако имате фузия заедно с ламинектомията, може да се нуждаете от по-дълъг период на възстановяване.

Някои хора, които имат корпектомия, прекарват част от времето си за възстановяване в заведения за краткосрочна рехабилитация, където могат да получат физиотерапия, трудова терапия и помощ при ежедневните задачи. Други хора могат да се възстановят у дома.

Ако корпектомията ви е била извършена на врата ви, може да носите скоба за врата няколко седмици, за да стабилизирате врата си, докато се възстановявате. Обикновено са необходими около 6 месеца за възстановяване на всички дейности след корпектомия.

Ламинектомията и корпектомията са два вида хирургия, които се използват за облекчаване на болки във врата и гърба. Те са опции за лечение на костни шипове, дискова херния, спинална стеноза, гръбначни тумори, гръбначни наранявания и други състояния, които оказват натиск‌ върху гръбначния мозък и гръбначните нерви.

И двете процедури включват отстраняване на костни части и може също да включват премахване на костни шипове и дискове. Корпектомията също включва присаждане на кост, за да се запази отворено новосъздаденото гръбначно пространство.

Тъй като корпектомията е по-сложна, тя обикновено има продължително време за възстановяване от около 6 месеца, докато понякога е възможно да се върнете на работа само няколко седмици след ламинектомия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss