Контрол на холестерола: Пиле срещу говеждо

Пилешкото и телешкото са основни продукти в много диети и могат да бъдат приготвени и подправени по хиляди различни начини.

За съжаление, тези общи животински протеини също са източници на мазнини, които могат да повишат риска от висок холестерол, сърдечни заболявания и сърдечно-съдови проблеми.

LDL холестеролът допринася за плака, която може да запуши и стесни артериите ви, които могат да се откъснат като съсиреци. Това стесняване и тези съсиреци могат да доведат до инфаркт или инсулт.

Тъй като тялото ви произвежда целия LDL холестерол, от който се нуждае, яденето на храни с високо съдържание на наситени мазнини, като мазни меса, може да увеличи количеството LDL холестерол, което тялото ви произвежда.

Но това по никакъв начин не означава, че пърженото пиле с кожата е по-добър избор от пържола от филе на скара – поне ако говорите за здравето на сърцето.

Сравняване на разфасовки

През последните години фокусът се измести от това колко холестерол съдържа дадена храна и се измести към фокусиране върху това колко наситени мазнини има тази храна.

Колкото повече нездравословни наситени мазнини ядете, толкова повече LDL холестерол произвежда тялото ви и това се счита за по-важно за управлението на холестерола, отколкото действителното съдържание на холестерол в храните.

През 2015 г., Диетични указания на САЩ бяха актуализирани, за да премахне ограничението за холестерола, консумиран в храната, тъй като имаше малък ефект върху нашите нива на LDL.

Въпреки че продължават да казват, че трябва да ядете възможно най-малко холестерол, тъй като храните с високо съдържание на холестерол обикновено също са с високо съдържание на наситени мазнини.

Докато хората приемат, че пилешкото е с по-ниско съдържание на наситени мазнини от говеждото, това не означава, че е непременно по-здравословно.

Пилешките и кравите съхраняват мазнините по различен начин и в различни части на тялото си. Например, пилетата съхраняват мазнини предимно под кожата, а пилешките бутчета са с по-високо съдържание на мазнини и холестерол, отколкото месото от гърдите.

Вижте съдържанието на холестерол и наситени мазнини във всяка разфасовка от 3,5 унции от тези меса:

The Американска сърдечна асоциация (AHA) препоръчва хората, които обичат да ядат месо, да се наклонят към постни протеини, като домашни птици без кожа, тофу, риба или боб.

Риба като сьомга, пъстърва и херинга са с по-високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Телешкото, хранено с трева, също е с по-високо съдържание на омега-3 мастни киселини в сравнение с говеждото, отглеждано във фабрично отглеждане.

Освен това AHA препоръчва ограничаване на дори постни разфасовки телешко или пиле без кожа до по-малко от 6 унции на ден, което е приблизително с размерите на две тестета карти.

Готвене с по-малко холестерол

Дори и да изберете постно месо, можете лесно да добавите допълнителни наситени мазнини към тях по време на процеса на готвене.

Пържене в свинска мас? Да го увиете в бекон? Това ще отмени това, което се опитвате да постигнете.

Ето няколко начина, по които експертите по сърдечно здраве казват, че можете да намалите нивата на холестерола чрез диета:

Избор

Изберете постно говеждо месо, като кръгло, патронче, филе или филе.

Когато ядете пиле, яжте само бялото месо.

Избягвайте преработени меса като салам, хот-дог или колбаси. Най-здравословните за сърцето разфасовки месо обикновено са обозначени като „избор“ или „избор“. Избягвайте етикети като „първенство“.

готвене

Преди дори да започнете да го готвите, отрежете мазнината от телешкото си месо. Продължете да отстранявате мазнината, ако правите яхния или супа.

Избягвайте да пържите храната си. Вместо това изберете да го печете на скара или да го запечете и да поддържате месото влажно, докато го приготвяте, с вино, плодов сок или нискокалорична марината.

Видът на маслото, който използвате, също оказва влияние върху приема на холестерол. Маслото, свинската мас и шортенингът трябва да излязат през прозореца, защото са с високо съдържание на холестерол и наситени мазнини.

Маслата на основата на зеленчуци, включително рапица, шафран, слънчоглед, соя или зехтин са значително по-здравословни за сърцето.

Също така не забравяйте да включите много зеленчуци, тъй като фибрите могат да помогнат за намаляване на усвояването на холестерола след хранене.

И накрая, не заменяйте приема на мазнини с въглехидрати, тъй като това няма да намали шансовете ви за коронарна артериална болест.

Приготвяне на храна: Смесете и съчетайте пилешко и зеленчуци

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss