Колко дълго се задържа алкохолът в тялото ви?

Общ преглед

Алкохолът е депресант, който има кратка продължителност на живота в тялото. След като алкохолът навлезе в кръвта ви, тялото ви ще започне да го метаболизира със скорост от 20 милиграма на децилитър (mg/dL) на час. Това означава, че ако нивото на алкохол в кръвта ви е 40 mg/dL, метаболизмът на алкохола ще отнеме около два часа.

Прочетете, за да научите повече за жизнения цикъл на алкохола в тялото и важните фактори, които трябва да вземете предвид.

Колко време отнема ефекта на алкохола да изчезне?

Алкохолът се метаболизира с постоянна скорост, но някои хора могат да усетят ефекта на алкохола за по-дълго време. Това е така, защото концентрациите на алкохол в кръвта могат да варират при различните хора и ситуации. Концентрацията на алкохол в кръвта (BAC) се отнася до количеството алкохол в кръвта ви по отношение на количеството вода в кръвта ви. Например, ако двама души имат нива на алкохол в кръвта от 20 mg/dL, алкохолът ще се метаболизира за около час във всеки човек, но техните BAC могат да бъдат много различни.

Много фактори могат да повлияят на BAC и как реагирате на алкохола, включително:

 • възраст
 • тегло
 • пиене на алкохол на празен стомах
 • лекарства
 • чернодробно заболяване
 • пиене на много напитки за кратък период от време, което е известно още като препиване

Също така е важно да знаете колко алкохол има във вашата напитка, защото това ще определи колко време е необходимо за метаболизиране на вашата напитка. Например, някои бири имат по-високо алкохолно съдържание, което влияе на количеството алкохол, което консумирате от една напитка.

Следват общи оценки за това колко време е необходимо за метаболизиране на различните алкохолни напитки, въпреки че тези времена ще варират в зависимост от количеството алкохол в напитката:

Вид алкохолна напитка Средно време за метаболизиране
малка порция алкохол Един час
пинта бира 2 часа
голяма чаша вино 3 часа
няколко питиета няколко часа

Има определени стъпки, които можете да предприемете, за да намалите ефекта от алкохола.

 • Храната може да помогне на тялото ви да абсорбира алкохола.
 • Водата може да помогне за намаляване на BAC, въпреки че все пак ще отнеме един час за метаболизиране на 20 mg/dL алкохол.
 • Избягвайте кофеина. Мит е, че кафето, енергийните напитки или други подобни напитки облекчават интоксикацията по-бързо.

Прочетете повече: Безопасно ли е да се пие алкохол, докато приемате ацетаминофен? »

Как се метаболизира алкохолът?

Когато консумирате алкохол, той първо навлиза в храносмилателната система. Алкохолът обаче не се усвоява като храната и другите напитки. Около 20 процента от алкохола от една напитка се движи директно в кръвоносните съдове. Оттам се пренася в мозъка ви. Останалите 80 процента отиват в тънките черва, след това директно в кръвта.

Последната стъпка от жизнения цикъл на алкохола е отстраняването му от тялото през черния дроб. Всички проблеми с черния ви дроб могат да забавят този процес.

Урина срещу дихателни тестове

Тестовете на урината могат да открият алкохол дълго след като сте изпили последното си питие. Тези тестове търсят следи от алкохолни метаболити. Средният тест за урина може да открие алкохол между 12 и 48 часа след пиене. По-напреднали тестове могат да измерват алкохола в урината 80 часа след пиене.

Дихателните тестове за алкохол могат да открият алкохол в по-кратък период от време. Това е средно около 24 часа. Малка машина, наречена алкотестер, измерва вашия BAC. Всяко число над 0,02 се счита за небезопасно за шофиране или други задачи, базирани на безопасността.

Алкохолът може да остане в косата ви до 90 дни. Може също временно да се открие в слюнка, пот и кръв.

Тест Колко време след пиене може да открие алкохол?
урина 12-48 часа
дъх 24 часа
коса 90 дни

Кърмене и алкохол

Има погрешно схващане, че проследяването на количеството алкохол, което пиете, и времето, необходимо на тялото ви, за да се отървете от него, може да помогне за предпазването на кърмата. Никакво количество алкохол не е безопасно за пиене, когато кърмите. Бебетата, които са изложени на алкохол, са изложени на риск от намалени двигателни умения и други забавяния в развитието.

Докато клиниката Майо казва, че алкохолът отнема средно няколко часа, за да изчисти кърмата, процесът варира по същия начин, както при жени, които не кърмят.

Ако все пак пиете алкохол по време на кърмене, помислете за следните начини да предпазите бебето си:

 • кърмете преди да пиете
 • изпомпвайте допълнително мляко преди време, за да можете да нахраните бебето си с изцедено мляко
 • изчакайте 2-3 часа след инжекция или чаша бира или вино от 12 унции, преди да кърмите отново

Алкохолно отравяне

Алкохолното отравяне е спешно медицинско състояние. Появява се, когато се консумира голямо количество алкохол и тялото ви не може да го разгради достатъчно бързо. Прекомерното пиене е най-честата причина за алкохолно отравяне.

Симптомите включват:

 • повръщане
 • понижена кръвна температура
 • по-бавно дишане
 • изпадам в безсъзнание

Често човек с алкохолно отравяне припада, преди да разбере какво се е случило. Ако подозирате алкохолно отравяне на приятел или любим човек, незабавно се обадете на местните служби за спешна помощ. За да предотвратите задавяне от повръщане, обърнете лицето настрани. Никога не оставяйте сам приятел с алкохолно отравяне.

Научете повече: Разбиране защо се случват затъмнения »

Колкото по-бързо потърсите помощ, толкова по-вероятно е да сведете до минимум потенциално фатални усложнения, като например:

 • сърдечен арест
 • мозъчно увреждане
 • припадък
 • задушаване
 • изключително ниско кръвно налягане

За вкъщи

Скоростта, която алкохолът може да остане във вашата система, зависи от различни фактори. Изводът е безопасност и умереност. Поддържайте консумацията си до няколко напитки на седмица и избягвайте прекомерното пиене. Освен това, не забравяйте да имате подредена кола, ако пиете далеч от дома. Дори ако сте под законовото ограничение, никога не е безопасно да шофирате с каквото и да е количество алкохол.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss