Колко време отнема възстановяването след операция за отслабване?

Времето, необходимо за възстановяване след операция за отслабване, зависи от вида на операцията и хирургичната техника, която получавате.

Лапароскопските операции обикновено имат по-бързо време за възстановяване от отворените процедури. Отворените процедури се извършват през голям разрез в корема. Лапароскопската процедура се извършва чрез по-малки разрези с тънка тръба, наречена лапароскоп.

Разглеждаме времето за възстановяване на някои от най-честите операции за отслабване.

Възстановяване след операция на стомашна лента

При операция на стомашна лента вашият хирург ще постави лента около стомаха ви, за да ви помогне да се почувствате сити по-рано. Въпреки че има рискове, свързани с всеки тип операция, здравните експерти смятат, че операцията на стомашна лента е безопасна операция.

Колко време ще останете в болницата?

Можете да се приберете вкъщи в същия ден, в който сте извършили процедурата, или да прекарате 1 нощ в болницата.

Първите дни след като се прибрах

Лекарствата за болка без рецепта могат да ви помогнат да управлявате дискомфорта. Вашият хирург може да Ви предпише лекарства за разреждане на кръвта, за да намали риска от образуване на кръвни съсиреци. Ще трябва да спазвате течна диета поне една седмица.

Кога можете да възобновите ежедневните дейности?

Може да отнеме до 6 седмици, за да се върнете напълно към обичайната си диета и да можете да се върнете към напрегната дейност или упражнения. Вашият хирург може да стегне лентата около стомаха ви 4-6 седмици след процедурата.

След колко време можете да се върнете на работа?

Може да успеете да се върнете на работа в рамките на няколко седмици след поставяне на стомашна лента. Може да се нуждаете от по-дълго възстановяване, ако имате физическа работа.

Възстановяване от стомашен байпас

Стомашен байпас е процедура, която също ви позволява да отслабнете. Вашият хирург ще създаде малка торбичка в горната част на стомаха ви с хирургически скоби. Тази торбичка е свързана с тънките ви черва, така че храната заобикаля по-голямата част от стомаха ви.

Колко време ще останете в болницата?

Обикновено ще останете в болницата приблизително 2-3 дни след стомашен байпас.

Първите дни след като се прибрах

Лекарства като ацетаминофен (тиленол) могат да помогнат за намаляване на дискомфорта в дните след процедурата. Някои хора развиват болка във върха на рамото от газове, останали след операцията, но това обикновено изчезва след 4-5 дни.

Кога можете да възобновите ежедневните дейности?

Вероятно ще трябва да консумирате течна диета в продължение на 3 седмици и няма да можете да шофирате минимум 1 седмица.

Може да успеете да се върнете към повечето си нормални дейности в рамките на 3 седмици.

След колко време можете да се върнете на работа?

Може да се върнете на работа в рамките на 8 седмици.

Възстановяване от стомашен ръкав

При процедура на стомашен ръкав вашият хирург ще отстрани около 80% от стомаха ви. Това може да ви помогне да се почувствате сити по-бързо.

Колко време ще останете в болницата?

Обикновено ще трябва да останете в болницата за около 3-5 дни след операция на стомашния ръкав.

Първите дни след като се прибрах

Може да имате известна болка след процедурата, но вероятно ще ви бъдат дадени лекарства с рецепта, за да облекчите дискомфорта.

Вероятно ще се почувствате уморени и ще имате нужда от допълнителна почивка, докато тялото ви се възстановява.

Кога можете да възобновите ежедневните дейности?

Ще трябва да ядете много по-малки порции храна след процедурата. Може да не сте в състояние да ядете типична диета поне 6 седмици.

Хирурзите обикновено препоръчват да се избягват коремни упражнения или вдигане на тежести за поне 6 седмици.

След колко време можете да се върнете на работа?

Връщането на работа може да отнеме до 4–6 седмици. Някои хора обаче могат да се върнат по-рано.

Възстановяване от дуоденален превключвател

Дуоденалният превключвател е комбинация от стомашен ръкав и чревен байпас. Чревният байпас включва прикрепване на първата част от тънките ви черва към долната част, за да ограничите калориите, които абсорбирате.

Колко време ще останете в болницата?

Болничният престой след дуоденална смяна често е подобен на този при стомашен ръкав. Може да се наложи да останете 3–5 дни.

Първите дни след като се прибрах

Ще трябва да започнете с течна диета след операцията. Важно е да дадете на тялото си много почивка по време на периода на възстановяване.

Кога можете да възобновите ежедневните дейности?

Може да успеете да се върнете към повечето от нормалните си дейности в рамките на няколко седмици. Хирурзите препоръчват да се избягва вдигане на тежести или упражнения за най-малко 6 седмици след процедури, които включват стомашен превключвател.

След колко време можете да се върнете на работа?

Както при процедурите за стомашен ръкав, може да отнеме до 4-6 седмици, преди да можете да се върнете на работа.

Възстановяване след лапароскопска срещу отворена операция за отслабване

Повече от 90% стомашните байпаси вече се извършват лапароскопски.

В 2018 проучване, изследователите установиха, че изписването от болницата 1 ден след лапароскопски стомашен байпас изглежда безопасно и не е свързано с по-голям шанс за повторно приемане, отколкото по-дългите болнични престои. Отворените операции обикновено изискват болничен престой от поне няколко дни.

Вероятно ще можете бавно да рестартирате ежедневните си дейности седмица или две след процедурата – вероятно по-бързо след лапароскопска процедура.

Може да отнеме до 6 седмици, за да се върнете на работа след отворена операция, но лапароскопската хирургия често води до по-бързо възстановяване.

Кога да се свържете с лекар след операция за отслабване?

Важно е да присъствате на всички планирани прегледи, за да може Вашият лекар да следи възстановяването Ви. Също така е важно да посетите Вашия лекар, ако развиете признаци на потенциални усложнения, като например:

  • зачервена, гореща и подута кожа около раната
  • висока температура
  • повръщане
  • втрисане и треперене

  • бързо дишане
  • ускорен пулс
  • затруднено преглъщане

Често задавани въпроси за възстановяване след операция за отслабване

Ето някои често задавани въпроси, които хората имат относно възстановяването след операция за отслабване.

Кои са най-трудните дни след операция за отслабване?

Денят след операцията може да е най-трудният, тъй като може да имате дискомфорт от операцията и да не можете да ядете твърда храна.

Колко скоро мога да шофирам след операция за отслабване?

Няма да можете да шофирате, докато не можете да натиснете спирачките и да поставите предпазния си колан без болка – обикновено поне 1 седмица.

Коя операция за отслабване има най-бързо време за възстановяване?

Операцията на стомашна лента обикновено е най-простият тип операция за отслабване и има най-кратко време за възстановяване.

За вкъщи

Операцията за отслабване може да ви помогне да постигнете целевото си тегло, но ще ви трябват седмици, за да се възстановите от процедурата. Вероятно ще трябва да започнете с течна диета, преди постепенно да възобновите твърдите храни.

Важно е да посещавате всичките си планирани прегледи след процедурата, за да сте сигурни, че лекувате правилно. Също така е важно да се свържете с Вашия лекар, ако развиете признаци на инфекция или други усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss