Кой е най-често срещаният тип рак на белия дроб?

Аденокарциномът на белите дробове е най-честият вид рак на белия дроб. Това е и типът рак на белия дроб, който е най-вероятно да бъде диагностициран при хора, които никога не са пушили.

Най-често срещаният тип рак на белия дроб, диагностициран в Съединените щати, е немалък рак на белия дроб (NSCLC), наречен аденокарцином. Точните числа варират, но се предполага, че 40% от раковите заболявания на белия дроб, диагностицирани днес, са аденокарциномите.

Предишното пушене ви излага на по-висок риск от този вид рак, но това не е единственият рисков фактор. Някои хора, които са диагностицирани с аденокарцином, изобщо не са пушили.

Броят на хората, които умират от рак на белия дроб всяка година, е намаляващи. Но откриването на аденокарцином в белите дробове възможно най-рано е ключът към най-добрия резултат с тази диагноза.

Това прави преглед на това, което в момента знаем за аденокарцинома на белите дробове и как рисковете, симптомите и разпространението се сравняват с други видове рак на белия дроб.

Какво представлява аденокарциномът на белите дробове?

Аденокарциномът е всеки раков растеж, който започва в жлезистата тъкан. Гърдите, дебелото черво, панкреасът, белите дробове и някои други органи имат този тип тъкан.

Аденокарциномът на белите дробове обикновено започва в жлезите във външната част на белите дробове, които произвеждат слуз. Оттам ракът може да се разпространи в други части на белите дробове.

Аденокарциномът на белите дробове се класифицира като недребноклетъчен белодробен рак (NCSLC). Тези видове рак не растат толкова бързо, колкото дребноклетъчния рак на белия дроб (SCLC), но се диагностицират много по-често.

Лечението обикновено включва операция, химиотерапия и/или радиация. Може също да се обмислят целеви терапии или имунотерапия.

Аденокарцином в сравнение с други видове рак на белия дроб Разпространение
аденокарцином 30-40%
плоскоклетъчен карцином 20-25%
едроклетъчен белодробен карцином 10-15%
дребноклетъчен рак на белия дроб 10-15%
белодробни карциноидни тумори и други видове рак на белия дроб по-малко от 5%

Кой има вероятност да получи аденокарцином на белите дробове?

Всеки може да получи аденокарцином на белите дробове. Хората с всякаква полова идентичност са диагностицирани с това състояние. Двете неща, които могат да увеличат риска най-много, са тютюнопушенето и генетичните фактори.

Пушенето е свързано с между 80 до 90% на смъртните случаи от рак на белия дроб, според CDC. Хората, които пушат повече от 15 цигари на ден, са изложени на повишен риск. Животът с някой, който пуши, може да повиши риска ви чрез излагане на пасивно пушене.

Като се има предвид това, аденокарциномът на белите дробове често е свързан с генетични мутации. Тези мутации могат да се предават от вашето семейство (наследени) или могат да възникнат по време на живота ви (придобити). Придобитите генетични мутации се откриват в 70% на аденокарциноми на белия дроб.

Други рискови фактори за аденокарцином на белия дроб включват:

 • да сте на 65 или повече години
 • излагане на радон
 • излагане на азбест
 • излагане на тежки метали

Какви са симптомите на аденокарцином на белите дробове?

Ранните симптоми на аденокарцином на белите дробове могат да варират значително за всеки отделен случай. Симптомите на този тип рак на белия дроб могат да включват:

 • задух
 • умора
 • необяснима загуба на тегло
 • болка в гърдите
 • хрипове
 • кашляне на кръв или слуз
 • повтарящи се респираторни инфекции

Ако изпитвате тези симптоми, посетете лекар. Ако имате аденокарцином на белите дробове, колкото по-рано започнете лечението, толкова по-добър е резултатът.

Аденокарциномът на белите дробове е най-честият вид рак на белия дроб. Това е и типът рак на белия дроб, който е най-вероятно да бъде диагностициран при хора, които никога не са пушили.

Тъй като основният рисков фактор за всички видове рак на белия дроб е тютюнопушенето, лесно е този вид рак на белия дроб да остане незабелязан от хора, които не пушат или никога не са пушили.

Хората, които имат фамилна анамнеза за рак на белия дроб, предишни пушачи и хора, които са живели с пушачи, трябва да попитат своя лекар за редовни прегледи, за да проверят за всички видове рак на белия дроб.

Ако имате симптоми на аденокарцином на белия дроб, говорете с Вашия лекар. Ракът на белия дроб не засяга само пушачите, хората, които са определени като мъжки по рождение, или тези на възраст над 65 години. Ранното откриване на всеки вид рак на белия дроб води до най-добрия възможен резултат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss