Камъни в сливиците: какво представляват и как да се отървем от тях

Какво представляват камъните в сливиците?

Камъните на сливиците, или тонзилолити, са твърди бели или жълти образувания, които се намират върху или вътре в сливиците.

Обичайно е хората с камъни в сливиците дори да не осъзнават, че ги имат. Камъните на сливиците не винаги се виждат лесно и могат да варират от размер на ориз до големина на голямо грозде. Камъните в сливиците рядко причиняват по-големи здравословни усложнения. Понякога обаче те могат да прераснат в по-големи образувания, които могат да причинят подуване на сливиците и често имат неприятна миризма.

Снимки на камъни в сливиците

Какво причинява камъни в сливиците?

Вашите сливици са съставени от цепнатини, тунели и ями, наречени крипти на сливиците. Различни видове отломки, като мъртви клетки, слуз, слюнка и храна, могат да се уловят в тези джобове и да се натрупват. Бактериите и гъбичките се хранят с това натрупване и причиняват отчетлива миризма.

С течение на времето отломките се втвърдяват в камък на сливиците. Някои хора могат да имат само един камък на сливиците, докато други имат много по-малки образувания.

Потенциалните причини за камъни в сливиците включват:

 • лоша хигиена на зъбите
 • големи сливици
 • хронични проблеми със синусите
 • хроничен тонзилит (възпалени сливици)

Симптоми на камъни в сливиците

Въпреки че някои камъни в сливиците може да са трудни за виждане, те все още могат да причинят забележими симптоми. Симптомите на камъни в сливиците могат да включват:

 • лош дъх
 • възпалено гърло
 • затруднено преглъщане
 • болка в ухото
 • продължаваща кашлица
 • подути сливици
 • бели или жълти остатъци върху сливиците

По-малките камъни в сливиците, които са по-чести от големите, може да не причиняват никакви симптоми.

Предотвратяване на камъни в сливиците

Ако имате камъни в сливиците, те могат да се появяват редовно. За щастие има стъпки, които можете да предприемете, за да ги предотвратите. Тези стъпки включват:

 • практикуване на добра устна хигиена, включително почистване на бактериите от задната част на езика ви, когато си миете зъбите
 • спиране на тютюнопушенето
 • гаргара със солена вода
 • пиене на много вода, за да останете хидратирани

Премахване на камъни в сливиците

Повечето тонзилолити са безвредни, но много хора искат да ги премахнат, защото могат да миришат лошо или да причинят дискомфорт. Лечението варира от домашни средства до медицински процедури.

Гаргара

Енергичното гаргара със солена вода може да облекчи дискомфорта в гърлото и може да помогне за изхвърляне на камъни в сливиците. Солената вода също може да помогне за промяна на химичния състав на устата. Той също така може да помогне да се отървете от миризмата, която камъните в сливиците могат да причинят. Разтворете 1/2 чаена лъжичка сол в 8 унции топла вода и правете гаргара.

кашлица

Може първо да откриете, че имате камъни в сливиците, когато ги изкашляте. Енергичната кашлица може да помогне за разхлабване на камъни.

Ръчно премахване

Не се препоръчва да премахвате камъните сами с твърди предмети като четка за зъби. Вашите сливици са деликатни тъкани, така че е важно да сте нежни. Ръчното отстраняване на камъни в сливиците може да бъде рисковано и да доведе до усложнения, като кървене и инфекция. Ако трябва да опитате нещо, по -добрият избор е внимателно с помощта на китка или памучен тампон.

Може да се препоръчат леки хирургични процедури, ако камъните станат особено големи или причинят болка или постоянни симптоми.

Лазерна криптолиза на сливиците

По време на тази процедура се използва лазер за премахване на криптите, където се полагат камъни в сливиците. Тази процедура често се извършва с локална анестезия. Дискомфортът и времето за възстановяване обикновено са минимални.

Коблационна криптолиза

При коблационната криптолиза не се включва топлина. Вместо това радиовълните превръщат солевия разтвор в заредени йони. Тези йони могат да прорязват тъканта. Както при лазерите, коблационната криптолиза намалява криптите на сливиците, но без същото усещане за парене.

Тонзилектомия

Тонзилектомията е хирургично отстраняване на сливиците. Тази процедура може да се извърши с помощта на скалпел, лазер или коблационно устройство.

Извършването на тази операция за камъни в сливиците е спорно. Лекарите, които препоръчват тонзилектомия при камъни в сливиците, са склонни да я използват само при тежки, хронични случаи и след като всички други методи са били изпробвани без успех.

Антибиотици

В някои случаи антибиотиците могат да се използват за лечение на камъни в сливиците. Те могат да се използват за намаляване на броя на бактериите, които играят решаваща роля в развитието и растежа на камъните в сливиците.

Недостатъкът на антибиотиците е, че те няма да лекуват основната причина за камъните и идват със свои собствени потенциални странични ефекти. Те също не трябва да се използват дългосрочно, което означава, че камъните в сливиците вероятно ще се върнат, след като спрете да използвате антибиотиците.

Усложнения на камъни в сливиците

Въпреки че усложненията от камъни в сливиците са редки, те са възможни. Едно от най-сериозните усложнения, които могат да възникнат от камъни в сливиците, е а дълбока инфекция на сливиците, известен като абсцес.

Големите камъни в сливиците могат да увредят и нарушат нормалната тъкан на сливиците. Това може да доведе до значително подуване, възпаление и инфекция.

Камъните на сливиците, свързани с инфекции на сливиците, също могат да изискват операция.

Камъните на сливиците заразни ли са?

Не, камъните в сливиците не са заразни. Те са изградени от материал, наречен биофилм. В устата биофилмът е комбинация от бактерии и гъбички в устата ви, взаимодействащи с химията на устата ви. След това тази смес се прикрепя към всяка влажна повърхност.

В случай на камъни в сливиците, материалът се втвърдява в сливиците. Друг често срещан биофилм в устата е плаката. Биофилмите също играят роля при кариес и заболяване на венците.

Outlook

Камъните в сливиците са често срещан проблем. Въпреки че могат да доведат до редица симптоми, камъните в сливиците рядко водят до сериозни усложнения.

Ако имате чести камъни в сливиците, не забравяйте да практикувате добра зъбна хигиена и да останете хидратирани. Ако те станат проблем или сте загрижени за тях, говорете с Вашия лекар. Заедно можете да определите най-добрия начин за лечение на вашите камъни в сливиците и предотвратяване на бъдещи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss