Как страхът от диагноза засяга хората, изложени на риск от болестта на Алцхаймер

Обмислянето на възможността за диагностициране на болестта на Алцхаймер може да бъде нещо добро: може да сте мотивирани да предприемете стъпки за здравословен начин на живот, да съставите планове за грижи в напреднала възраст или да изградите мрежа за подкрепа.

Но повтарящият се страх и безпокойство от пропуски в паметта вероятно ще навредят повече, отколкото ще помогнат.

За хората с по-висок риск от болестта на Алцхаймер този страх може да доведе до натрапчиви мисли. Може да започнете да тълкувате погрешно всяка грешка в паметта или когнитивен проблем като признак на деменция.

Това безпокойство е често срещано и дори си има име: безпокойство от деменция. Безпокойството от деменция може да доведе до депресия и безпокойство, което може да влоши вниманието и паметта.

Ефектите на страха

Страхът от диагнозата болест на Алцхаймер се проявява в много форми.

Освен страха от развитие на самата Алцхаймер, има:

 • страх от стигма
 • страх от ефекта, който може да има върху семейството ви
 • страх от нужда от болногледач
 • страх от загуба на чувство за цел

Страхът и безпокойството могат да причинят стрес и безпокойство и това може да повлияе на цялостното ви качество на живот. Тревожността може да се превърне в други разстройства на настроението, като депресия. В тежки случаи тревожността от деменция може да доведе до погрешна диагноза и употреба на ненужни лекарства.

Самосаботажът също може да бъде проблем. Проучвания са показали, че безпокойството може да увеличи риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Безпокойството може също да ви накара да отложите скрининга за ранна диагноза, която иначе би могла да ви помогне забави прогресия на заболяването.

За тези с фамилна обремененост безпокойството от потенциално развитие на болестта на Алцхаймер е „напълно разбираемо“, казва Нейт Чин, доктор по медицина, гериатър в UW Health и медицински директор на Изследователския център за болестта на Алцхаймер в Уисконсин в Мадисън, Уисконсин, пред Healthline.

Но Чин, който е домакин на подкаст, наречен „Деменцията има значение“, също обяснява, че е важно хората да разбират мозъчните заболявания и техните диагнози, защото около тях има много неразбиране. Например, болестта на Алцхаймер не е същото като деменция.

Що се отнася до онези, които може да се колебаят да потърсят грижи, Чин препоръчва подход с широка картина: „Диагнозата не ги дефинира, не променя това, което са постигнали в живота си, или напълно обяснява преживяното от тях на симптомите.“

Как да се справя

Ако откриете, че постоянно се тревожите за бъдеща диагноза Алцхаймер, важно е да намерите начини да се справите, преди това да се отрази на здравето ви.

Прегледайте се

Диагнозата на болестта на Алцхаймер е трудна. Дори със съвременните тестове все още има „известна несигурност, че фамилната анамнеза за болестта на Алцхаймер е наистина болест на Алцхаймер“, казва Чин.

Той открива, че тази несигурност понякога може да бъде успокояваща за хората. Въпреки че семейната история е рисков фактор, тя не е гаранция.

„Много хора имат семейна история на болестта на Алцхаймер и много хора имат [a version of the APOE gene called APOE4] които могат да увеличат риска от развитие на Алцхаймер“, обяснява Чин, „но не всеки човек има APOE4 развива болестта на Алцхаймер. Повишен риск не е същото нещо като действителното получаване на болестта.

Докато страхът може да ви накара да отложите прегледа за ранна диагноза, скринингът е важна стъпка за облекчаване на безпокойството, независимо от резултата. Проучване предполага, че ранната диагностика и намеса могат да забавят прогресията на заболяването.

Ако забележите някой от предупредителните признаци на Алцхаймер, насрочете среща с Вашия лекар.

Научете за предупредителните знаци

Признаците на болестта на Алцхаймер могат да имитират признаци на когнитивен упадък, които са типични за стареенето. Но хората с болестта на Алцхаймер показват определено постоянно поведение, което има тенденция да се влошава с течение на времето. Те включват:

 • загуба на памет, която засяга ежедневието
 • проблеми с познати задачи, като използване на тостер
 • трудно говорене или писане
 • стават дезориентирани относно времето или местата

Тези признаци не винаги означават, че човек има Алцхаймер. Вашият лекар може да определи дали са необходими още изследвания.

Ако в крайна сметка получите диагноза, Чин казва, че трябва да имате предвид, че някои от признаците и симптомите са обратими.

След пълна оценка на вашите симптоми ще можете да адресирате обратимите фактори. Те включват:

 • разстройства на настроението
 • странични ефекти на лекарствата
 • аномалии на щитовидната жлеза
 • витаминни дефицити
 • проблеми със съня
 • определени хронични здравословни състояния

„Разглеждането на тези неща може да помогне със симптомите и със сигурност може да помогне за подобряване на работата на мозъка“, казва Чин.

И след като бъдете диагностицирани, вие също ще можете да получите ранно лечение и да вземете по-информирани решения за евтини грижи.

Получете точна информация

Люк СтокелPhD, лицензиран клиничен невропсихолог в Националния институт по здравеопазване (NIH) Национален институт по стареененастоятелно препоръчва да се „обучите за болестта, нейното прогресиране и наличните ресурси“, ако сте изложени на риск от болестта на Алцхаймер.

Той предлага да говорите с Вашия лекар или невролог за обяснение на състоянието, както и да потърсите ресурси като Център за обучение и насочване към болестта на Алцхаймер (ADEAR). за да научите за най-новите изследвания, лечения и възможности за грижи.

Точната и актуална информация може да ви помогне да вземете по-информирани решения и да зададете реалистични очаквания.

Работете върху „контролируемите“ рискови фактори

Въпреки че не можете да контролирате семейната история, възрастта и генетиката, наличието на тези рискови фактори не означава, че диагнозата болест на Алцхаймер е сигурна.

Има няколко начина можете да управлявате цялостния си риск:

 • Диета: Яжте балансирана диета, пълна с плодове и зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни и зехтин. Следването на диетата MIND може да помогне за предотвратяване на деменция и загуба на мозъчна функция с напредване на възрастта.
 • Упражнение: Проучванията показват, че физическата активност намалява риска от деменция.
 • Когнитивно обогатяване: Изпълнявайте когнитивни упражнения, за да подобрите цялостното здраве на мозъка с възрастта.
 • Останете социални: Продължете да участвате в дейностите, които ви харесват. Те могат да осигурят чувство за цел и удовлетворение. Приятелствата също могат да бъдат от полза за цялостното ви здраве.
 • Намали стреса: Опитайте дейности за намаляване на стреса като йога, медитация или упражнения. Професионалното консултиране или терапия също може да ви помогне да се справите със стреса или безпокойството.
 • Спрете да пушите, ако пушите. Лекарят може да ви помогне да направите план за спиране.

Опитът с болестта на Алцхаймер сега не е същият, както преди 20 години. Лекарите знаят много повече за грижите, подкрепата и лечението. „Ходът на заболяването изглежда различен“, казва Чин.

Ако откриете, че се тревожите за възможността за бъдеща диагноза, говорете с лекар. След това се опитайте да се образовате за болестта на Алцхаймер и текущите изследвания.

Вече сте на прав път, като прочетете тази статия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss