Как пшеничните зародиши са полезни за вашето здраве

Какво е пшеничен зародиш и къде мога да го намеря?

Пшеничният зародиш е част от пшеничното зърно и е отговорен за подпомагане на растението да се размножава и хвърля хайвера на нова пшеница. Въпреки че е отстранен от повечето преработени пшенични продукти, той е основен хранителен компонент на пълнозърнеста пшеница.

Пшеничният зародиш, заедно с люспите, се отстранява от рафинираните пшенични продукти – като тези, които използват бяло брашно – за да могат да се съхраняват по -дълго.

Пшеничният зародиш се добавя към някои мюсли, зърнени храни и царевичен хляб, а също така се предлага суров. Той е популярен топинг за плодови пайове, кисело мляко, сладолед и горещи или студени зърнени храни. Тя може да бъде по -здравословна алтернатива на галета в кюфтета, кюфтета и панировка за меса.

Пшеничен зародиш се предлага и в течна форма и под формата на гел капсула. Може да се използва като хранителна добавка или като хранителна добавка.

Какво може да ми помогне пшеничният зародиш?

Пшеничните зародиши имат отлична хранителна стойност като хранителна добавка, казват експерти. Той е чудесен източник на растителни протеини, заедно с фибри и здравословни мазнини. Също така е добър източник на магнезий, цинк, тиамин, фолиева киселина, калий и фосфор.

Пшеничният зародиш е с високо съдържание на витамин Е, основен хранителен елемент с антиоксидантни свойства. Смята се, че антиоксидантите намаляват свободните радикали в тялото и изследванията показват естествените източници на антиоксиданти са най -добрите за предотвратяване на заболявания.

Някои предполагат, че пшеничните зародиши могат да помогнат за повишаване на имунитета ви и да поддържат сърцето и сърдечно -съдовата система здрави. Изследванията показват, че пълнозърнестите храни могат да намалят риска от сърдечни заболявания и да ви помогнат да поддържате здравословно тегло.

Според Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), има достатъчно доказателства, които предполагат, че маслото от пшеничен зародиш може да помогне за контролиране на нивата на холестерола. Те обаче казват, че няма достатъчно доказателства, които да подкрепят някои други твърдения, като например предположения, че може да предпази кожата от преждевременно стареене, да подпомогне кръвното налягане, да подпомогне мозъчната функция или да подпомогне храносмилането.

Пшеничният зародиш и лененото семе са използвани за поддържане на здравето на сърцето при жени в менопауза. Някои изследвания показват, че пшеничният зародиш също може да помогне за лечение на симптомите на менопаузата, но изследването не е убедително.

Avemar, екстракт от ферментирал пшеничен зародиш, се изследва като лечение за рак и автоимунни заболявания като ревматоиден артрит.

Има ли странични ефекти?

Хората, които имат непоносимост към глутен или имат алергии към глутен, трябва да избягват добавките от пшеничен зародиш, тъй като съдържат глутен.

Хората, които са на диета с ниско съдържание на въглехидрати, трябва да имат предвид своята порция пшеничен зародиш, тъй като една чаша съдържа близо 60 грама въглехидрати.

Маслото от пшенични зародиши е богат на триглицериди, вид мазнини. Хората със сърдечни заболявания, както и хората с висок риск от сърдечни заболявания, трябва да следят приема си, тъй като високите нива на триглицериди са свързани с неблагоприятни ефекти върху здравето.

Екстрактът от пшеничен зародиш може да причини леки странични ефекти при някои хора. Те включват диария, гадене, газове и виене на свят.

Трябва да говорите с Вашия лекар за ползите и рисковете от добавянето на форми на пшеничен зародиш във вашата диета.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss