Как пушенето влияе на черния дроб?

Ако пушите, отказването от цигарите е едно от страхотните неща, които можете да направите за цялостното здраве на черния си дроб, а наличните са безплатни ресурси.

Въпреки че тютюнопушенето е свързано предимно с ефектите си върху здравето на белите дробове, това не е единственият начин, по който може да навреди на вашето здраве. Тютюнопушенето може да повлияе негативно на вашето здраве по много начини. Един от начините включва здравето на черния дроб.

Цигарите съдържат токсини, които могат да причинят трайни белези на черния дроб, известни като цироза. Освен това пушенето може да доведе до никотинови отлагания, които могат да предизвикат натрупване на липиди в черния дроб.

Това натрупване на липиди може да доведе до състояние на черния дроб, наречено неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD). Продължете да четете, за да научите повече за това как тютюнопушенето засяга черния дроб.

Как тютюнопушенето влияе на здравето на черния дроб?

Тютюнопушенето може да повлияе негативно на цялото ви тяло, като навреди на здравето ви по много начини. Един от начините може да включва белези на черния дроб. Тютюнопушенето увеличава риска от чернодробни заболявания, като NAFLD и цироза, главно защото увеличава броя на токсините в тялото ви. Функцията на вашия черен дроб включва обработка на токсини.

Когато пушите цигари, черният ви дроб може да поеме повишено натоварване. Това може да доведе до чернодробна токсичност и състояние, наречено оксидативен стрес, което възниква, когато чернодробните клетки са изложени на токсини, наречени свободни радикали.

С течение на времето това може да блокира притока на кръв към черния дроб, което води до образуване на белези и удебеляване на чернодробната тъкан. Тежки белези и удебеляване на черния дроб се наричат ​​цироза.

Пушенето на канабис засяга ли черния дроб?

Изследванията върху ефектите на канабиса и всички области на здравето, включително здравето на черния дроб, са нови. Но проучвания показват, че пушенето на канабис може да увеличи риска от някои видове чернодробни заболявания, но намалява риска от други.

Например, изследователите свързват канабиса с повишен риск от затлъстяване на черния дроб, повишени белези и имуносупресия. Обратно, изследвания върху животни установи, че канабисът може да помогне за лечение на чернодробни заболявания като чернодробна енцефалопатия.

Може ли пушенето да причини рак на черния дроб?

Пушенето е свързано с повишен риск от рак на черния дроб.

В цигарите има повече от 4000 химикала, които експертите смятат за канцерогенни. Сред тях химикали като нитрозамини, винилхлорид, катран и 4-аминобифенил могат да причинят рак на черния дроб. Рискът от рак на черния дроб може да се увеличи с броя на цигарите, които човек пуши дневно, и годините, през които човек е пушил.

Дъвченето на тютюн засяга черния дроб?

Въпреки че често се свързва с ефектите върху здравето на устната кухина, дъвченето на тютюн също може да навреди на черния дроб.

Някои от токсичните химикали в цигарите присъстват и в тютюна за дъвчене. Тези токсини могат да увеличат стреса върху черния ви дроб и да доведат до състояния като NAFLD и цироза, без значение как ги приемате.

Беше ли Ви полезно?

Как да прочистите черния дроб след пушене?

Има много популярни методи за прочистване или „детоксикация“ на черния дроб. Една бърза разходка по пътеките на магазините за хранителни стоки или търсене в интернет ще ви даде десетки възможности. Но тези продукти и ръководства обикновено не са необходими.

Ако като цяло е здрав, черният ви дроб може да се излекува и прочисти. Естествените лекарства обикновено не могат да отстранят белега на черния дроб, така че никакви хапчета, сокове или други продукти не могат да го обърнат. Вместо това, да оставите черния дроб да се регенерира и да се върне към типичното си ниво на функциониране може да бъде добра идея.

Някои добавки и съставки в обичайните планове за детоксикация имат ползи за общото здраве и здравето на черния дроб. Те включват добавки като бял трън и куркума. Можете да прочетете повече за прочистването на черния дроб в нашето ръководство.

Ресурси, които да ви помогнат да се откажете от пушенето

Отказването на пушенето може да бъде голям ангажимент за вашето здраве. Може да бъде и предизвикателен момент. Но не е нужно да го правите сами. Можете да използвате ресурси за помощ.

Когато сте готови, вижте:

  • Гореща линия на Агенцията за злоупотреба с вещества и психично здраве (SAMHSA): SAMHSA може да ви насочи към местни програми за лечение, групи за подкрепа и други услуги. Можете да се свържете с тях, като се обадите на 800-622-HELP (4357) или използвате техния онлайн локатор. Услугите са достъпни 24/7 на английски и испански език.
  • Smokefree.gov: Smokefree.gov предлага ръководства и ресурси, които да помогнат на хората в Съединените щати да откажат пушенето. Техните ръководства са предназначени да ви преведат от началото до края и са налични планове за хора от специфични популации, като жени, тийнейджъри, ветерани и възрастни над 60 години.
  • Националният портал за текстови съобщения: Националният портал за текстови съобщения е услуга, включваща партньорство между Центровете за контрол и превенция на заболяванията и Националния институт по рака. Този безплатен текстов ред предлага подкрепа и съвети на почти всеки, който се опитва да откаже пушенето. Можете да стигнете до портала по всяко време, като изпратите SMS QUITNOW на 333888.
  • Приложението quitSTART: Приложението quitSTART ви позволява да проследявате напредъка си и да управлявате апетита. Можете също да намерите мотивационни предизвикателства и игри, като използвате това безплатно приложение. Приложението е достъпно както в магазините на Apple, така и в Google Play.

Тютюнопушенето може да повлияе негативно на цялото ви тяло, включително на черния дроб. Токсините в цигарите могат да причинят белези на черния дроб. Те могат също да причинят натрупване на липиди в черния дроб, причинявайки NALFD.

Пушенето на цигари също е свързано с рак на черния дроб. Много от токсините в цигарите са известни канцерогени и някои от тези канцерогени могат да увредят черния дроб.

Все още няма толкова много изследвания за ефектите от пушенето на канабис върху черния дроб, но проучванията показват, че може да има и вредни ефекти. Спирането на тютюнопушенето може да помогне за намаляване на риска от чернодробно заболяване и рак на черния дроб.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss