Как мога да разбера дали новороденото ми спи твърде много?

Рутините за сън на новородени могат да бъдат озадачаващи за новите родители. Тъй като вашето бебе свикне с живота извън утробата, то може да има проблеми с приспособяването към ежедневието.

Може да се чудите дали спят твърде много или твърде малко. Ето вижте какво да очаквате от моделите на сън на вашето новородено през първите няколко седмици от живота му.

От колко сън се нуждае вашето новородено?

В комфорта на утробата вашето бебе прекарва много време в сън. Те бяха заобиколени от топлина и приспиваха от твоя глас.

Веднъж родено, вашето бебе може да спи през по-голямата част от деня.

Новородените имат малки стомаси, така че бързо се напълват. Независимо дали кърмите или кърмите с адаптирано мляко, държането ви близо и удобно повишава сънливостта им. Това може да ги накара да заспят, преди да са се наситили. В резултат на това те могат да се събуждат често, за да ядат.

Но ако бебето ви спи дълго време и изглежда, че го прави за сметка на ставането да яде, какво тогава?

Растеж на новородено: какво да очакваме

След първоначално спадане на теглото след раждането, очаквайте вашето новородено да се установи в режим на хранене. Те ще качат обратно теглото си и повечето бебета растат стабилно от тогава нататък.

Можете да наблюдавате напредъка на растежа на вашето бебе, като следите храненето и мръсните му пелени. Вашият педиатър също ще ги претегля при всеки преглед.

За 24 часа повечето бебета се нуждаят от приблизително 25 унции кърма. Този обем ще остане сравнително постоянен през първите шест месеца от живота, с изключение на скокове в растежа. Трябва да видите как теглото на вашето бебе се увеличава, докато броят на храненията на ден ще намалее. Те ще станат по-силни и стомахът им ще стане по-голям.

Бебетата, хранени с адаптирано мляко, имат по-бавна скорост на хранене в сравнение с кърмените бебета. Те остават сити по-дълго, така че ще се хранят по-рядко.

Бебето ми спи ли твърде много?

Някои бебета спят по-добре от други. Те обаче може да не се събудят за хранене в полза на съня. Ще трябва да бъдете особено внимателни през първите няколко седмици и да оцените напредъка им.

Следете пелените на вашето бебе. Урината им не трябва да е твърде жълта (по-тъмножълтото е знак, че бебето не пие достатъчно) и трябва да има достатъчен брой изпражнения с правилния цвят. Горчицата на цвят и семенната текстура са нормални.

Бебе, което не спи достатъчно, ще бъде лепкаво и хленчещо. Или може да са хипер и трудни за успокояване. Съненото бебе няма тези проблеми, но може да раздразни родителите, като спи твърде здраво.

Необходими са поне шест месеца, за да може бебето да установи свой собствен циркаден ритъм. Но ако изглежда, че вашите не обръщат внимание на разликите между нощта и деня, малко помощ може да е точно това, от което се нуждаят, за да свикнат да се хранят на редовни интервали и да процъфтяват.

Какво да направите, ако бебето ви спи твърде много

Ако имате работа с прекалено сънливо бебе, първо трябва да се уверите, че няма медицински проблеми, които да го карат да спи през цялото време.

Жълтеница, инфекции и всякакви медицински процедури, като обрязване, могат да направят вашето бебе по-сънливо от обикновено.

Вашият педиатър ще провери дали вашето бебе наддава достатъчно тегло. Ако не, може да се наложи да ги будите да ядат на всеки три часа (или повече) в зависимост от препоръките на Вашия лекар.

Насърчаване на редовен график за сън

Ето някои неща, които можете да опитате да насърчите редовен график за спане (и хранене):

  • Извеждайте бебето си на разходка през деня, за да бъде изложено на естествена светлина.
  • Разработете успокояваща вечерна рутина, която включва вана, масаж и кърмене.
  • Опитайте да премахнете няколко слоя дрехи, така че те да са по-малко топли и да се събудят, когато е време за хранене.
  • Опитайте да докоснете лицето им с мокра кърпа или ги повдигнете, за да се оригнат, преди да ги преместите на другата гърда.
  • Твърде многото стимулиране през деня може да накара бебето ви да се преумори. Може да заспят, въпреки че са гладни.

Можете също да опитате да наблюдавате етапа на съня им с бързо движение на очите (REM). Това е етапът на лек сън.

По време на REM трябва да можете да събуждате бебето си по-лесно, отколкото когато то преминава към фаза на дълбок сън. Но имайте предвид, че фазите на лек и дълбок сън се редуват по-често при бебетата, отколкото при възрастните.

Ако бебето ви наддава стабилно след няколко седмици, но все още спи много, опитайте се да се отпуснете. Приемете факта, че може просто да имате работа с добър сън. Опитайте се да му се насладите, докато трае. Трябва да наваксаш и съня си.

„През първите две или три седмици след раждането повечето бебета правят малко, освен да ядат и спят. Но те трябва да се събуждат за поне 8 до 12 хранения за 24 часа. След три седмици моделите на съня са по-променливи, като някои бебета спят по-дълго от други.”

– Карън Гил, доктор по медицина, FAAP

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss