Как естрогенът засяга хората, назначени мъже по рождение?

Ако нивата на естроген са ниски, мозъкът, костите, сърцето и сексуалното ви здраве могат да бъдат отрицателно засегнати. При цисполови мъже и други мъжки по рождение, нивата на естроген могат да спаднат поради различни причини.

Какъв е краткият отговор?

Ще ви бъде простено да си помислите, че естрогенът съществува естествено само при хора, които са определени като женски по рождение. В края на краищата естрогенът често (объркващо) се категоризира като „женски“ репродуктивен хормон.

Но естрогенът е хормон, който всеки има естествено някои количество. И за протокола, тестостеронът, който често е наричан „мъжкият“ репродуктивен хормон, също присъства във всички хора на някакво ниво.

Има две основни причини, поради които някой, който е назначен мъж по рождение, може да приема естрогенна добавка, понякога известна като естрогенна терапия:

 1. Имате ниски нива на естроген и в резултат на това изпитвате нежелани странични ефекти или симптоми.
 2. Приемате естроген като част от грижата за пола.

Напред прочетете всичко за ролята на естрогена в тялото, както и признаците, че е нисък. Плюс това как естрогенната терапия въздейства и може да бъде от полза за индивидите с експанзивен пол, които са подходящи за нея.

Как естрогенът обикновено засяга хората, които са определени като мъжки по рождение?

Естрогенът е отговорен за редица различни телесни функции в спектъра на пола и пола, казва д-р Мишел Форсие, клиницист, утвърждаващ пола, с виртуална здравна услуга FOLX.

Това включва:

 • когнитивна функция
 • здравето на костите
 • сърдечно-съдов капацитет
 • сексуално здраве

Ако нивата на естроген станат ниски, тогава мозъкът, костите, сърцето и сексуалното здраве могат да бъдат отрицателно засегнати. При хора, определени като мъжки по рождение, нивата на естроген могат да спаднат поради различни причини.

За да назовем няколко:

 • високо тегло и ИТМ
 • бърза загуба на тегло или недостатъчно хранене
 • напреднала възраст
 • високо кръвно налягане
 • употреба на стероидни лекарства
 • инфекции
 • неизправност или заболяване на хипофизата или надбъбречните жлези

 • диабет
 • автоимунни състояния

Как да разберете дали вашите нива на естроген са типични?

Каквато и да е причината, по-ниските нива на естроген при хора, определени като мъжки по рождение, могат да доведат до много неприятни симптоми и странични ефекти.

Това включва:

 • нередности в настроението
 • намалено либидо
 • затруднено заспиване или преспиване

 • генерализирана умора
 • дисрегулация на телесната температура
 • еректилна дисфункция

Високите нива на естроген всъщност причиняват подобен набор от симптоми при хора, определени като мъжки по рождение. Но гинекомастията и безплодието са два допълнителни риска.

Ако оставим настрана симптомите, можете да проверите нивата на естрогена си с прост кръвен тест.

Тестът ще провери за двата основни вида естроген – естрон и естрадиол – които се измерват на милилитър (pg/ml).

Средно хората, определени като мъже по рождение, имат следните нива на естроген на различни етапи от живота:

Възраст Естрон Естрадиол
Предпубертетен неоткриваем – 16 pg/ml неоткриваем – 13 pg/ml
Космат неоткриваем – 60 pg/ml неоткриваем – 40 pg/ml
Възрастен 10–50 pg/ml 10–40 pg/ml

Ако нивото на естрогена ви е извън тези диапазони, медицинският специалист може да препоръча промени в начина на живот или лекарства, включително гел или крем с ниска доза естроген, за да върнете тялото си обратно в релси.

Как естрогенната терапия засяга транссексуалните жени и хората с различен пол, които са били определени като мъж при раждането?

„Естрогенът може да се приема и от хора, на които е присвоен мъж при раждането като част от грижата за потвърждаване на пола“, казва Форсие.

Целта е да се помогне на индивида да работи за физическо тяло, което е по-съответстващо на вътрешното им преживяване на пола, казва тя.

В този сценарий Forcier отбелязва, че дозата обикновено е много по-висока от тази, която би се използвала за коригиране на ниски нива на естроген.

„Естрадиолът може да се приема цял живот или за кратко време“, казва Форсие. В крайна сметка зависи от желаната от вас физическа промяна, цялостното здраве, възрастта и др. „Повечето хора, които започват естрадиол, искат да го продължат завинаги. Но ако не го направят и искат да го спрат, могат да спрат по всяко време.

За да разберете колко време ще ви трябва, за да видите, почувствате и/или поддържате желаните от вас промени, говорете със здравен специалист, потвърждаващ пола.

Физически ефекти

Естрогенът – по-специално вид естроген, наречен естрадиол – потиска тестостерона, намалявайки ефектите му върху тялото, казва Форсие.

В резултат на това може да забележите някои от следните:

 • намалено либидо
 • еректилна дисфункция
 • увеличена гръдна тъкан (гърди).
 • преразпределение на мазнините към бедрата и гърдите
 • по-мека кожа
 • изтъняване на космите по лицето и тялото

„С течение на времето естрадиолът може да повлияе или да намали плодовитостта, тъй като тестисите няма да бъдат снабдени с тестостерон, както трябва да създават сперма“, казва тя.

Естрогенната терапия обаче *не* е същото като вазектомия. Така че, ако вашият сексуален партньор(и) може да забременее, трябва да използвате тактики за предотвратяване на бременност, освен ако не сте взаимно готови да увеличите семейството си.

Психически и емоционални ефекти

„Приемането на естрадиол за утвърждаване на вашата полова идентичност може да има изключително важни ефекти върху цялостния ви живот“, казва Форсие.

„Получаването на положителна грижа за пола, хормони и т.н. може да помогне на индивида да се чувства по-удобно в тялото и пола си, което има защитен ефект срещу депресия, тревожност и склонност към самоубийство“, казва тя.

Като се има предвид, че транссексуалните възрастни са по-склонни от техните цисджендър връстници да имат симптоми на депресия или да съобщават за мисли или опити за самоубийство, подобрените резултати за психичното здраве не могат да бъдат надценени.

Кога трябва да говорите с лекар или друг медицински специалист?

Ако смятате, че бихте могли да бъдете добър кандидат за естрогенна терапия, консултирайте се със здравен специалист.

Всеки от гореспоменатите симптоми на нисък естроген – или неочаквани физически, умствени или емоционални промени – са причина да си уговорите среща с лекар или друг медицински специалист.

И ако имате въпроси относно грижите за потвърждаване на пола, лекар от първичната медицинска помощ може да ви помогне.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss