Как еозинофилната астма се различава от друга астма и още често задавани въпроси

До половината от възрастните, живеещи с астма, могат да имат формата на заболяването, известно като еозинофилна астма. Прочетете повече, за да научите как да разберете дали имате еозинофилна астма, как прогресира и какви методи за лечение са налични.

почти 25 милиона хора в Съединените щати живеят с астма. Астмата е хронично белодробно заболяване, причинено от възпаление на дихателните пътища, което затруднява дишането.

Симптомите и представянето на астмата варират в широки граници – някои хора може да имат много леки симптоми, докато други имат симптоми, които са по-трудни за контролиране.

Много хора с тежка астма имат форма, известна като еозинофилна астма. Еозинофилната астма е вид астма, характеризираща се с високо присъствие на еозинофили (вид бели кръвни клетки) в дихателните пътища и белите дробове.

Еозинофилите обикновено участват в борбата с инфекциите. Твърде много от тях могат да доведат до свръхактивиране на имунната система и повишено възпаление. Това може да причини подуване на белите дробове и дихателните пътища, което затруднява дишането.

В тази статия ще разгледаме някои от най-често задаваните въпроси за еозинофилната астма, включително какво я прави различна и как да я лекуваме.

Как еозинофилната астма се различава от обикновената астма?

Астмата не е само едно заболяване, а съвкупност от различни видове, които варират в зависимост от причините и отговорите на различни възможности за лечение. Еозинофилната астма е само един вид астма.

В сравнение с други видове астма, изследванията показват, че еозинофилната астма е по-честа при възрастни; повечето хора развиват еозинофилна астма между 25 и 35 години. Обикновено е по-трудно за лечение от други форми на астма и може да не реагира на определени лекарства, като кортикостероиди, които обикновено се използват за лечение на астма.

В резултат на това хората с еозинофилна астма може да са по-склонни да развият тежко заболяване, отколкото тези с нееозинофилна астма. Проучване от 2021 г. установи, че хората с еозинофилна астма също са склонни да имат по-лоша белодробна функция от тези с други форми на астма.

Освен това, тъй като високи нива на еозинофили могат да се видят в дихателните пътища, това може да доведе до други усложнения. Проучване предполага, че хората с еозинофилна астма може да са по-склонни да развият други заболявания на дихателните пътища, включително:

 • инфекции на средното ухо
 • носни полипи
 • заболяване на синусите

Важно е да се отбележи, че еозинофилната астма може да се припокрива с други форми, а именно алергична астма.

Еозинофилната и алергичната астма се причиняват от много от едни и същи възпалителни механизми, но алергичната астма се отключва от излагане на специфичен алерген, като пърхот на домашни любимци или акари. Проучванията изчисляват, че до три четвърти от хората с еозинофилна астма също имат алергична астма.

Как да разберете дали астмата е еозинофилна?

Някои характеристики на вашата астма, като начало в зряла възраст или наличие на други заболявания на дихателните пътища, могат да накарат Вашия лекар да подозира еозинофилна астма. Диагнозата се потвърждава чрез доказване на високи нива на еозинофили. Това може да стане чрез преброяване на клетки в едно от следните:

 • кръв
 • храчки
 • тъкани на дихателните пътища

Диагнозата на еозинофилна астма обикновено се прави чрез анализ на кръвни проби. Пробите от храчки обикновено са по-добри за получаване на точна оценка на нивата на еозинофилия, но могат да бъдат трудни за вземане, освен ако не кашляте активно слуз. Необходима е белодробна биопсия за събиране на тъкани от дихателните пътища за вземане на проби; този тип процедура обикновено не се извършва в рутинната практика.

Други тестове, включително кръвни тестове и белодробни функционални тестове, могат да бъдат извършени, за да подпомогнат диагнозата или да идентифицират други форми на астма, които може да допринасят за симптомите.

Може ли да имате астма без еозинофилия?

Еозинофилната астма е само един вид астма. Има много други видове, които могат да се развият независимо от еозинофилия.

Оценките за наличието на еозинофилия при астма варират в широки граници и точната честота на еозинофилната астма е неизвестна. Според едно проучване около 5% от възрастните с астма имат еозинофилия, докато някои експерти са изчислили, че до половината от всички случаи на астма са еозинофилни.

Влошава ли се еозинофилната астма?

Тъй като еозинофилната астма увеличава вероятността от по-тежко заболяване и тъй като не винаги реагира добре на определени форми на астматична терапия, може да затрудни контролирането на симптомите.

Хроничното, неконтролирано възпаление може да увреди тъканите в дихателните пътища и белите дробове, което води до влошаване на симптомите на астма и потенциално тежки усложнения като астматични пристъпи, посещения в спешно отделение или хоспитализация.

Увреждането на белите дробове и проблемите с дишането също могат да доведат до различни други усложнения, включително:

 • белодробни инфекции
 • проблеми със съня
 • усложнения на бременността
 • гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)
 • затлъстяване

Хората с еозинофилна астма трябва да работят в тясно сътрудничество със своите здравни екипи, за да гарантират, че техните симптоми са оптимално контролирани и че са на правилните лекарства, за да предотвратят сериозни усложнения от заболяването си.

Американската белодробна асоциация предлага препоръки, които да ви помогнат да оцените и наблюдавате колко добре се контролира вашата астма и да определите дали е необходимо повече поддържащо лечение.

Каква е разликата между еозинофилното и нееозинофилното лечение на астма?

Лечението на еозинофилна и нееозинофилна астма обикновено започва по същия начин. На хората с двата вида астма обикновено се предписват два вида лекарства, за да помогнат за справяне със симптомите:

 • контролиращо лекарство, което се приема дългосрочно, за да помогне за предотвратяване на подуване на дихателните пътища и астматични пристъпи
 • лекарство за бързо облекчаване, което се приема при необходимост за облекчаване на симптомите на астма, когато се появят

За много хора с еозинофилна астма стандартните контролиращи лекарства не действат добре сами по себе си. Техните симптоми може да останат неконтролирани и може да се наложи да използват своите облекчаващи лекарства по-често, отколкото е оптимално.

В тези случаи вашият здравен екип може да обсъди започване на допълнително лекарство, известно като биологична терапия. Биологичните продукти, използвани за лечение на еозинофилна астма, намаляват нивата и ефектите на еозинофилите в дихателните пътища, за да намалят възпалението. Предлагат се различни биологични продукти за лечение на еозинофилна астма, включително:

 • бенрализумаб (Fasenra)
 • дупилумаб (Dupixent)
 • меполизумаб (Nucala)
 • омализумаб (Xolair)
 • реслизумаб (Cinqair)
 • тезепелумаб (Tezpire)

Сред тези биологични продукти омализумаб може да не е ефективен при някои хора с еозинофилна астма въз основа на неговия механизъм на действие.

Преди да започне биологична терапия, вашият здравен екип ще вземе предвид различни фактори, включително възраст, симптоми и тежест на астмата и други състояния, които може да са налице.

Еозинофилната астма е вид астма, която може да бъде трудна за лечение, което води до сериозни усложнения. Хората с тази форма на астма могат да се възползват от целеви терапии, които помагат за лечение на основната еозинофилия, която причинява възпаление на дихателните пътища и допринася за проблеми с дишането.

Ако сте били диагностицирани с еозинофилна астма – или подозирате, че може да имате тази форма на астма въз основа на вашите симптоми – специалист по астма може да ви помогне да разберете диагнозата си и да определите опцията за лечение, която е подходяща за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss