Как диетолозите могат да ви помогнат да управлявате здравето си

Важно е да знаете, че няма правила за това кой може да се нарича диетолог. Преди да работите със специалист по хранене, може да искате да обсъдите техните пълномощия.

Диетолог, обясняващ на своя клиент как да чете етикета за хранителна стойност.
vgajic/Гети изображения

Специалистите по хранене играят важна роля в подпомагането на хората да работят за постигане на здравните си цели чрез хранене. Работата с диетолог може да ви предложи шанса да научите тънкостите на доброто хранене, докато развивате здравословна връзка с храната.

Въпреки че диетолозите могат да предложат насоки, когато става въпрос за хранене, има някои ограничения за това, което те могат законно да правят в повечето щати. Едно от тези ограничения включва предписване на лекарства, което обикновено е извън обхвата на практиката на специалистите по хранене.

По-долу ще отговорим на някои от най-често задаваните ви въпроси относно грижата за храненето, включително дали диетолозите могат да пишат рецепти и кога да помислите за посещение при диетолог.

Може ли диетолог да напише рецепти за лекарства?

Не, диетологът не може законно да ви изпише рецепта за лекарства. Това се дължи на нещо, наречено предписващ авторитет.

Предписваща власт се отнася до правомощията на здравните специалисти да предписват лекарства с рецепта. Съгласно федералния закон специалистите по първично здравеопазване, които могат да изписват рецепти, включват лекари с дипломи за доктор по медицина (MD) или доктор по остеопатична медицина (DO).

Някои държавни разпоредби също така позволяват на асистентите на лекарите (PAs) и практикуващите медицински сестри (NPs) да предписват лекарства. Предписващите правомощия за тези професионалисти обаче варират в различните държави, като някои държави предлагат повече свобода, а други са по-рестриктивни.

Каква е разликата между диетолог и диетолог?

Ако някога сте обмисляли да потърсите помощ за хранене, вероятно вече сте срещали думите „диетолог“ и „диетолог“. Въпреки че и двамата специалисти работят в света на храненето, има някои важни разлики между двамата.

А диетолог е лицензиран специалист по хранене, който е завършил официално образование и обучение по хранене. За да може някой да стане регистриран диетолог (RD) или регистриран диетолог диетолог (RDN), той трябва:

  • завърши дипломирана или специализирана програма по диететика
  • завършете стаж за диетолог под наблюдение
  • издържат изпита на комисията по диетична регистрация (CDR).

Само след като медицинският специалист изпълни всички изисквания, определени от CDR, той може да се нарече RD или RDN и да предлага индивидуални хранителни услуги.

А диетолог е широко понятие за някой, който обучава другите за ефекта, който храната и храненето могат да имат върху здравето. Тъй като има малко регулация, почти всеки може да се нарече диетолог, дори и да няма официално образование и обучение.

Държавните разпоредби за диетолозите и услугите, които могат да предложат, варират в различните държави. Някои щати позволяват на диетолозите да предлагат индивидуализирана грижа за храненето на клиентите, докато други щати забраняват всякакви индивидуални консултации без лиценз за диетолог.

Кога някой трябва да посети диетолог?

Изборът да посетите диетолог или диетолог е личен избор и има плюсове и минуси да посетите двата вида специалист по хранене.

Ако сте човек, който търси общо обучение по хранене, съвети и обучение, диетолог или треньор по хранене може да е в състояние да помогне. В зависимост от вашите нужди, тези услуги могат да предложат по-достъпен подход за постигане на вашите здравни цели.

Въпреки това, ако искате хранителна терапия поради здравословно състояние, важно е да посетите диетолог. Диетолозите са единствените специалисти по хранене, които могат да предложат медицинска хранителна терапия, подход на лечение, който използва специализирани диетични режими за лечение на здравословни състояния.

Трябва ли да ви насочат към диетолог?

Въпреки че всеки диетолог е различен, повечето диетолози не изискват да имате направление, за да ги видите. Всъщност много частни диетични практики дори предлагат безплатни или евтини консултации, за да видят дали техните услуги са подходящи за вас.

Като се има предвид това, понякога диетичните услуги са необходими за лечение на определени остри или хронични здравословни състояния. В този случай вашият здравноосигурителен план може да покрие тези услуги. Но най-вероятно първо ще имате нужда от препоръка от квалифициран медицински специалист, преди вашият застрахователен план да покрие посещение.

Ако се интересувате да знаете дали вашата застраховка покрива или не хранителна терапия от диетолог, можете да проверите своя пакет от предимства или да се свържете с компанията, за да научите повече.

Ако имате нужда от помощ за намиране на сертифициран диетолог близо до вас, Академията по хранене и диететика има директория с възможност за търсене.

Диетолозите и диетолозите играят важна роля в света на здравеопазването и всеки предлага различен подход, когато става въпрос за обучение на клиенти към по-добро здраве чрез хранене.

Диетолозите могат да предложат обобщени съвети на клиентите, но те са ограничени да извършват други медицински услуги, като например писане на рецепти. Диетолозите също са ограничени в това, което могат да предложат, но все пак са в състояние да извършват индивидуална хранителна терапия, за да помогнат на клиентите да лекуват здравословни проблеми.

Ако сте обмисляли да посетите диетолог или диетолог, независимо дали за постигане на здравна цел или за лечение на здравословно състояние, помислете дали да претеглите плюсовете и минусите на всеки, за да решите кое е най-доброто за вас. Говорете с вашия първичен медицински специалист, ако имате нужда от помощ при вземането на решение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss