Как десенсибилизиращата паста за зъби помага за укрепване на вашата усмивка

Westend61 / Getty Images

Ако не можете да ядете сладолед или да пиете горещо кафе, без да ви болят зъбите, вероятно имате чувствителни зъби или чувствителност на дентина.

За щастие, облекчението никога не е далеч. Една от най-често срещаните – и най-рентабилните – опции е десенсибилизиращата паста за зъби. Ефективността му дори е подкрепена от науката.

Въпреки че тази паста за зъби не се справя с основната причина за чувствителността, тя се справя със симптомите, които причиняват болка.

Тази статия ще проучи науката зад това как действа десенсибилизиращата паста за зъби, в допълнение към това, което причинява вашата чувствителност. Освен това ще научите кога е време да отидете на зъболекар за чувствителните си зъби.

Как действа десенсибилизиращата паста за зъби

Вашите зъби съдържат три слоя:

 • емайл
 • дентинов слой
 • слой от съединителна тъкан, наречен пулпа, или център на зъба, който съдържа нерви, кръвоносни съдове и съединителна тъкан

Чувствителността на зъбите се появява, когато емайлът ви е износен, разкривайки дентина.

„Дентинът съдържа тубули, които пътуват до нерва“, каза д-р Михаела Тоци, доктор по дентална медицина. “Това разрушаване на емайла с течение на времето може да изложи дентина, което може да увеличи чувствителността към горещо и студено.”

Това е мястото, където десенсибилизиращата паста за зъби може да помогне. Десенсибилизиращата паста за зъби съдържа активни съставки, които блокират сигналите за болка, които се движат между повърхността на зъба и сетивните нерви вътре.

„Това предпазва нерва на зъба от екстремни усещания за топло/студено“, обясни Този.

Не очаквайте обаче облекчението да е незабавно. Д-р Уилям Грейвс, орален и лицево-челюстен хирург и доктор по дентална медицина, казва, че може да отнеме до няколко седмици, преди ползите от десенсибилизиращата паста за зъби да влязат в сила.

Съставките имат значение

Ефективността на десенсибилизиращата паста за зъби зависи до голяма степен от съставките в тубата.

едно проучване от 2018 г с участието на 4796 пациенти установиха, че десенсибилизиращите пасти за зъби, съдържащи определени съставки като калий и калаен флуорид, облекчават симптомите на чувствителност на дентина.

Някои ключови съставки, открити в повечето продукти, включват:

 • Калиев нитрат. Това е активната съставка, която блокира предаването на болката към мозъка.
 • флуорид. Подпомага укрепването на зъбния емайл и действа като защитен слой.
 • Стронциев хлорид. Той блокира отворите на дентинните тубули, което го прави така, че стимули като горещи и студени усещания не могат да достигнат до нерва.

Имаше известни опасения относно стронция. Известно е, че високите дози стронций причиняват странични ефекти като главоболие, диария и болки в стомаха, казва Този.

Изследване от 2013 г установи, че стронцийът не е много ефективен за облекчаване на симптомите на свръхчувствителност на дентина. Предвид опасенията за неговата безопасност, няма да го намерите във всички десенсибилизиращи пасти за зъби.

Кога да видите зъболекар

Колкото и ефективна да е десенсибилизиращата паста за зъби, тя се справя само със симптомите на чувствителност на зъбите.

Ако имате работа с чувствителни зъби, това може да е част от по-голям проблем – такъв, с който вашият зъболекар може да ви помогне.

„Като видите зъболекар и ги накарате да оценят вашето орално здраве, те могат най-добре да обсъдят проблема и последствията и да ви предложат решение,” каза д-р Люис Чен, доктор по дентална хирургия.

Някои основни проблеми включват:

 • отслабен емайл
 • кухини
 • вдлъбнати венци
 • счупен зъб
 • открити коренови повърхности от рецесия на венците
 • износени зъби
 • прекомерна консумация на кисели напитки

Ако зъбите ви станат твърде чувствителни, особено в резултат на неработеща паста за десенсибилизиране, консултирайте се със зъболекар.

Трябва да посетите зъболекар възможно най-скоро, ако почувствате подуване и силна болка. Този казва, че тези симптоми може да означават, че може да имате инфектиран нерв или зъб.

Правилната десенсибилизираща паста за зъби може да помогне за минимизиране на чувствителността на зъбите. Това ще намали болката и ще подобри качеството ви на живот.

Основните съставки в десенсибилизиращата паста за зъби включват калиев нитрат и флуориди. Може да искате да избягвате продукти, които съдържат стронций, тъй като той е свързан със странични ефекти и не е доказано, че помага за десенсибилизиране на зъбите.

Консултирайте се с вашия зъболекар, ако чувствителността ви се влоши, дори след използване на десенсибилизираща паста за зъби. Трябва също да посетите зъболекаря си, ако почувствате болка, температура или кървене или забележите подуване, тъй като това може да е индикация за нещо по-сериозно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss