Как действат MRA лекарствата при сърдечна недостатъчност?

MRA лекарствата могат да подобрят симптомите на сърдечно заболяване, да намалят шансовете ви да умрете от състоянието и да ви помогнат да останете извън болницата. Не на всеки със сърдечно заболяване ще бъде предписано MRA лекарство.

Снимка на Хавиер Заяс/Гети изображения

Ако имате сърдечна недостатъчност, може да Ви е казано, че трябва да приемате лекарства, антагонисти на алдостероновия рецептор (MRA). Те са в класа на лекарствата антагонисти на минералкортикоидните рецептори.

Те действат, като премахват излишните течности от тялото ви и намаляват количеството кръв, което сърцето ви трябва да изпомпва. Установено е, че лекарствата за MRA са ефективни при намаляващи хоспитализации и смъртност от сърдечна недостатъчност.

Нека да разгледаме по-отблизо как действат MRA лекарствата за сърдечна недостатъчност, включително ползите, страничните ефекти и кой трябва да приема тези лекарства.

Какво представляват MRA лекарствата?

MRA лекарствата са едно от най-често предписвани лекарства за сърдечна недостатъчност. Примери за MRA лекарства включват спиронолактон, еплеренон и финеренон.

Ето какво трябва да знаете за тези лекарства:

 • Спиронолактон: Това лекарство се използва за лечение на различни видове сърдечни заболявания и други несърдечни заболявания, като хипералдостеронизъм (когато тялото произвежда излишък от алдостерон). Спиронолактонът е Администрация по храните и лекарствата (FDA)– одобрен за лечение на сърдечна недостатъчност.
 • Еплеренон: Това лекарство се използва за лечение на намалена фракция на изтласкване, високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност. това е Одобрено от FDA специално за хора, които имат сърдечна недостатъчност след инфаркт.
 • Финеренон: Това лекарство помага при бъбречна недостатъчност, влошаване на бъбречната функция и сърдечни заболявания. това е Одобрено от FDA за хора, които имат сърдечна недостатъчност заедно с бъбречна недостатъчност, свързана с диабет.

Не всички от тези лекарства са одобрени от FDA за всеки случай на сърдечна недостатъчност.

Медикаменти като еплеренон и финеренон са одобрени само от FDA за лечение на сърдечна недостатъчност при определени обстоятелства и със специфични съпътстващи заболявания. Въпреки това, понякога лекарствата за MRA се използват „не по предназначение“ от лекарите.

Вашият здравен екип може да ви помогне да разберете кои лекарства за MRA може да са най-добри за вас.

Как действат MRA лекарствата при сърдечна недостатъчност?

MRA лекарствата блокират алдостерона, хормон, който тялото ви произвежда естествено и може да повиши кръвното ви налягане. Блокирането на алдостерона също помага на бъбреците ви да отделят сол и допълнителна вода от тялото ви.

Основната задача на MRA лекарствата е да намалят количеството допълнителна течност в тялото ви и да намалят количеството кръв, което сърцето ви трябва да изпомпва. Това създава по-малко натоварване на сърцето ви.

Какво е сърдечна недостатъчност?

Сърдечна недостатъчност (или застойна сърдечна недостатъчност) е сериозно състояние, засягащо около 6 милиона възрастни в САЩ. Когато имате сърдечна недостатъчност, сърцето ви има проблеми с изпомпването на кръв, за да отговори на нуждите на тялото ви. Сърцето ви може да е твърде слабо, за да изпомпва с достатъчно енергия. Когато имате сърдечна недостатъчност, сърцето ви продължава да работи, но ефективността му намалява.

Тук можете да прочетете повече за сърдечната недостатъчност, симптомите, които може да изпитате, и възможностите за лечение.

Ползи от лекарствената терапия с MRA при сърдечна недостатъчност

Може да изпитате редица ползи от използването на MRA лекарства като част от терапията на сърдечна недостатъчност. Те могат да включват:

 • намалени хоспитализации при сърдечна недостатъчност
 • намалена смъртност от сърдечна недостатъчност
 • намалени симптоми на сърдечна недостатъчност
 • способността за по-активен живот

И двете Американска сърдечна асоциация и Национален институт за сърцето, белите дробове и кръвта имайте предвид, че MRA лекарствата са обичайно лечение на сърдечна недостатъчност.

Тези лекарства могат да бъдат предписани от кардиолог и да се използват заедно с други лекарства, както и с промени в начина на живот, медицински процедури или операции, използвани за лечение на сърдечна недостатъчност.

Има ли рискове при употребата на MRA лекарства за сърдечна недостатъчност?

Тъй като MRA лекарствата премахват течността и солта от тялото, те ще ви накарат да уринирате по-често. Те могат също да причинят състояние, наречено хиперкалиемия, което е, когато имате прекомерни количества калий в кръвта. Това е сериозно състояние, което трябва да се наблюдава от Вашия лекар.

Други общи странични ефекти на MRA лекарствата могат да включват:

 • световъртеж
 • умора
 • кашлица
 • диария
 • крампи на краката

Страничните ефекти, специфични за спиронолактона, включват:

 • уголемени гърди
 • еректилна дисфункция
 • понижен тестостерон
 • менструални нередности

Често задавани въпроси

Какво е MRA спиронолактон?

Спиронолактонът е вид MRA лекарство, използвано за лечение на сърдечна недостатъчност, както и здравословни състояния като хипертония, оток, причинен от чернодробно и бъбречно заболяване и хипералдостеронизъм. Спиронолактонът е одобрен от FDA за лечение на сърдечна недостатъчност.

Какво е MRA антихипертензивен агент?

Антихипертензивните лекарства се използват за лечение на хипертония, което е високо кръвно налягане. MRA лекарства могат да бъдат предписани за неконтролирана хипертония, когато други лекарства не са успешни.

Кога трябва да направите MRA за сърдечна недостатъчност?

Вашият кардиолог ще ви каже дали лекарствата за MRA са подходящи за вас. Видът на лечението, което получавате за сърдечна недостатъчност, зависи от вида на сърдечната недостатъчност, която имате, медицинската ви история, други лекарства, които приемате, и вашите съпътстващи заболявания.

MRA лекарствата, известни също като алдостеронови антагонисти, могат да подобрят симптомите на сърдечно заболяване, да намалят шансовете ви да умрете от това състояние и да ви помогнат да останете извън болницата.

Те действат, като премахват излишната течност от тялото ви, така че сърцето ви не трябва да работи толкова усилено, за да изпомпва кръвта ви. Не на всеки със сърдечно заболяване ще бъде предписано MRA лекарство.

Можете да обсъдите MRA лекарства с вашия здравен екип и дали те са опция за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss