Как да се подготвите за вашата психологическа оценка за социално осигуряване с увреждания

Психологическата оценка може да бъде стресираща част от вашата молба за инвалидност, но с подготовка не е задължително.

Азиатец в инвалидна количка, разтягащ се преди вдигане на тежести.

Данни от Бюрото по трудова статистика показват, че по-малко от 22% от хората с увреждания са заети. Вместо това мнозина кандидатстват за плащания за инвалидност чрез Администрацията за социално осигуряване (SSA), която предлага две програми за подпомагане на осигуряването на допълнителен доход на хора с увреждания, които не могат да работят.

Ако живеете с увреждане и планирате да кандидатствате за обезщетения за социално осигуряване за инвалидност (SSDI), може да се наложи да се подложите на психологическа оценка като част от процеса на кандидатстване.

Но какво точно включва тази оценка и защо е необходима? Тази статия ще отговори на някои от най-често задаваните въпроси относно психологическата оценка на уврежданията, включително какво да очаквате и как да се подготвите за нея.

Защо SSDI ме изпраща на психолог?

Когато кандидатствате за SSDI с умствено увреждане, вашата кандидатура изисква психологическа оценка от психологически консултант (PC). Компютърът е лицензиран психиатър или психолог, който преглежда и проверява историята на вашето психично здраве, за да определи дали имате право на обезщетения.

Според SSA ролята на компютъра в процеса на кандидатстване е да:

  • работете с експерта по увреждания (DE) и, ако е необходимо, с медицински консултант, за да прегледате вашата кандидатура
  • оценят доказателствата във вашето заявление и определят дали имат нужда от повече тестове или информация
  • определи дали вашето психично здравословно състояние отговаря на квалификациите, изброени в списъка с увреждания на SSA

Какво мога да очаквам при психологическа оценка за увреждане?

По време на психологическата оценка компютърът може да извърши серия от тестове, прегледи и оценки, за да определи дали вашето увреждане отговаря на квалификациите съгласно SSDI.

Въпреки че прегледът може да варира от експерт до експерт, най-вероятно ще бъдете тествани на:

  • ниво на познание
  • зрителни и двигателни умения
  • емоционален статус
  • поведение и личност

Компютърът също така ще прегледа вашето образование, професионален и психологически опит, както и информация от други източници, като интервюта със семейството или здравни специалисти. Те могат също да изберат да наблюдават поведението ви за определен период от време като част от вашата оценка.

Как най-добре мога да се подготвя за психологически преглед за увреждания?

Кандидатстването за SSDI може да бъде стресиращо, но можете да предприемете няколко стъпки, за да направите процеса – включително всякакви медицински или психологически оценки – малко по-лесен за себе си.

1. Попълнете всички необходими документи предварително

Когато първоначално кандидатствате за обезщетения за SSA, ще трябва да предоставите значително количество документи и документи. Като подготвите документите си предварително, можете да избегнете блъскане за документи, когато датата на оценката ви наближава.

2. Запишете възможно най-много информация за историята си

Понякога може да е трудно да се опише какво е да живееш с психично заболяване, но това са точните подробности, които SSA иска да знае. Трябва да сте готови да отговорите на всички въпроси относно вашето увреждане, включително трудовата ви история, посещенията при вашия лекар, употребата на лекарства и цялостния им ефект върху живота ви.

Ако работите редовно с терапевт или друг специалист по психично здраве, можете да ги помолите да ви помогнат да създадете този запис.

3. Уверете се, че имате достъп до медицинските си досиета

Ако не предоставите на Службата за определяне на инвалидност правилната медицинска документация, агенцията може потенциално да задържи молбата ви с месеци. Така че не забравяйте да имате достъп до всяка и цялата медицинска документация, от която се нуждаете, когато кандидатствате – особено ако е свързана с вашето психично здраве.

Какво лишава човек от увреждане?

За да отговаряте на условията за обезщетения за инвалидност, трябва да имате физическо или умствено увреждане (или в някои случаи и двете) и не трябва да сте ангажирани в това, което SSA нарича значителна доходоносна дейност (SGA) ― или, с други думи, работа.

Ако вашият доход е над лимитите за инвалидност, които варират в зависимост от увреждането, се счита, че сте ангажирани в SGA и няма да отговаряте на условията за инвалидност.

Дори ако първоначално сте одобрени за SSDI, има две промени, които могат да ви дисквалифицират:

  1. Ако вашето увреждане се подобри до такава степен, че можете да се върнете на работа, вече няма да отговаряте на изискванията за SSDI.
  2. Ако решите да изпробвате 9-месечен пробен период на работа и разберете, че можете да продължите да работите след пробния период, вашите предимства ще бъдат спрени.

Колко време отнема получаването на социално осигуряване след психологическата оценка?

След като информирате SSA, че планирате да кандидатствате за обезщетения за инвалидност, ще получите защитна дата на подаване, което е 60-дневен период, през който трябва да подадете първоначалната си молба.

След като подадете първоначалното си заявление за SSDI, SSA заявява, че обикновено отнема от 3 до 5 месеца, за да получите решение.

Въпреки това, ако имате определени увреждания или подадете молба с непълни документи, периодът на изчакване може да бъде много по-дълго. Всъщност за хора, на които е отказано и искат да обжалват, понякога може да отнеме години, за да бъдат одобрени за SSDI.

Милиони хора в Съединените щати живеят с увреждания. За повечето от тях тяхното увреждане затруднява – или дори невъзможно – да работят. Програмите за хора с увреждания на SSA съществуват, за да предложат финансова помощ на хората с увреждания, за да могат да продължат да издържат себе си и семействата си.

Ако вие или ваш близък наскоро сте кандидатствали за SSDI, подготовката, доколкото можете, за вашите интервюта и оценки преди време може да ви помогне да улесните процеса. Също така не забравяйте да позволите на всеки здравен специалист, с когото работите и който кандидатствате, за да може да ви помогне да получите достъп до цялата документация, от която се нуждаете.

Ако имате още въпроси относно процеса на кандидатстване, включително вашата психологическа оценка, не се колебайте да се свържете с вашия DE за повече информация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss