Как да разпознаем симптомите на инфаркт

Болката в гърдите е един от многото възможни симптоми на инфаркт. Познаването на другите симптоми и какво да правите, ако се развият, може да спаси живота ви или живота на ваш близък.

Сърдечен удар възниква, когато притока на кръв към сърдечния мускул е блокиран или значително намален. Събитието може да причини трайно увреждане на сърдечната тъкан. Бързото реагиране на симптомите на инфаркт е от съществено значение за минимизиране на усложненията и дългосрочните сърдечни проблеми.

Колкото по-наясно сте с някои от често срещаните и дори с някои от по-рядко срещаните симптоми на сърдечен удар, толкова по-добре ще сте подготвени да получите лечение за себе си или за някой друг, който може да има сериозен сърдечен епизод.

Продължете да четете, за да научите за симптомите на инфаркт.

Какво да направите, ако вие или някой ваш познат изпитва симптоми на сърдечен удар

Ако подозирате, че вие ​​или някой, когото познавате, получават сърдечен удар, обадете се на 911 или помолете някой до вас да се обади на 911. Не се опитвайте да отидете сами в спешното отделение. Ако симптомите ви се влошат, можете да изложите себе си или други шофьори на риск.

Научете какви стъпки да следвате, ако изглежда, че вие ​​или някой ваш познат имате сърдечен или сърдечен епизод.

Беше ли Ви полезно?

Какви са симптомите на инфаркт?

The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават, че болката в гърдите или дискомфортът са налице при повечето инфаркти, но може да са налице няколко други симптома.

Струва си да се отбележи, че симптомите на инфаркт обикновено са нетипични или различни при определени популации, включително жени, по-възрастни хора и тези със захарен диабет. Ако принадлежите към една от тези групи, обсъдете с Вашия лекар симптомите, които може да са уникални за Вас.

Често срещани признаци и симптоми

Въпреки че болката в гърдите или дискомфортът се появяват често, характерът на този дискомфорт варира. Може да се усети като натиск или усещане за притискане или като остра болка, често от лявата страна на гръдния кош. Болката в гърдите при инфаркт може прогресивно да се влошава или да се появява и да си отива.

Други често срещани признаци на инфаркт включват:

 • студена пот
 • замаяност, слабост или припадък
 • задух, понякога предшестващ болка в гърдите или възникващ заедно с болка в гърдите

 • болка в горната част на тялото, включително болка, която излъчва нагоре по врата към челюстта и болка в гърба, раменете и ръцете

Въпреки че болката в лявата ръка е по-често свързана със симптоми на инфаркт, може да имате болка само в дясната ръка или в двете ръце. По същия начин може да имате болка в едното или двете рамене по време на инфаркт.

Някои хора също съобщават, че имат смътно усещане за предстояща гибел, преди да се появят други симптоми на инфаркт или докато симптомите се развиват.

При жените

Жените със сърдечни заболявания могат да изпитат типични симптоми на инфаркт, като болка в гърдите, въпреки че в много случаи техните симптоми са по-малко очевидни. Жените често имат по-фини симптоми, които не винаги предполагат инфаркт, според Американската сърдечна асоциация.

Някои от тези симптоми включват:

 • гадене и повръщане
 • сърцебиене
 • задух
 • болка в горната част на гърба или челюстта

При възрастни хора

Внезапна болка в гърдите може да е безпогрешен знак, че е налице инфаркт. Но за много възрастни хора други симптоми може да са по-объркващи.

Например, по-възрастни хора, които се задушават, докато се катерят по стълби или работят в двора, могат да третират симптом като недостиг на въздух като оплакване, свързано с възрастта, а не като симптом на инфаркт. Ако си почивате и започнете да имате проблеми с поемането на дъх, обадете се на 911.

При хора с диабет

Хората с диабет са по-склонни да развият сърдечни заболявания и в по-млада възраст отколкото тези без диабет. Това е така, защото високата кръвна захар от диабета може да увреди кръвоносните съдове и нервите, които контролират сърцето ви.

Ако имате диабет, който е засегнал някои от нервите в гърдите ви, появата на привидно лека гръдна болка може да прикрива по-сериозен проблем, като сърдечен удар.

Атипичните симптоми могат да включват:

 • избиване в студена пот без причина
 • чувство на особено умора без причина
 • разтройство
 • задух, дори когато не сте били активни

Ако вече се лекувате за сърдечно заболяване

Ако сте били диагностицирани и се лекувате за сърдечно заболяване, Вашият лекар може да Ви уведоми за симптомите на сърдечен удар, за които трябва да знаете, така че да сте подготвени, ако такъв се случи.

Симптомите, които изпитвате по време на инфаркт, може да са по-интензивни от тези, които първоначално са довели до диагностицирането на сърдечно заболяване. Това включва състояния като стенокардия или задух при усилие.

Как можете да разберете разликата между инфаркт и ангина?

Ангината е болка в гърдите, която се появява, когато сърдечният мускул не получава достатъчно и стабилно кръвоснабдяване. Има два вида ангина:

 • Стабилна ангина: Този тип е предвидим и обикновено се появява след физическо усилие, когато сърдечният мускул се опитва да се справи с нуждите на тялото за стабилна циркулация.
 • Нестабилна ангина: Този тип предполага по-сериозен сърдечен проблем, тъй като може да се развие по всяко време, дори когато си почивате.

Не винаги е лесно да се направи разлика между стенокардия и инфаркт. Ако имате пристъп на болка в гърдите след тренировка или друго усилие и болката отшумява бързо, когато почивате, вероятно имате стабилна стенокардия. Ако обаче болката продължава, става по-силна или се появява и изчезва, това може да е сърдечен удар.

Един епизод на стенокардия обикновено продължава от няколко минути до половин час, докато симптомите на инфаркт често продължават повече от 30 минути, според Heart and Stroke Foundation of Canada. Ако не сте сигурни, помолете някой да ви закара до спешното отделение.

Как можете да направите разликата между сърдечен удар и киселини или лошо храносмилане?

Киселини, известни още като киселинен рефлукс или лошо храносмилане, могат да се проявят като леко или понякога много неприятно усещане в центъра на гърдите. Ако дискомфортът в гърдите се облекчи, когато промените позицията си – седите, вместо да лежите – или когато приемате антиациди, шансовете са добри да са киселини.

Освен това, ако имате анамнеза за киселини след консумация на определени храни или напитки, потърсете тези улики, ако се появи дискомфорт в гърдите.

Киселините също често са придружени от кисел вкус в устата или лека регургитация (съдържанието на стомаха се връща в гърлото или устата). Обикновено протича без типични симптоми на инфаркт, като задух, замаяност или болка другаде по тялото.

Разпознаването и реагирането на симптомите на инфаркт може да спаси живот или най-малкото да намали щетите, които инфарктът може да причини.

Основните симптоми на инфаркт са:

 • дискомфорт в челюстта, врата или гърба
 • слабост или замаяност
 • дискомфорт в гърдите
 • дискомфорт в ръката или рамото
 • задух

Отделете време, за да научите тези и други симптоми, особено ако вие или някой ваш близък сте изложени на висок риск от инфаркт. Това включва възрастни хора, хора с анамнеза за сърдечно-съдови заболявания и хора с високо кръвно налягане, висок холестерол или диабет.

Колкото по-рано реагирате на признаци на сърдечен удар и се обадите на 911, толкова по-добри са шансовете за успешно лечение и възстановяване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss