Как да разберете дали имате шини на пищяла или стрес фрактура?

Повечето хора се възстановяват напълно от шини на пищяла и избягват развитието на стрес фрактури. Зарастването на стрес фрактурите отнема повече време и може да изискват скоба, ботуш за ходене и патерици.

Шините на пищяла и стрес фрактурите са често срещани наранявания при претоварване, които често се срещат при спортисти, участващи в спортове с голямо натоварване, особено бягане.

Те могат да причинят значителна болка и дискомфорт, което изисква подходящо лечение, включващо почивка и рехабилитация.

Разграничаването между шини на пищяла и стрес фрактури може да бъде предизвикателство поради техните припокриващи се причини и симптоми.

Разбирането на разликите между тези две състояния е от решаващо значение за правилната диагноза и ефективно лечение.

Какви са симптомите на всяко състояние?

Шини на пищяла

Шините на пищяла, наричани още синдром на медиален тибиален стрес (MTSS), често причиняват болка в долната част на крака при бягане, особено при високи скорости. Може да се чувствате добре в началото на бягането, но болката обикновено се засилва, докато продължавате.

При това състояние ходенето и другите физически дейности обикновено не причиняват болка.

Може да почувствате нощна болка, а засегнатите мускули може да се чувстват стягани сутрин. С течение на времето може да се появи постоянен дискомфорт, когато състоянието се влоши.

Обикновено болката се развива по вътрешния ръб на пищяла. Цялата дължина на пищяла и околните тъкани може да се чувстват болезнени или чувствителни, особено когато прилагате натиск върху засегнатата област.

Стрес фрактура

Стрес фрактурата е микроскопична пукнатина в кост, която първоначално причинява лек дискомфорт, който постепенно се засилва.

Стрес фрактурите обикновено се развиват от медиалната страна на пищяла, която е вътрешната част на костта. Тази област е особено податлива на този вид нараняване поради повтарящ се стрес по време на определени физически дейности.

Симптомите на стрес фрактура включват локализирана болка и чувствителност в малко петно, което може да е хоризонтално ориентирано.

Болката често се влошава по време на бягане и дейности с тежести, особено такива, включващи повтарящи се движения. Болката от стрес фрактура може да се появи и през нощта и има тенденция да се подобрява сутрин.

Ако вашето нараняване е тежко, болката може да присъства по време на почивка и други дейности. Може да продължи дори след почивка и лечение. С течение на времето болката може да стане постоянна и изтощителна.

Припокриващи се признаци и симптоми

Шините на пищяла и стрес фрактурите споделят някои симптоми, включително:

 • болка в долната част на крака
 • нежност
 • подуване
 • болка по време на физическа активност

Какво причинява всяко състояние – може ли едното да причини другото?

Шини на пищяла

Шините на пищяла възникват поради повтарящ се стрес върху мускулите и съединителните тъкани около пищяла, което води до малки разкъсвания и възпаление. С течение на времето това може да доведе до отслабване на костта и да доведе до допълнително увреждане.

Шините на пищяла често засягат хора, които са започнали да бягат или възобновяват бягането след дълга пауза. Друга потенциална причина е прекалено бързото увеличаване на обема и интензивността на бягане.

Допълнителни причини за шини на пищяла включват:

 • бягане по твърди или неравни повърхности
 • носенето на неподходящи обувки
 • плоски стъпала
 • високи арки
 • мускулен дисбаланс
 • слабост в краката

Важно е да се признае, че без лечение шините на пищяла могат да прогресират до стрес фрактури, които са по-тежки наранявания.

Стрес фрактура

С течение на времето повтарящият се стрес може да отслаби костта ви, правейки я податлива на стрес фрактури.

Допълнителни причини за стрес фрактури включват:

 • внезапни промени във физическата активност
 • недостатъчно време за възстановяване между физическите дейности

 • пренапрежение
 • промяна на спорта
 • увеличаване на пробега ви твърде бързо
 • участие в спортове с високо въздействие

Припокриващи се причини и рискови фактори

Припокриващите се причини и рискови фактори за шини на пищяла и стрес фрактури включват:

 • прекомерна употреба
 • повтарящо се напрежение
 • плоски стъпала
 • мускулен дисбаланс
 • неподходящи обувки
 • грешки в обучението
 • резки промени в обучението

Как се диагностицира всяко състояние?

Възможно е да получите диагноза за шини на пищяла и стрес фрактури едновременно, тъй като те могат да съществуват едновременно.

Здравните специалисти могат да объркат шините на пищяла за стрес фрактури или обратното по време на диагнозата поради сходството на техните симптоми, включително болка и чувствителност в засегнатата област.

Задълбочен физически преглед и образни тестове могат да помогнат за осигуряване на точна диагноза.

Шини на пищяла

Медицинските специалисти диагностицират шини на пищяла чрез оценка на вашите симптоми и физически преглед, който включва проверка за болка и чувствителност в засегнатата област.

Стрес фрактура

Да се ​​диагностицира стрес фрактури, здравните специалисти ще попитат за вашата медицинска история и ще извършат физически преглед, за да проверят за зони на болка и чувствителност. Те могат също така да търсят видими признаци на подуване и зачервяване.

Стрес фрактурите често изискват образни тестове като рентгенови лъчи, ядрено-магнитен резонанс (MRI) или костни сканирания, за да се потвърди диагнозата и да се определи тежестта на нараняването.

Припокриващи се инструменти за диагностика

Здравните специалисти обикновено използват медицинска история и физически преглед, за да диагностицират шини на пищяла и стрес фрактури.

Какви възможности за лечение са налични за всяко състояние?

Шини на пищяла

За да лекувате шини на пищяла, направете почивка от дейности, които причиняват болка, напрежение и дразнене.

Почивайте и намалете натоварването, доколкото е възможно, особено през първите няколко дни. Може да са необходими патерици.

Други лечения включват лед, компресия и повдигане. Вземете противовъзпалителни лекарства за справяне с болката.

Когато симптомите ви се подобрят, можете да правите разтягания, упражнения за гъвкавост и нежни дейности като плуване и колоездене, за да поддържате фитнес и сила.

За да намалите вероятността от бъдещи наранявания, постепенно включете отново бягането в рутината си и надграждайте бавно всяка седмица. Помислете за намаляване на честотата, интензивността и силата на звука наполовина.

Стрес фрактура

Зарастването на стрес фрактура изисква почивка и намаляване на натоварването, за да се насърчи правилното заздравяване на костите и да се предотвратят по-нататъшни увреждания. Можете също така да използвате лед, компресия и повдигане.

Лечението може да включва използване на патерици и носене на обувки за ходене. Използвайте противовъзпалителни лекарства, за да облекчите болката.

Когато се почувствате по-добре, постепенно въведете отново дейности, които не причиняват болка. Дейности като колоездене и упражнения в басейна може да са подходящи по време на възстановяване.

За да подобрите възстановяването, осигурете адекватен прием на хранителни вещества като калций, витамин D и протеини, които могат да помогнат за подобряване на здравината и плътността на костите.

Времето за възстановяване при стрес фрактура обикновено отнема около 4 до 12 седмици, в зависимост от вашия подход на лечение и тежестта на нараняването.

Припокриващи се възможности за лечение

Припокриващите се възможности за лечение на шини на пищяла и стрес фрактури включват:

 • Почивка
 • лед
 • компресия
 • надморска височина
 • противовъзпалителни лекарства
 • упражнения за разтягане и укрепване
 • тренировки в басейн
 • Колоездене

Какви са перспективите за хората, които имат едно или и двете от тези състояния?

Изгледите за шини на пищяла и стрес фрактури като цяло са положителни, но времето за възстановяване и лечението зависят от тежестта на вашето нараняване.

Подходите за лечение и на двете състояния включват почивка, обледеняване, разтягане и постепенно връщане към физическа активност. В някои случаи медицинските специалисти могат да препоръчат физиотерапия.

Повечето хора се възстановяват напълно от шини на пищяла и избягват развитието на стрес фрактури. Зарастването на стрес фрактурите отнема повече време и може да изискват скоба, ботуш за ходене и патерици. Приемането на добавки с калций и витамин D може да помогне за поддържане на здравето на костите.

За да избегнете бъдещи наранявания, следвайте добре закръглена тренировъчна програма, носете подходящи обувки и слушайте тялото си. Ако почувствате болка и дискомфорт, вземете необходимите мерки, като коригиране на тренировъчната ви програма и потърсете медицински съвет.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss