Как да промените гласа си

Гласът ви има способността да командва, успокоява и забавлява. Но ако не ви харесва как звучи, това може да повлияе на увереността ви да правите тези неща.

Начинът, по който звучите, е също толкова важен, колкото и думите, които казвате. Въпреки че не всеки, който иска да промени гласа си, може да стане певец, носител на награда Грами, има стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите цялостния звук, тон, текстура и качество на вашия глас.

Продължете да четете, за да научите какво определя звука и текстурата на вашия глас и какво можете да направите, за да го промените.

Какво съставлява звука и текстурата на вашия глас?

Звукът и текстурата на вашия глас се определят от множество фактори.

Наследственост

Наследствеността е един от факторите. Може би сте забелязали, че хората в едно и също семейство често имат гласове, които звучат сходно. Това е така, защото ларинксът, който съдържа гласните струни, има безброй физически вариации, точно както всяка друга част от вашата анатомия.

Пол

Полът също играе роля. От раждането си момчетата развиват по-големи гласни струни от момичетата. В пубертета тестостеронът действа за увеличаване на ларинкса.

Гласните струни също се удължават и сгъстяват с напредването на възрастта, генерирайки по-дълбок резонанс и вибрация. Ето защо мъжките гласове намаляват и се задълбочават в пубертета, докато женските остават относително високи.

Хормони и тегло

Хормоните и тяхното влияние върху теглото също могат да повлияят на това как звучите. Мъжете със затлъстяване произвеждат прекомерно количество естроген, което води до повишаване на гласа им. От друга страна, жените със затлъстяване произвеждат прекомерно количество тестостерон, което може да задълбочи гласа им.

Наднорменото тегло може също да повлияе на контрола на дишането, правейки гласа да звучи дрезгаво или задъхано. Поднорменото тегло, обратно, може също да повлияе на гласа ви, като намалява издръжливостта ви и прави гласните ви струни по-податливи на нараняване.

Височина

Височината също влияе на звука на вашия глас. По-високите хора са склонни да имат по-големи долни дихателни пътища и бели дробове, което ги кара да имат по-дълбоки гласове от по-ниските хора.

Структурни аномалии

Структурни аномалии, като отклонена преграда или цепнатина на небцето, могат да повлияят на начина, по който звучите, както и на вашия език, дикция и акцент.

Вашата възраст, емоционално състояние, цялостно здраве и чистотата на въздуха, който дишате, също могат да променят височината, тембъра, звука и текстурата на вашия глас.

Как да промените звука на гласа си

Първата стъпка към промяната на гласа ви е да решите какво в гласа ви не ви харесва. Прекалено назално ли е? Имате ли акцент, който не харесвате? Дихателен говорител ли сте?

Помислете какво с гласа ви не ви харесва. Така ще бъде по-лесно да разберете как да го промените.

Работете с логопед

Ако имате говорно разстройство, работата с логопед ще помогне. Нарушенията на говора могат да включват затруднения с артикулацията, като шепелене, или затруднения с плавното говорене, като заекване.

Наемете вокален треньор

Ако искате да направите гласа си по-силен, да премахнете акцента или да подобрите цялостното качество на говорещия си глас, работата с вокален треньор, лично или онлайн, може да помогне.

Гласовият треньор ще ви помогне да се научите как да оформяте по различен начин гласни и съгласни и да изолирате различни елементи на речта. Те също така ще ви помогнат да се съсредоточите върху следното:

 • как да държите устните и устата си
 • позиция на езика
 • премахване на напрежението на челюстта
 • поза и контрол на дишането
 • диафрагмена гласова проекция
 • артикулация
 • диапазон на терена

Можете да намерите логопед или гласов треньор чрез Асоциацията на обучителите по глас и говор.

Хирургически решения

Има редица хирургични процедури, които могат да понижат или повишат височината на гласа ви. Те включват:

 • Операция за феминизиране на гласа. Гласът ви може да бъде променен хирургически, така че повече да не издава ниски звуци. Това се нарича хирургия на гласова феминизация или феминизационна ларингопластика. По време на операцията за феминизиране на гласа, гласовата кутия се намалява и гласните струни се скъсяват. Транс жените понякога се подлагат на тази процедура.
 • Лазерна настройка на гласните струни. Тази процедура използва лазер за стягане на гласните струни, което помага за повишаване на тона. Може също да се използва за свиване на полипите на пушачите, което също ще повиши височината на звука.
 • Операция за понижаване на височината. Тази процедура понижава височината на звука чрез разхлабване на гласните струни или чрез пренареждане на меките тъкани, за да добавите маса към гласните струни.

Бъдете свой собствен вокален треньор

Ако искате да бъдете свой собствен вокален треньор, има гласови упражнения, които можете да правите у дома. Първо, трябва да знаете как всъщност звучи гласът ви.

Първо, направете запис на гласа си

Гласът ви може да звучи различно за вас, отколкото за всички останали. Това е така, защото когато говорите, гласът ви пътува едновременно във въздуха и черепа ви.

Звукът, който издава гласът ви, се предава в тъпанчетата ви по въздух, където вибрира три малки кости: малеус, наложник и стремече. След това пътува до кохлеята ви и в крайна сметка до мозъка ви.

Докато това се случва, вибрациите от гласните ви струни задвижват звука директно към кохлеята. Ето защо може да не разпознаете начина, по който звучи гласът ви, когато го чуете на запис. Поради тази причина има смисъл първо да запишете гласа си.

За да идентифицирате разликите във вашите модели на говорене, експертите препоръчват да записвате гласа си в множество сценарии, като например:

 • говорейки с приятел
 • четене на книга на дете
 • представяне на бизнес презентация

Прочетете за вокалното обучение

Доказателствата показват, че можете да манипулирате гласа си, за да имате по-точен тон. Има много книги, включително аудиокниги за вокално обучение, които включват упражнения за загряване и съвети. Един добър за опит е „Освободете гласа си“ от Роджър Лав с Дона Фрейзър, който можете да намерите онлайн.

Отпуснете гласа си, като използвате вокални упражнения

Някои вокални загрявания и упражнения, които можете да използвате, за да отпуснете гласа си, включват:

 • тананикане
 • бръмчене на устните
 • езикови трели
 • разхлабване на челюстта, като широко отваряте устата си, след което внимателно я затваряте
 • прозяване
 • дълбоко дишане
 • нежно масажирайте гърлото си, за да разхлабите напрегнатите мускули

Практикувайте да хвърляте гласа си

Също така ще ви помогне да практикувате да хвърляте гласа си или да говорите от друга част на тялото си, като например:

 • диафрагма
 • гърло
 • устата и носа

Опитайте да подражавате на глас, който харесвате

Може да откриете, че е полезно да подражавате на глас, който харесвате. За да направите това, не забравяйте да слушате внимателно изговора, тона, височината и тембъра на този глас.

Грижа за гласните си струни

Гласните струни остаряват точно както останалата част от тялото. Ето защо гласовете се променят с времето. За да поддържате вашето здраве и оптимизиране, опитайте тези съвети:

 • Останете хидратирани и пийте много топли напитки като чай.
 • Не пушете цигари, вейп и не вдишвайте дим от каквото и да е вещество.
 • Намалете приема на алкохол.
 • Бъдете мили към гласа си, като не крещите и не говорите високо.
 • Избягвайте мърморене и шепот, които също могат да натоварят гласните ви струни.
 • Пазете синусите си чисти, като приемате лекарства за алергии, запушен нос или за респираторни заболявания, ако е необходимо.
 • Избягвайте мръсния въздух и дишайте чист въздух, когато е възможно.

Механиката на гласа и звука

Когато говорите или пеете, процесът, който създава вашия глас, започва с белите ви дробове. Ако капацитетът на белите ви дробове е намален, гласът ви може да звучи слабо.

Вашите ребра, диафрагма и коремни мускули осигуряват физическа сила за изтласкване на въздух от белите дробове в трахеята и ларинкса, който държи гласните ви струни.

Въздухът тече между гласните ви струни, което ги кара да вибрират. Вашият глас, както всеки звук, е енергия, произведена от вибриращи въздушни частици. Вашата височина се определя от броя на вибрациите, които вашите гласни струни правят. Това се нарича честота. По-малко вибрации генерират по-ниска височина. Повече вибрации генерират по-висок тон.

Вибрациите задвижват частиците въздух да продължат да пътуват към устата и синусите ви, където гласът ви придобива резонанс, тон и уникалността на вашия собствен звук. Ако синусите ви са запушени, гласът ви може да придобие назален тон в този момент от процеса.

Ако не ви харесва как звучи гласът ви, има няколко начина да го промените. Те включват вокални упражнения у дома, емулиране на глас, който харесвате, работа с гласов треньор и операция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss