Как да подкрепите детето си, когато излезе

Начинът, по който родителите реагират, когато детето им излезе като ЛГБТКИА+, има значение. Подкрепящото семейство и безусловната родителска любов са от съществено значение за процъфтяването на ЛГБТКИА+ децата.

Родителите могат да играят огромна роля за безопасността на децата си. Светът невинаги създава безопасни и гостоприемни пространства за LGBTQIA+ деца, така че създаването на любяща домашна среда може да осигури буфер срещу дискриминацията, която все още съществува за много LGBTQIA+ хора.

Също така може да е естествено да се чувствате несигурни какво да кажете и направите, когато детето ви излезе пред вас. Знайте, че детето ви споделя тази информация с вас, защото ви вярва и иска да остане свързано.

Ето няколко съвета как да реагирате, какво да не казвате и ресурси за вас и за вашето дете.

Как да отговоря

Едно от най-добрите неща, които трябва да направите като родител или болногледач, е да отвърнете с дълбока и безусловна любов. Вашето дете трябва да знае, че е обичано и подкрепяно точно такова, каквото е. Не забравяйте да благодарите на детето си, че е споделило тази информация с вас, и му кажете колко много го обичате.

„Родителите трябва да признаят, че детето им е споделило част от чувствителна и лична информация с тях“, казва Джули Мейсън (тя/те), консултант по странно психично здраве към екипа по здравеопазване на семейството на Гуелф в Гуелф, Онтарио, Канада. „Привилегия е да ми се довери тази информация за самоличността на детето им.“

Мейсън също предлага родителите да слушат детето си и да го оставят да поеме инициативата. Те препоръчват на родителите да избягват да правят предположения за това от какво се нуждае детето им.

„Опитайте се да задавате въпроси, вместо да правите твърдения“, казва Мейсън. „Попитайте детето си: „За какви неща искаш помощ, които ще ти помогнат да се чувстваш по-комфортно в своята идентичност?“

Какво да не кажа

Може да е стресиращо за вашето дете да ви разкаже за своята самоличност. Важно е да останете спокойни, любящи и внимателни.

Уверете се, че излизането на детето ви не става за вашите чувства. Вашето дете няма нужда да чува вашите притеснения или страхове.

Също така е важно да избягвате да казвате нещо като „Знаех си!“ Това връща фокуса към вас и предполага, че вече сте разбрали детето си, докато то може да е имало проблеми да открие себе си.

Уважавайте това, което детето ви казва. Не предполагайте, че те просто се опитват да привлекат внимание или преминават през фаза. Освен това знайте, че е естествено самоличността на вашето дете да продължава да се променя, докато то научава повече за себе си.

Какво казва изследването

ЛГБТКИА+ младежите са изложени на по-висок риск от смърт от самоубийство.

Според изследване от 2020 г, гейовете, лесбийките и бисексуалните младежи са три пъти по-склонни да се опитат да се самоубият, отколкото хетеросексуалните младежи. Знаейки това може да помогне на родителите и лицата, които се грижат за тях, да пазят децата си в безопасност.

Изследване в a Преглед на проучванията за 2018 г подкрепя това. Децата на LGBTQIA+ с родители, които ги подкрепят, приемат и се ангажират положително с тях, имат по-добро самочувствие и саморегулация. Когато тази подкрепа липсва, децата може да са по-склонни да имат депресия, да участват в самонараняване или опит за самоубийство.

„Родителите носят отговорност да защитават своите деца с полово и сексуално разнообразие от дискриминация и насилие и това започва у дома“, казва Мейсън. „Използването и популяризирането на правилните местоимения и избраното име на детето им и осигуряването на връзката им с LGBTQIA+ общността са животоспасяващи мерки, които доверените възрастни могат да предприемат и могат да бъдат модел за подражание на другите възрастни в живота на детето им.“

Ресурси за вашето дете

Заедно с вашата безусловна любов и подкрепа, може да бъде полезно за вашето дете да знае, че не е само. Един от начините, по който можете да помогнете на детето си, е като го насърчите да се свързва с други хора в LGBTQIA+ общности.

Ето някои ресурси, които можете да споделите с детето си:

Проектът Тревър

Проектът Trevor е пълен с информация за сексуалната идентичност, пола и психичното здраве на своя уебсайт. Има и денонощна услуга за консултиране по телефона, онлайн чат или текстово съобщение.

Проектът Trevor също така е домакин на TrevorSpace, където LGBTQ+ младежите могат да се свързват помежду си. Тяхната мисия е да създадат любящо и безопасно пространство, където всеки да се чувства добре дошъл.

Проектът It Gets Better

Проектът It Gets Better помага за овластяването на ЛГБТК+ младежите. Нещата могат да бъдат трудни там, особено ако някой управлява психичното си здраве или се занимава с дискриминация.

Проектът It Gets Better работи за повдигане на духа на младите, като им дава да знаят, че не са сами. Те предлагат повече от 60 000 видеоклипа на хора, които споделят своите лични съобщения и истории на техния уебсайт.

Мрежа на съюзи за полове и сексуалност (GSA).

Тази група обучава и дава възможност на ЛГБТК+ младежи и съюзници да създадат подкрепяща и безопасна среда за всички. GSA Network улеснява срещите в училищата за ЛГБТК+ младежи и съюзници.

Те също се застъпват за равни права на ЛГБТК+ младежите. Те предоставят списък с държавни контакти, където можете да намерите група във вашия район.

Ресурси за вас

Естествено е да имате притеснения относно самоличността на детето си и как ще се впише в света. Не забравяйте, че не е работа на вашето дете да се справя със страховете ви или да ви помага да се справите с тях.

Мейсън вижда това често на практика.

„Родителите може да се почувстват предизвикани от новата информация за самоличността на детето си и да изпитват чувство на скръб, объркване, гняв или тъга“, казват те. „Родителите трябва да потърсят грижа за себе си под формата на консултиране, подкрепа от връстници или терапия и да държат тези чувства и мисли далеч от разговорите с детето си.“

Ето някои ресурси, които можете да разгледате:

PFLAG

Тази организация е основана от майка и нейния гей син с цел да позволи на хората, които се идентифицират като LGBTQ+, и хората, които ги обичат, да знаят, че не са сами. Можете да намерите различни ресурси и информация на техния уебсайт.

PFLAG също така е домакин на срещи на места в Съединените щати. Можете да научите повече за близките групи на страницата за намиране на глава на PFLAG.

Проектът за семейно приемане

Тази инициатива се фокусира върху подкрепата на родителите да помогнат на своите ЛГБТК+ деца да процъфтяват. Проектът Family Acceptance работи със семействата за подобряване на резултатите от физическото и психическото здраве на ЛГБТК+ децата.

Те изследват как нивото на семейна подкрепа влияе върху здравето на ЛГБТК+ децата. Използвайки това знание, те са създали програми и политики, за да дадат възможност на различни семейства да подкрепят най-добре децата си.

Можете да научите повече за техните изследвания и програми на тяхната страница с програмни връзки.

Полов спектър

Целта на Gender Spectrum е да подкрепя и празнува деца и младежи с различен пол. Можете да намерите съвети и лични истории за това как родителите могат да подкрепят своите деца и младежи на техния уебсайт.

Има и информация за това как да помогнете на децата с различен пол в училище и религиозни среди. Те предлагат разнообразие от групи за родители, баби и дядовци, учители и младежи.

Кампания за правата на човека

Тази организация се бори за равни права на ЛГБТК+ хората от 1983 г. насам. Свързването с кампанията за правата на човека е начин да научите повече за дискриминацията, с която все още се сблъскват мнозина в ЛГБТК+ общностите, и как можете да помогнете нещата да се подобрят.

Те са домакини на събития и имат клонове в много части на Съединените щати.

Когато детето ви излезе пред вас, то ви доверява тази важна информация.

„Признайте, че разкриването на детето ви е начин, по който детето ви търси връзка, безопасност и принадлежност към вас“, казва Мейсън.

Когато приемате и обичате детето си точно такова, каквото е, вие помагате да го защитите от негативността и стигмата, които все още съществуват за много ЛГБТКИА+ хора.

Има различни ресурси за вашето дете, които да му помогнат да се чувства свързано с другите в LGBTQIA+ общностите. Има и групи и ресурси за вас като родител, за да можете най-добре да подкрепите детето си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss