Как да подкрепим член на семейството, който иска да получи психиатрична оценка

Опитът да получите психиатрична оценка може да бъде огромен процес. Но с вашата подкрепа вашият любим може да започне по пътя към лечението.

Приблизително 20% от възрастните в Съединените щати живеят с психично заболяване, така че има голям шанс вие, любим човек или някой, когото познавате, да сте един от засегнатите. Състоянията на психичното здраве могат да имат дълбок ефект не само върху ежедневния живот на някого, но и върху отношенията му с близките.

Ако сте забелязали, че някой, на когото държите, изпитва симптоми на психично заболяване, може да сте любопитни как да му помогнете да бъде оценен и лекуван. Ще споделим това, което трябва да знаете за това как да помогнете на любимия човек да получи психиатрична оценка, както и някои съвети как най-добре да го подкрепите по време на лечението.

Бележка за съгласие

Ако ваш близък има психично заболяване, естествено е да сте загрижени за неговото благополучие и да искате той да получи помощ. Но е важно да разберете, че с изключение на спешни ситуации, не можете законно да принудите някого да получи помощ. Това се дължи на автономията на човека.

Автономията е правото, което всеки от нас има да взема информирани решения относно собствените си медицински грижи без влияние или принуда от други, включително семейството и здравните специалисти.

Дори ако вашият любим човек изпитва симптоми, които биха били полезни от психиатрична оценка, в крайна сметка е техен избор и техен право да потърсят лечение.

Беше ли Ви полезно?

Как да получите психологическа оценка за член на семейството

Психиатричната оценка е оценка, извършена от обучен специалист по психично здраве, която може да помогне при диагностицирането на психични състояния. Психиатричните оценки са полезен инструмент за хора с психични заболявания, защото предлагат диагноза, която отваря възможност за лечение.

Милиони хора всяка година избират да потърсят лечение за психично здраве – не защото са принудени, а защото искат. И въпреки че може да вярвате, че вашият любим човек трябва да получи психологическа оценка, важно е да запомните, че той има право да взема свои собствени медицински решения.

И така, какво можете да направите, ако любим човек или член на семейството преминава през криза на психичното здраве?

  • Предложете вашата подкрепа: Едно от най-важните неща, които можете да направите за някой, който живее с психично заболяване, е да предложите подкрепа. Бъдете насърчителни към тях, предложете им да ги изслушате през какво преминават и въздържайте всяка преценка, която може да имате относно начина, по който вашият любим човек подхожда към тяхното лечение.
  • Попитайте ги какво искат: Помислете, че вашият любим човек, както всеки друг, има автономия по отношение на собственото си психично здраве. Дори и да смятате, че те биха се възползвали от оценка, в крайна сметка това е техен избор. Въпреки това, ако ги попитате как се чувстват и какво искат, може да им помогне да се почувстват по-уверени в получаването на помощ.
  • Помогнете им да направят проучване: Когато живеете с психично заболяване, може да е трудно да предприемете тези първоначални стъпки, за да се подобрите. Ако ваш близък е решил да получи оценка, помогнете му да проучи къде и как може да го направи. Дори проучването, преди да поискат, може да бъде полезно, стига да няма свързани очаквания.
  • Говорете с техния лекар: Ако сте загрижени за психичното здраве на любимия човек, понякога може да е полезно да проведете честен разговор с неговия лекар или терапевт. Но не забравяйте, че тяхната поверителност също е важна, така че въпреки че можете да съобщите за опита си за техните симптоми, никога не искайте лични данни от някой друг терапевт.

Дори и с правилната подкрепа, вашият любим човек все още може да не посегне за помощ и това е ОК. Това не означава, че сте ги провалили и не означава, че трябва да спрете да ги подкрепяте.

Вместо това се опитайте да приемете, че те имат право да вземат свои собствени решения относно грижите си и това е най-доброто нещо Вие можете да направите, е да се опитате да разберете и подкрепите тези решения.

Как да получите психологическа оценка на дете

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), психичните заболявания засягат десетки милиони деца в Съединените щати. И за състояния като депресия и тревожност процентите продължават да се увеличават както при деца, така и при юноши всяка година.

Ако детето ви показва признаци на емоционални или поведенчески проблеми, помислете дали да не се свържете с педиатричен специалист по психично здраве. Те не само са обучени да разпознават кога детето може да се нуждае от помощ, но могат също така да предложат психиатрична оценка за диагностициране на всякакви психични състояния, така че детето ви да може да получи лечението, от което се нуждае.

Как да накарате някой да бъде подложен на спешна психиатрична оценка

Ако сте забелязали, че любимият ви човек изпитва признаци на психична криза, това може да наложи спешна психиатрична оценка и лечение. Понякога човек може да потърси спешно лечение доброволно. Друг път може да не успеят.

И в двата случая ето най-честите ситуации, които изискват спешни услуги:

  • Симптоми на психоза: Когато някой изпитва психоза, той може да преживее реалността по различен начин от другите хора. Те могат да изпитат признаци и симптоми като повишена тревожност и депресия, социално оттегляне, объркване, халюцинации и заблуди, наред с други.
  • Риск от нараняване на себе си или на други: Когато някой се превърне в риск за себе си, може да забележите признаци като говорене за самоубийство, писане на предсмъртни бележки, раздаване на вещи и предприемане на стъпки да сложи край на живота си. Някои хора също могат да станат насилствени спрямо другите и да заплашват или да създават планове за нараняване на други хора.

Признаци и симптоми като тези, описани по-горе, изискват незабавна медицинска помощ, така че е важно да заведете любимия си човек в най-близката психиатрична болница за помощ – ако е безопасно да го направите.

Ако дадено лице представлява непосредствена опасност за себе си или за другите и не можете безопасно да го заведете в болницата, можете да се обадите на мобилен кризисен център или 911 и вместо това да поискате помощ.

Научете повече за превенцията на самоубийствата тук.

Не си сам

Ако вие или ваш близък изпитвате суицидна идея, помощта е на ваше разположение 24/7. Ако сте в Съединените щати, можете да се обадите на 988, за да се свържете с Кризисната линия за психично здраве или да разговаряте с тях онлайн отвсякъде. Някой винаги е там, за да ви изслуша и да ви помогне да получите ресурсите, от които се нуждаете.

Беше ли Ви полезно?

Как да подкрепим някой, който не иска психологическа помощ

Може да е трудно да видите как вашият любим човек изпитва симптоми на психично здраве, без да потърсите лечение, но има толкова много причини, поради които някой може да се колебае дали да получи помощ. Социална стигма, лични убеждения, минал опит, страх от неизвестното и дори финансови бариери могат да попречат на някого да получи помощта, от която се нуждае.

Но въпреки че не можете да принудите някого да получи помощ, вие мога подкрепете ги. Разберете защо те може да не искат да получат помощ и им кажете, че вие ​​сте там, за да ги подкрепите, независимо от качеството, което можете да бъдете. Предложете да се вслушате, проучете с тях възможностите за лечение или просто прекарайте време, наслаждавайки се на общи хобита.

Хората, които изпитват криза на психичното здраве, също може да се затруднят да изпълняват множеството ежедневни задачи в списъка си. Понякога най-полезното нещо, което можете да направите, е да се отбиете с топла храна или да предложите помощ с прането.

Разберете, че лечението на психичното здраве може да бъде дълъг път и прогресът не винаги е линеен. Но с постоянство и подкрепа животът може – и наистина – става по-добър.

Грижа за собственото ви психично здраве

Да живееш с психично заболяване не винаги е лесно и има дни, в които може да бъде трудно за всички участници. Но по същия начин, по който вашият любим човек е отговорен да се грижи за неговото психично здраве, ваша отговорност е също така да се грижите за собственото си психично здраве – особено ако вие сте негов болногледач.

Ако сте започнали да забелязвате, че психичното здраве на любимия човек се отразява на собственото ви психично здраве, добре е да направите крачка назад и да получите подкрепа. Понякога тази подкрепа може да изглежда като отделяне на време от деня ви за здравословни дейности, като упражнения, готвене на питателна храна и практикуване на релаксация. Друг път може да изглежда като среща с вашия собствен терапевт или система за поддръжка.

Когато сте родител, партньор или роднина на някой, който има заболяване, което засяга психичното му здраве, може да бъде трудно – а понякога дори страшно – да гледате как той се ориентира в своето лечение.

Въпреки това, най-доброто нещо, което можете да направите за някой, който живее с психично заболяване, е да го подкрепите по какъвто и да е начин. Независимо дали това им предлага безопасно място за вентилация или им помага да намерят професионалист, който може да извърши психиатрична оценка, с вашата подкрепа и правилното лечение, вашият любим човек може по-добре да се научи как да управлява психичното си здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss