Как да направите самостоятелен преглед за грижа за кожата

Самостоятелните прегледи за грижа за кожата са лесен и ефективен начин за идентифициране на рак на кожата, преди да нарасне и да стане по-труден за лечение. Ракът на кожата обикновено се появява на части от тялото, които често са изложени на слънце. Те обаче могат да се развият навсякъде, така че не трябва да пропускате нито една част от тялото, когато правите задълбочен самоизследване.

Ако откриете нещо подозрително по време на самопреглед или забележите промени по кожата си, уговорете среща с дерматолог, за да получите подходяща медицинска оценка. Ако все още нямате дерматолог, можете също да отидете на лекар от първичната медицинска помощ, който може да даде насоки за следващите стъпки и да ви насочи към дерматолог.

Като обръщате голямо внимание на здравето на кожата си, може също да сте в състояние да идентифицирате други кожни заболявания, които са лечими, като:

 • екзема
 • контактни алергии
 • розацея
 • определени обриви
 • други заболявания, свързани с кожата

Всичко това са опасения, които можете да повдигнете пред дерматолог, който след това може да постави правилната диагноза и, ако е необходимо, план за лечение.

Как да направите преглед на кожата у дома

Не е необходимо специално оборудване, освен голямо огледало и ръчно огледало, за да извършите ефективна работа по изследване на кожата си от главата до петите.

За най-добри резултати застанете голи пред огледало в цял ръст или огледало в банята и се уверете, че стаята е добре осветена. И бъдете готови да прекарате няколко минути на изпита си. Искате да сте изчерпателни, така че не бързайте.

За да направите пълен самостоятелен преглед за грижа за кожата:

 1. Изправете се пред голямо огледало и проверете лицето, шията, ушите и корема си. Може да се наложи да повдигнете гърдите си, за да прегледате кожата отдолу. Погледнете и предната част на ръцете си.
 2. Повдигнете двете си ръце, за да проверите подмишниците и другата страна на ръцете си.
 3. Погледнете двете страни на ръцете си и между пръстите си. Проверете зоните около и под всеки нокът.
 4. Седнете и погледнете предната част на бедрата, пищялите и горната част на краката. Проверете и зоните около и под ноктите на краката.
 5. С помощта на ръчно огледало погледнете задната част на бедрата, прасците и долната част на краката.
 6. Изправете се и използвайте ръчното огледало, за да проверите задните си части и гениталната област. С лице към стенното огледало, използвайте ръчното огледало, за да погледнете гърба и тила си.
 7. Използвайте ръчно огледало, за да огледате скалпа си. Ако имате коса, ще трябва внимателно да избутате кичурите настрани, за да видите кожата под косата си.
 8. С помощта на огледало огледайте устата си за бели петна или черни петна по венците, горната или долната част на езика или вътрешността на бузите.

Какво да търсите

Самостоятелният преглед за грижа за кожата може да бъде изключително полезен при ранното откриване на меланом или друг кожен проблем. А Проучване от 2019 г предполага, че тези, които признават сериозността на прегледите за рак на кожата, е по-малко вероятно да правят редовни прегледи, до голяма степен защото не се чувстват уверени в способността си да идентифицират подозрителни кожни промени.

Въпреки че признаците на потенциален рак на кожата са може би най-сериозните цели на вашия преглед, трябва да обърнете внимание и на всички други възможни кожни заболявания.

По време на прегледа потърсете промени в съществуващите бенки, лунички и рождени белези, както и нови белези, които биха могли да показват кожни заболявания или инфекции. Ето защо редовните проверки на кожата са важни. По време на първия си изпит се запознайте със съществуващите оценки, като същевременно търсите и такива, които биха могли да бъдат подозрителни. По-конкретно, бъдете нащрек за:

 • бенка, която променя формата, размера или цвета си
 • бенка, която има странна форма или неправилни граници
 • бенка, която има множество цветове
 • бенка, която е чувствителна, сърбяща или кървяща
 • нов или променящ се растеж или подутина
 • люспесто червено или сивкаво петно, което образува корички или кърви
 • розово люспесто петно, което е нежно на допир
 • пъпка, която не изчезва
 • рана, която кърви или не заздравява
 • обрив, който е необясним
 • израстък, подобен на брадавици

Рискове от рак на кожата

Докато хората с по-светла кожа са по-склонни да развият рак на кожата, хората с всички тонове на кожата са изложени на риск. Всъщност 1 от 5 души ще развие рак на кожата през живота си.

А 2016 проучване установиха, че цветнокожите всъщност са изправени пред увеличени нива на заболеваемост и смъртност, свързани с рак на кожата, отчасти поради:

 • липса на информираност относно проверките на кожата
 • бариери пред здравеопазването
 • поставяне на диагноза в по-напреднал стадий

Тъй като ракът на кожата може да бъде по-труден за откриване с невъоръжено око при по-тъмна кожа, извършването на задълбочени самопрегледи и редовните прегледи на кожата от дерматолог са важни стъпки за ранно откриване и намаляване на риска от рак.

Кога да потърсим помощ

Ако видите нещо подозрително, когато извършвате самостоятелен преглед за грижа за кожата, възможно най-скоро си уговорете час за преглед при дерматолог или лекар за първична медицинска помощ. Дори ако белегът се окаже безобиден, консултацията с лекар ще ви осигури спокойствие и известна информация относно вида образувание, което може да се появи отново.

Колко често трябва да правите самостоятелен преглед за грижа за кожата?

Американското онкологично дружество и Американската дерматологична асоциация не предлагат конкретни насоки за самопрегледи, въпреки че много здравни експерти препоръчват ежемесечни проверки на кожата у дома.

Въпреки това, а Проучване от 2020 г предполага, че ежемесечните прегледи могат да изглеждат твърде натоварващи за някои хора и че те са по-последователни при самоизпитите си, ако следват рутинни проверки на всеки 2 до 3 месеца.

Независимо дали правите самопреглед всеки месец или през месец, ключът е да сте последователни. Рискът от рак на кожата е грижа през целия живот и рискът се увеличава само с възрастта. Така че придобиването на добър навик сега ще ви служи добре в бъдеще.

За да започнете да придобивате този навик, помислете дали да не добавите своя самостоятелен преглед за грижа за кожата в календар и да го третирате като среща, която не можете да пропуснете.

Колко често трябва да правите кожен преглед в офиса?

Фондацията за борба с рака на кожата препоръчва редовни самопроверки и годишни професионални кожни прегледи от специалист. Ако имате анамнеза за рак на кожата, може да се наложи да правите професионални прегледи на всеки 3-6 месеца.

Въпреки че може да сте в състояние да идентифицирате точно подозрителни бенки или израстъци, самопрегледът не е заместител на прегледа на кожата на цялото тяло от дерматолог. В Проучване от 2021 г от повече от 1500 случая на рак на кожата, изследователите установиха, че повече от 50% от тях са идентифицирани от дерматолог, а останалите са идентифицирани чрез самопреглед или от техния първичен лекар.

Изследователите предполагат, че тъй като ракът на кожата може лесно да бъде пропуснат или диагностициран твърде късно, прегледът в кабинета при специалист е от решаващо значение за намаляване на риска от усложнения или смъртност от рак на кожата.

Самостоятелните прегледи за грижа за кожата са особено важни, ако се излагате много на слънце или имате анамнеза за рак на кожата. Но те също са полезни за всеки, който наблюдава здравето на кожата си между срещите с дерматолог.

Самостоятелният преглед за грижа за кожата не отнема много време и ако можете да го правите на всеки месец или два, можете да намалите риска от усложнения от рак на кожата или други кожни проблеми. Ако имате проблеми с проверката на гърба или други части на тялото си, помолете партньор или приятел да ви помогне.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss