Как да лекуваме инфекция с дрожди у дома

Дрожди инфекция е често срещан вид гъбична инфекция. Инфекцията с дрожди може да се появи в областта на гениталиите, което води до болка, сърбеж и вагинално отделяне. Тази статия ви насочва към самостоятелно лечение на инфекция с дрожди у дома.

Жените са по-предразположени към инфекции на генитални дрожди. 75% от всички жени получават генитална инфекция с дрожди поне веднъж в живота си. Мъжете обаче могат да получат и инфекция на генитални дрожди.

Мая наречена кандида албиканс е най-честата причина за тези инфекции. Други видове дрожди обаче също могат да причинят инфекция.

Има няколко метода за лечение на гъбични инфекции, включително начини, които можете да направите сами у дома.

В много случаи инфекциите с дрожди могат лесно и успешно да се лекуват у дома. Можете да лекувате с продукти без рецепта или с алтернативни терапии.

Докладите показват, че много жени могат да облекчат симптомите с такива лечения у дома.

1. Лекарства без рецепта

Противогъбични лекарства под формата на кремове или песари могат да бъдат закупени без рецепта за лечение на гъбични инфекции. Можете да закупите тези лекарства в аптеките или аптеката без лекарско предписание.

2. Борна киселина

Вагиналните капсули с борна киселина могат да работят при жени с гъбична инфекция. Тези капсули могат да бъдат особено полезни за жени с повтарящи се инфекции.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) предлагат доза от 600 mg борна киселина в капсула, поставена вагинално веднъж дневно в продължение на 14 дни. Преди да закупите супозитории, консултирайте се с лекар.

Някои изследвания показват, че локално приложената борна киселина, заедно с противогъбичния флуцитозин, успешно лекува приблизително 70% от жените. Това проучване разглежда жени с гъбични инфекции, които не се повлияват от противогъбични лечения на базата на азол.

3. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има противогъбични свойства, които могат да убият дрожди и гъбички.
Маслото от чаено дърво има противогъбични свойства, които могат да убият дрожди и гъбички.

Маслото от чаено дърво отдавна е ценено заради противогъбичните си свойства. Той има способността да убива редица дрожди и гъбички. Тествано е масло от чаено дърво, което може да убие кандида албиканс, един от най-често срещаните дрожди при вагинални инфекции.

Доказано е, че вагиналните супозитории, съдържащи масло от чаено дърво, лекуват вагинални гъбични инфекции. Някои жени съобщават за облекчение от добавянето на разредено масло от чаено дърво към тампон и поставянето му във влагалището за една нощ.

Трябва обаче да бъдете много внимателни, когато използвате масло от чаено дърво, тъй като то може да раздразни кожата, а вагиналните стени са особено чувствителни.

Чаеното дърво е етерично масло и трябва да се смеси с масло носител. Хората могат да използват 3-5 капки масло от чаено дърво в 1 унция затоплено кокосово масло, за да напоят тампона. Важно е редовно да сменяте тампона.

Също така хората могат да бъдат алергични към масло от чаено дърво. Тествайте разреденото масло върху площ с размер на стотинка на предмишницата и ако няма реакция за 12 до 24 часа, може да е безопасно да се използва върху по-чувствителната генитална област.

Други изследвания показват, че компонент от масло от чаено дърво (терпинен-4-ол) засилва активността на обичайното противогъбично лекарство флуконазол. Това лекарство може да се използва за лечение на резистентност към лекарства кандида албиканс.

4. Пробиотични добавки

Някои пробиотични добавки могат да предложат естествено решение за инфекция с дрожди. Тези пробиотични добавки се предлагат в аптеките или дрогериите.

Някои марки пробиотични добавки продават специално формулирани продукти за женско репродуктивно здраве. Тези продукти имат за цел да възстановят баланса на бактериите и дрождите във влагалището. Добавките се приемат през устата или се въвеждат вагинално.

В проучване от 2012 г. жени с хронични гъбични инфекции вмъкват специално формулирано пробиотично хапче във влагалището. Почти 87% от тях съобщават за подобрение в симптомите си. Това лечение също има дългосрочен ефект върху дрождите, отговорни за инфекцията.

В проучването жените са използвали по едно хапче на вечер в продължение на една седмица. След това те поставяха по една на всяка трета вечер в продължение на 3 седмици. След това те използваха лечението само веднъж седмично непрекъснато като превантивна мярка.

Други изследвания показват, че пробиотикът лактобацили може да повиши ефективността на противогъбичните лекарства, приемани от жени с вагинална гъбична инфекция.

5. Натурално кисело мляко

Натуралното, неподсладено, без аромат кисело мляко съдържа полезни бактерии, наречени пробиотици. Тези бактерии допринасят за здравето и спомагат за възстановяването на баланса на бактериите и дрождите в организма.

Преглед на изследването от 2006 г. установи, че някои видове пробиотици могат да се борят с някои от дрождите, които причиняват вагинална инфекция с дрожди. Докато рецензентите отбелязват проблеми с няколко от цитираните от тях изследвания, много хора съобщават за облекчение от:

 • ядене на кисело мляко
 • прилагане на кисело мляко върху вулвата около вагината
 • поставяне на кисело мляко във влагалището

6. Кокосово масло

Кокосовото масло има противогъбични свойства и е доказано, че се бори с Candida albicans мая. Суровото органично кокосово масло може да се прилага вътрешно или външно за облекчаване на симптомите.

Затопленото кокосово масло може да се използва и като носител за по-мощни противогъбични етерични масла, включително масло от чаено дърво или масло от риган.

Кокосовото масло е достъпно за пазаруване онлайн. Някои продукти могат да бъдат специално пригодени за готвене, а не за използване върху кожата, така че трябва да сравните продукти и марки, за да изберете подходящ продукт.

7. Чесън

Чесънът е противогъбично и антибиотик. Последните изследвания обаче показват, че яденето на чесън няма ефект върху нивата на дрожди във влагалището.

Като алтернатива на яденето на чесън, някои жени са се опитали да използват чесън вътрешно. Те твърдят, че са облекчили симптомите на гъбична инфекция, като са поставили скилидка чесън, нанизана с конец, във влагалището за една нощ. Това е нискорисково лечение за инфекция с дрожди.

Хората с чувствителна кожа могат да получат усещане за парене и дори увреждане на кожата. Като такива, хората не трябва да използват чесън, ако имат чувствителна кожа. Ако усещането за парене се влоши, хората трябва да прекратят употребата.

Също така е установено, че вагинален крем, съдържащ чесън и мащерка, е толкова ефективен, колкото вагиналният крем с клотримазол при лечението на гъбична инфекция.

8. Масло от риган

Маслото от див риган може да забави или да спре растежа на дрождите.
Маслото от див риган може да забави или да спре растежа на дрождите.

Повечето масло от риган се произвежда с помощта на обикновения риган, риган риган, който няма особени свойства.

Въпреки това масло от риган, направено от див риган, origanum vulgare, съдържа две мощни противогъбични средства: тимол и карвакрол.

Използването на масло от див риган спира или инхибира растежа на Candida albicans. Капсулите, съдържащи масло от риган, могат да се вкарват във влагалището през нощта. Като алтернатива можете да нанесете маслото върху тампон, преди да го поставите във влагалището. Препоръчва се сравняване на различни продукти.

Преди употреба етеричните масла трябва да се смесват с носители и никога да не се прилагат директно върху кожата. Хората могат да смесват 3-5 капки масло от етерично масло от риган в 1 унция масло от сладък бадем, затоплено кокосово масло или зехтин. Тампонът трябва да се накисва в тази смес за няколко минути, след това да се поставя и сменя на всеки 2-4 часа през деня. Хората не трябва да оставят медикаментозен тампон във влагалището за повече от 6 часа. Добре е да тествате маслото от риган на предмишницата, за да видите дали сте алергични към него или не, преди употреба.

Кога да избягвате методите за лечение у дома

Много методи за лечение у дома са безопасни за повечето хора с дрожди. Следните хора обаче не трябва да се опитват да се лекуват:

 • бременни жени
 • всеки, който е бил изложен на полово предавана инфекция
 • хора с повтаряща се гъбична инфекция
 • хора, които не са сигурни дали техните симптоми са причинени от гъбична инфекция

Как да предотвратим инфекция с дрожди

Вагиналните инфекции с дрожди са често срещан проблем, но можете да го предотвратите, като вземете прости предпазни мерки. Тези действия включват:

 • носенето на широки дрехи и памучно бельо
 • избягвайте тесни дънки и чорапогащници, тъй като маята процъфтява във влажна и топла среда
 • смяна на мокри бански или фитнес облекло, възможно най-скоро
 • избягване на вагинални спрейове, парфюми и лосиони, които могат да раздразнят влагалището и да причинят дисбаланс на бактерии и дрожди
 • изсушаване на гениталната област старателно след къпане
 • избягване на вагинално душ
 • използване на лубрикант на водна основа по време на полов акт
 • душ след полов акт и орален секс
 • приемане на пробиотици или ядене на храни, богати на пробиотици
 • намаляване на консумацията на захар, тъй като маята се храни със захар
 • прием на антибиотици само когато е необходимо, тъй като тези лекарства оказват влияние върху баланса на организма в бактериите и дрождите
 • обмисляйки избора на контрацепция, тъй като базирана на естроген контрацепция може да насърчи растежа на дрождите

Симптоми на инфекция с дрожди

Симптомите на инфекция с дрожди включват:

 • болка, сърбеж или усещане за парене във или около вагината
 • усещане за парене във влагалището при уриниране
 • болезнено при секс
 • кожен обрив
 • дебел, бял вагинален секрет, наподобяващ извара
 • зачервяване на кожата
 • подуване
 • кожни фисури или рани

При мъжете симптомите са забележими в главата на пениса и включват:

 • зачервяване на кожата
 • дразнене на кожата
 • сърбеж
 • отделяне на пениса

Кога трябва да посетите лекар?

Въпреки че тези методи на лечение могат да разрешат много случаи на инфекция с дрожди, те не са ефективни във всички ситуации.

Важно е хората да потърсят медицинско лечение, ако:

 • те са бременни
 • това е първата им инфекция с дрожди, тъй като е необходима медицинска диагноза
 • инфекцията с дрожди е тежка или има пукнатини по кожата или рани
 • инфекциите се повтарят, появяват се 4 или повече пъти годишно
 • симптомите не се подобряват в рамките на няколко дни след самостоятелно прилагане на лечението
 • има основни медицински заболявания, като диабет или нарушена имунна система

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss