Как болестта на Паркинсон засяга нервната система?

Болестта на Паркинсон е неврологично заболяване, което може да засегне няколко области на мозъка. Областта, която засяга най-много, е известна като субстанция нигра, която е свързана с движението. Нервната активност в други области на мозъка също може да бъде засегната, което допринася за двигателни и немоторни симптоми.

Болестта на Паркинсон (PD) е неврологично състояние, което може да причини проблеми с движението, координацията и баланса. Смята се, че засяга почти 1 милион души в Съединените щати.

PD засяга нервната система. В тази статия ще разгледаме начините, по които то влияе върху нервната система, какви лечения могат да помогнат и общите перспективи за PD.

Какво причинява болестта на Паркинсон?

При болестта на Паркинсон нервните клетки в мозъка се увреждат и започват да умират. Какво точно причинява PD все още не е известно. Най-общо казано, смята се, че се развива поради сложна комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда.

Наистина, някои хора с PD показват генетични промени, за които е известно, че са свързани със състоянието. Повечето хора с PD обаче нямат тези генетични промени.

Хората с PD наистина имат натрупвания на анормални протеини, наречени телца на Леви, в определени нервни клетки. Образуването или наличието на телца на Lewy изглежда допринася за PD, вероятно чрез нарушаване на определени процеси в тези клетки, което води до клетъчна смърт.

Какъв ефект оказва болестта на Паркинсон върху нервната система?

Болестта на Паркинсон може да има различни ефекти върху нервната система. Това допринася за видовете симптоми, свързани с PD.

Моторни симптоми

PD може да засегне няколко области на мозъка. Зоната, която е най-значително засегната, се нарича substantia nigra, която участва в движението.

Нервните клетки в тази област произвеждат невротрансмитер, наречен допамин. Невротрансмитерите са химически пратеници, които позволяват на нервните клетки да комуникират една с друга.

Допаминът е важен за контролиране на определени аспекти на движението. Също така участва в много други функции като внимание, памет и настроение, само за да назовем няколко.

При PD, тъй като нервните клетки, които произвеждат допамин, умират, се произвежда по-малко допамин. Това води до характерните двигателни симптоми, които са свързани с PD, като:

 • треперене
 • забавено движение, известно като брадикинезия
 • твърди мускули
 • проблеми с координацията и баланса, което засяга походката и увеличава риска от падане

В късен стадий на PD понякога се засягат corpus callosum и кортикоспиналните пътища на мозъка. Смята се, че това се дължи на хронични промени в двигателната активност че PD причинява. Промените в тези области на мозъка също могат да допринесат за двигателни симптоми.

Немоторни симптоми

Има и други ефекти на PD върху тялото и някои от тях са свързани с липсата на допамин или телца на Lewy в други области на мозъка.

Понякога телцата на Леви могат да се развият в областта на мозъчната кора на мозъка, което може допринасят за когнитивните промени.

Вегетативната нервна система управлява функциите на тялото, включително, но не само, кръвно налягане, уриниране и храносмилане. Допаминът е важен невротрансмитер в тази област на нервната система, следователно PD засяга автономната нервна система.

Някои симптоми могат да се развият повече от десетилетие преди двигателните симптоми на PD. Те могат да включват:

 • умора
 • ортостатична хипотония
 • запек
 • проблеми с урината
 • затруднено преглъщане
 • еректилна дисфункция

Ефектите на PD върху мозъка и нервната система могат също да допринесат за други немоторни симптоми на PD, като например:

 • когнитивна дисфункция, която включва:
  • проблеми с планирането, организирането или решаването на проблеми
  • затруднено поддържане на концентрацията
  • загуба на паметта
  • говорни и езикови проблеми
 • проблеми със съня
 • депресия и тревожност

 • намалено обоняние

Когнитивната дисфункция не винаги присъства при всеки с PD и обикновено се свързва с по-късните стадии на заболяването.

Може ли лечението да намали ефекта на Паркинсон върху нервната система?

В момента няма лек за болестта на Паркинсон. Лечението обаче може да помогне за справяне с някои от симптомите.

Лекарствата обикновено се използват за лечение на PD. Най-често срещаните видове лекарства са тези, като леводопа/карбидопа, които работят за заместване на липсващия допамин в мозъка.

Лекарствата, които влияят на други невротрансмитери, също могат да помогнат при двигателните симптоми на PD. Пример за това са антихолинергичните лекарства, които намаляват активността на ацетилхолина и могат да облекчат симптоми като треперене и скованост на мускулите.

Немоторните симптоми на PD са по-трудни за лечение. В някои ситуации лекарствата могат да се използват за лечение на отделни симптоми като запек, проблеми със съня и депресия.

Други видове терапии, които могат да помогнат при двигателни или немоторни симптоми, включват:

 • физическа или трудова терапия
 • логопедична терапия
 • психотерапия
 • допълнителни терапии като йога или масаж
 • редовни упражнения и балансирана диета

Дълбоката мозъчна стимулация е друго лечение, което понякога се използва за PD. Това е високоспециализиран вид мозъчна операция, която се препоръчва само в определени ситуации.

Какви са перспективите за болестта на Паркинсон?

PD е прогресивно състояние, което означава, че се влошава с времето. Въпреки това е трудно да се предскаже как ще прогресира PD при различни хора със заболяването.

Много хора с PD ще имат някаква степен на увреждане в рамките на 10 години. Освен това, повече от 80% от хората с PD развиват деменция, особено в по-късните етапи на заболяването.

Проучване установи, че смъртността е леко повишена при хората с PD в сравнение с общата популация. Въпреки това, очакваната продължителност на живота може да бъде намалена при хора, които са получили диагноза преди 70-годишна възраст.

Долния ред

Болестта на Паркинсон е състояние, което засяга нервната система. При PD нервните клетки в мозъка се увреждат и започват да умират. Причината, поради която някои хора развиват това състояние, не е напълно известна.

Основната област на мозъка, която е засегната от PD, участва в движението. Като такива, общите симптоми на PD са двигателни симптоми като треперене, бавни движения и скованост на мускулите.

Заболяването може да засегне други области на мозъка и нервната система. Тези ефекти са много разнообразни и могат да включват проблеми с храносмилането и урината, когнитивна дисфункция и проблеми със съня.

PD е прогресивно състояние, за което няма лечение. Лечението обаче може да помогне за справяне със симптомите и да подобри качеството на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss