Как арт терапията може да помогне при лечението на шизофрения

Арт терапията може да бъде отлично допълнение към програма за лечение на шизофрения, осигурявайки така необходимата възможност за изразяване.

Чернокож мъж обсъжда своята картина със своя арт терапевт.

Арт терапията е терапевтично използване на изкуства, за да помогне на хората да изразят мисли, които може да са трудни или неприятни за изразяване с думи.

За хора с психични заболявания като шизофрения, арт терапията може да помогне на хората да съобщят своите симптоми, включително халюцинации, без да е необходимо да ги описват. Това може да помогне на терапевтите и членовете на семейството да разберат по-добре човека с шизофрения и може да помогне на лицето с шизофрения да придобие ново самосъзнание.

Арт терапията не е самостоятелно лечение, но когато се използва в допълнение към лечения като медикаменти или консултиране, тя е от полза за много хора с шизофрения.

Как се използва арт терапията при шизофрения?

Арт терапията позволява на хората да изразяват своите мисли и чувства по творчески начини. С помощта на арт терапевт програмите за арт терапия могат да бъдат начин за хора с различни психични заболявания, включително шизофрения, да извадят нещата от гърдите си без нужда от думи.

За хората с шизофрения арт терапията може да бъде и начин за предаване на образи от халюцинации или чувства, които не разбират напълно. Това може да даде възможност на лицето, което изпитва халюцинации, да ги обсъди и може да помогне на терапевтите и членовете на семейството да видят какво вижда и през какво преминава човекът с шизофрения.

Освен това арт терапията може да бъде чудесен начин хората с шизофрения да останат ангажирани и активни. Това помага в борбата със страничните ефекти на много психиатрични лекарства, като объркване или сънливост.

Различни методи на арт терапия, като терапия с пясъчни корита, могат да бъдат особено полезни за деца с шизофрения.

Арт терапията може да помогне на хората с шизофрения да разберат собствените си чувства и мисли с помощта на бои, глина, въглен или други художествени материали.

Беше ли Ви полезно?

Работи ли арт терапията като лечение на шизофрения?

Арт терапията обикновено се счита за полезна за хора с шизофрения. Арт терапията крие много малък риск и за много хора има много положителни ефекти.

Хората с шизофрения, които имат арт терапия като част от лечението, съобщават за ползи като подобрена представа за себе си и самосъзнание и понякога са по-способни да комуникират симптоми, мисли и емоции.

Въпреки това, арт терапията не е самостоятелно лечение на шизофрения. Въпреки че има много предимства, не се препоръчва да се използва самостоятелно за лечение на шизофрения. Обикновено арт терапията е допълнение към лечебната програма на дадено лице. Например, някой с шизофрения може да има план за лечение, който включва медикаменти, консултиране и терапевтични сесии – заедно с арт терапевтични сесии.

Известни артисти с шизофрения

Има хора във всички сфери и във всички области на живота с шизофрения, включително известни личности и известни артисти. Много художници през вековете, като Винсент Ван Гог и Едгар Дега, са известни със значителни психични заболявания, но не е известно да са имали шизофрения.

Въпреки това има някои известни артисти, които са били диагностицирани с шизофрения. Те включват:

  • Норвежки художник експресионист Едвард Мункроден през 1863 г., е известен със своята вече емблематична живопис Писъкът.
  • Френският скулптор Камил Клоделродена през 1864 г., е известна с фигурите си от мрамор и бронз.
  • Британски художник Ричард Дадроден през 1817 г., е известен със своите изображения на свръхестествени сцени.
  • Британски художник Луис Уейнроден през 1860 г., е известен със своите разпознаваеми рисунки на котки.
  • Американска абстрактна художничка Агнес Мартинродена през 1912 г., е известна с минималистичната си работа в движението на абстрактното експресионистично изкуство.
  • Японски съвременен художник Яйои Кусамародена през 1929 г., е известна със своите скулптурни и инсталационни работи, както и с приноса си към модата и писмените изкуства.
Беше ли Ви полезно?

Какво представлява една арт терапевтична сесия?

Арт терапевтичните сесии могат да бъдат групови и индивидуални. По време на индивидуална терапевтична сесия, лицето с шизофрения ще бъде напътствано от своя терапевт да създаде произведение на изкуството.

Обикновено човек първо ще избере материалите, които би искал да използва от наличните опции, и след това ще проведе дискусия със своя терапевт относно това, което смята да рисува, рисува или прави. На лицето ще бъде дадено време по време на сесията да работи върху своето изкуство. След като приключат, те ще обсъдят какво са направили и какво са се опитвали да изразят със своя терапевт.

В груповите сесии целта все още ще бъде да се помогне на хората с шизофрения да изразят своите мисли и емоции чрез изкуство. Въпреки това ще има допълнителни цели, като работа с други хора, провеждане на разговори и следване в по-структурирана обстановка. Участниците ще имат възможност да работят върху тези житейски и социални умения, докато създават произведение на изкуството.

И в двата вида арт терапия най-важният елемент е човекът с шизофрения да може да спечели нещо от опита. Няма цели за артистични подобрения и няма художествени умения, които да се научат. Арт терапията може да бъде полезна за хора на всяко ниво на артистични умения и опит.

Дали шизофренията ви прави по-добър артист?

Много хора свързват психичните заболявания, особено състояния като шизофрения, с артистичния талант. Този мит се появява в базирани на фантастика филми, книги и телевизионни предавания, а понякога дори в дезинформирани дискусии на реални художници.

Важно е обаче да се отбележи, че това е мит. Въпреки че има артистични хора, които имат шизофрения и други психични заболявания, тези състояния не предизвикват артистичен интерес или талант.

Всъщност симптомите на състояния като шизофрения могат да бъдат невероятно плашещи и разрушителни за човека, който ги изпитва. Вместо да подобрят изкуството и артистичните умения, те могат да доведат до симптоми и съпътстващи състояния като тревожност, депресия и летаргия, които могат да накарат човек да загуби своята артистична мотивация и страст.

Разходи и покритие за арт терапия като лечение на шизофрения

Точните разходи за арт терапия ще зависят от това къде живеете, вашата застраховка и съоръжението или програмата, от която получавате арт терапия.

Някои застрахователни планове покриват лечения като арт терапия под покритие за психично здраве, но други не плащат за терапии извън традиционното консултиране или поведенчески терапии. Можете да се обадите на вашия план или да проверите подробностите за вашия застрахователен план онлайн, за да научите повече.

Арт терапията може да бъде полезна част от плана за лечение на хора с шизофрения. Арт терапията помага на хората да изразят своите мисли и чувства, без да се налага да намират правилните думи. Това може да бъде чудесен начин хората да опишат халюцинации и други симптоми на психични заболявания като шизофрения.

Въпреки че арт терапията не е самостоятелно лечение на шизофрения, тя е свързана с положителни резултати, когато се използва заедно с традиционните лечения като лекарства и терапия. За много хора няма риск да опитат арт терапия и застраховката може да покрие част от разходите.

Ако сте любопитни относно арт терапията, добра идея е да я обсъдите с вашия лекар, психиатър или друг член на вашия екип. Те може да са в състояние да ви насочат и да ви уведомят, ако смятат, че арт терапията ще бъде от полза за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss