Какво трябва да знаете за хирургията с каротиден стент

Хирургията на каротидния стент е една от двете процедури, които могат да се използват за лечение на стеноза на каротидната артерия. Тази процедура се счита за по-малко инвазивен вариант с по-бързо време за възстановяване. Това обаче крие рискове.

Хирургията на каротидния стент е минимално инвазивна процедура, използвана за лечение на стеноза на каротидната артерия, състояние, което се характеризира с натрупване на плаки в каротидните артерии. Каротидните артерии са главни кръвоносни съдове, разположени от двете страни на врата ви, които доставят кръв към мозъка ви.

По време на каротидна операция за поставяне на стент, стент (метална тръба) се поставя вътре в каротидната артерия, за да я държи отворена, така че кръвта да може да тече по-лесно без никакво препятствие.

Въпреки че каротидното стентиране е по-рядко използвани за лечение на стеноза на каротидната артерия в сравнение с каротидната ендартеректомия, тя все още се счита за ефективна процедура с относително нисък риск. Каротидната ендартеректомия е процедура, която включва хирургично отстраняване на плака, натрупана вътре в каротидната артерия.

Научете повече за това защо тази процедура може да бъде препоръчана, кой е добър кандидат за нея и какво включва процедурата.

Кога е необходима операция за каротиден стент?

Каротидното стентиране се използва за лечение на състояние, наречено стеноза на каротидната артерия, при което се натрупва плака от вътрешната страна на каротидните артерии, които са разположени от двете страни на врата ви.

Плаката се състои от холестерол, мазнини и калций. Когато се натрупа до нездравословни нива, се развива състояние, наречено атеросклероза, което означава, че артериите са станали много по-тесни. Това прави по-трудно кръвта да тече правилно през тези кръвоносни съдове, за да стигне до мозъка ви. Стеноза на каротидната артерия увеличава риска от инсулт.

Някои фактори, които могат да повишат риска от развитие на стеноза на каротидната артерия, включват:

 • с висок холестерол
 • страдащи от диабет
 • с високо кръвно налягане (хипертония)
 • пушене
 • напреднала възраст

Според а 2020 статиякаротидното стентиране обикновено се препоръчва за хора, които имат 50% стеноза заедно със симптоми, или хора, които имат 70% стеноза, но нямат симптоми.

Освен това, каротидното стентиране е обикновено се препоръчва за хора, които трябва да избягват по-инвазивни операции. Това може да включва хора, които имат:

 • застойна сърдечна недостатъчност
 • сериозно белодробно заболяване, като ХОББ
 • претърпя скорошен инфаркт
 • анамнеза за предишно облъчване на врата

Каква е разликата между каротидното стентиране и каротидната ендартеректомия?

Каротидното стентиране и каротидната ендартеректомия са двете основни процедури, използвани за лечение на стеноза на каротидната артерия.

През повечето време каротидната ендартеректомия се счита за предпочитана процедура за лечение на стеноза на каротидната артерия. Една от причините, поради която често се предпочита пред каротидното стентиране, е, че стентирането носи по-висок риск от инсулт веднага след процедурата.

При каротидна ендартеректомия се прави малък разрез на шията и се идентифицира вътрешната каротидна артерия. След това върху артерията се поставя скоба, за да спре временно кръвния поток, докато хирургът прави разрез, за ​​да отвори артерията.

След като артерията е отворена, хирургът ръчно премахва плаката, натрупана в кръвоносния съд. След това артерията се затваря с конци. Процедурата е по-инвазивна от каротидното стентиране и обикновено изисква обща анестезия.

Но има моменти, когато каротидното стентиране може да е за предпочитане. Това може да се дължи на следните причини:

 • По-малко инвазивни: Каротидното стентиране се счита за минимално инвазивна процедура. Рядко включва обща анестезия и не включва разрез на врата.
 • По-нисък риск от миокардна исхемия: Въпреки че каротидното стентиране има по-висок риск от инсулт, каротидната ендартеректомия може да има повишен риск от миокардна исхемия (намален приток на кръв към сърцето поради запушване на сърдечните артерии), в сравнение с каротидното стентиране.
 • По-кратко време за възстановяване: Времето за възстановяване след каротидно стентиране обикновено е по-кратко от времето за възстановяване при каротидна ендартеректомия.

Какво включва каротидното стентиране?

Каротидното стентиране обикновено се извършва в болнични условия. Вашият медицински специалист ще ви даде инструкции какво можете и какво не можете да правите преди процедурата, включително кога трябва да спрете да ядете и пиете.

Малко преди началото на процедурата ще бъдете дадено лекарство което ще ви направи сънливи и отпуснати.

Въпреки че може да има някои вариации, обикновено можете да очаквате следва да се случи по време на каротидно стентиране:

 • Катетър (тънка, гъвкава тръба) ще бъде поставен в една от вашите артерии, обикновено през малък разрез в областта на слабините.
 • Към този катетър ще бъде добавена филтърна кошница за улавяне на всяка плака, която се измести по време на процедурата.
 • След като катетърът достигне вашата каротидна артерия, ще се надуе балон, за да помогне за отваряне на запушената област във вашата артерия.
 • След като артерията се надуе, в артерията ще бъде поставен стент.
 • След това катетърът ще бъде отстранен и малкият разрез ще бъде затворен.

Колко време е възстановяването след операция за каротиден стент?

Обикновено каротидна хирургия включва нощувка в болницата. Ще бъдете внимателно наблюдавани, за да сте сигурни, че не показвате никакви признаци или симптоми на инсулт или кървене.

След като получите разрешение да се приберете вкъщи, ще ви бъдат дадени инструкции относно дейностите, които можете и не можете да извършвате, докато се възстановявате, и какви лекарства трябва да приемате.

Няма публикувани изследвания за това колко време отнема възстановяването от тази процедура, но обикновено включва 24- до 48-часов престой в болницата и около седмица почивка у дома.

Времето за възстановяване може да варира от един човек на друг въз основа на фактори като вашата възраст, цялостно здравословно състояние и дали имате други хронични заболявания.

Какви са рисковете?

Най-големият риск, свързан с операцията за каротиден стент, е този от инсулт непосредствено след операцията. Това може да се случи, ако парче плака се откъсне от стената на каротидната артерия по време на процедурата и пътува до мозъка.

Според а Проучване от 2020 г, повечето инсулти, свързани с каротидно стентиране, са леки и не инвалидизиращи. Според това проучване рискът от инсулт след процедурата е най-висок при хора над 70 години.

Други възможни усложнения, които могат да възникнат по време на операция на каротиден стент включват:

 • кървене или инфекция на мястото, където е поставен катетърът
 • дисекция на каротидната артерия (разкъсване на артерията)
 • емболизация на каротидната артерия (кръвен съсирек, който се забива в кръвоносен съд)
 • повреда на стента да се инсталира правилно

Каква е успеваемостта на каротидното стентиране?

Хирургията на каротидния стент се счита за много ефективен начин за справяне със стенозата на каротидната артерия и намаляване на риска от инсулт. По отношение на процента на дългосрочен успех, това се счита също толкова успешни като каротидна ендартеректомия.

Според а Проучване от 2019 г, както операцията на каротиден стент, така и каротидната ендартеректомия значително намаляват риска от инсулт през десетилетието след тези процедури. Авторите на изследването съобщават, че за 10 години след тези процедури рискът от инсулт е бил около 0,6%.

Резюме

Хирургията на каротидния стент е процедура, използвана за лечение на стеноза на каротидната артерия, състояние, причинено от натрупване на плака в каротидните артерии. Това състояние може значително да увеличи риска от инсулт.

Хирургията с каротиден стент има висок процент на успех за намаляване на риска от инсулт. Процедурата обаче крие рискове. За някои хора по-инвазивна процедура, наречена каротидна ендартеректомия, може да бъде по-добър вариант.

Ако имате стеноза на каротидната артерия, говорете с Вашия лекар за рисковете и ползите от операцията за каротиден стент и каротидната ендартеректомия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss