Какво трябва да знаете за фрактурите на дисталния радиус: лечение, възстановяване и др

Радиусът е една от двете кости на предмишницата, заедно с лакътната кост. Това е костта, която се прикрепя най-близо до палеца ви. Фрактурата на радиуса, понякога наричана радиална фрактура, е счупване на тази кост.

Дистална фрактура на радиуса е счупване в частта от костта, която е най-близо до китката ви. Вашият лекар може да го нарече фрактура на китката или счупена китка.

Фрактурите на дисталния радиус са най-често фрактура на ръката. Те съставляват около 16% от всички фрактури, лекувани от ортопедични хирурзи. Най-често се срещат при деца и възрастни над 50 години.

Прочетете, за да научите повече за това нараняване, включително най-честите причини и как лекарите го диагностицират и лекуват.

Илюстрация от Алиса Кийфър

Какво причинява фрактура на дисталния радиус?

Експертите смятат, че фрактурите на дисталния радиус или лакътната кост представляват приблизително 25% на фрактури на горната част на тялото. Най-честата причина е падане върху протегната ръка. По-рядко се случват по време на автомобилни катастрофи. Костта почти винаги се чупи на около 1 инч от края.

Фрактури на дисталния радиус най-често се появяват при деца под 18 години и възрастни над 50 години. При по-възрастни хора с остеопороза относително малко падане може да е достатъчно, за да причини счупване. Младите хора често чупят китката си при падане по време на спортни дейности, като:

 • колоездене
 • каране на ски
 • футбол
 • футбол

Фрактурите на дисталния радиус са втори по честота фрактури при хора над 65 години, освен фрактури на бедрото.

А Проучване от 2019 г анализирайки повече от 1 милион претенции за лечение на дисталния радиус, Medicare установи следното разпределение на пола по възраст:

Възраст Мъжки процент Женски процент
0–19 60,2% 39,8%
40–64 28,9% 71,1%
65 и повече 14,6% 85,4%

Видове фрактури на дисталния радиус

Медицинската литература описва повече от 15 различни класификационни системи за фрактури на дисталния радиус през последните 70 години. В 2016 проучванеизследователите заключиха, че нито една от тези системи за класификация не е особено полезна за хирурзите при насочване на лечението.

Някои специфични модели на счупване се срещат често. Някои от по-често срещаните видове включват:

 • Фрактура на Colles: Фрактурата на Colles е най-често срещаният тип фрактура на дисталния радиус. Това се случва на около 1,5 инча от ставата на китката.
 • Фрактура на шофьора: Фрактурата на Шофър възниква в радиалния шиловид, външната част на радиуса, която е най-близо до палеца ви.
 • Счупване на щанцоване: Счупването чрез удар включва лунната ямка, вдлъбнатина в края на радиуса, където се свързва с кост в китката, наречена лунна.
 • Фрактура-дислокация на Галеаци: Фрактура-дислокация на Galeazzi е счупване близо до края на лъчевата кост с изкълчване на дисталната радиоулнарна става. Това обикновено се случва, когато краят на лакътната кост се премести зад радиуса.
 • Фрактура на Бартън: Фрактурата на Бартън е фрактура на ръба или фрактура, която засяга външните ръбове на радиуса. Често се проявява с изкълчване на една от костите на китката.
 • Фрактури на зелена пръчка и торус: Тези фрактури са частични фрактури, които се срещат при деца. Радиусът се огъва, но не се чупи.
 • Фрактура тип Salter-Harris: Фрактура тип Salter-Harris е счупване на растежната пластина при деца. Растежната плоча е областта близо до края на костта, откъдето израства костта.

Какви са симптомите на дисталната фрактура на радиуса?

Типичните симптоми на фрактура на дисталния радиус са:

 • внезапна болка
 • подуване
 • намалена подвижност на китката

В някои случаи може да има забележима деформация на китката. В тежки случаи може да има неврологични симптоми, като слабост или изтръпване.

Как лекарите диагностицират дистална фрактура на радиуса?

Ако подозирате, че вие ​​или някой, за когото се грижите, има фрактура на дисталния радиус, можете да започнете диагностичния процес, като посетите спешното отделение.

Лекарите обикновено могат да диагностицират дистална фрактура на радиуса със стандартна рентгенова снимка. Те могат да поръчат компютърна томография в сложни случаи, като например когато има множество фрактури или множество стави.

Специалист по ортопедия може по-късно да нареди ЯМР, ако подозира, че имате увреждане на връзките.

Приблизително 31% на дисталните фрактури на радиуса също има наранявания на меките тъкани, като например връзки.

Как се лекува фрактура на дисталния радиус?

Медицинските специалисти могат да управляват повечето дистални фрактури на радиуса консервативно с комбинация от лекарства за болка и обездвижване. При тежки фрактури може да се наложи редукция или операция.

Обездвижване

Лекарите ще обездвижат китката ви, като поставят шина или гипс. Това помага за намаляване на болката и позволява на китката ви да заздравее без повторно нараняване.

Болкоуспокояващи

За леки фрактури лекарят може да препоръча лекарства за болка без рецепта, като ибупрофен (Advil) или ацетаминофен (Tylenol). Лекарят може да предпише по-силни лекарства за болка, като кодеин, за тежки наранявания.

Намаляване

Ако имате фрактура с изместване, което означава, че костите ви не са в правилната позиция, вашият лекар може да извърши репозиция преди обездвижването. Редукцията е, когато лекарят премества костите обратно в правилните позиции, без да прави хирургически разрез.

хирургия

Тежките фрактури, като отворени фрактури, при които костта пробива кожата ви, може да се нуждаят от хирургично лечение. Вашият хирург може да използва различни импланти, като пръчки, пластини и винтове, за да постави костта и да й позволи да заздравее.

Какво е времето за възстановяване при фрактура на дисталния радиус?

Времето за възстановяване може да зависи от фактори като:

 • твоята възраст
 • цялостното ви здраве
 • степента на вашето нараняване
 • колко добре следвате инструкциите на Вашия лекар за възстановяване

Една проста фрактура на радиуса може да се нуждае от до 3 седмици на обездвижване. Кастингът може да продължи до 6 седмици за по-тежки счупвания.

Как да се погрижа за фрактура на дисталния радиус у дома?

Вашият лекар може да даде конкретни указания как да се грижите за счупения радиус. Може да успеете да подпомогнете естествения лечебен процес на тялото си, като направите следното:

 • Ледете китката си за 10 до 20 минути наведнъж.
 • Следвайте инструкциите на Вашия лекар за обездвижване.
 • Избягвайте да сваляте шината си, освен ако Вашият лекар не Ви инструктира.
 • Дръжте китката си повдигната колкото можете, за да намалите подуването.
 • Движете често пръстите си, за да предотвратите скованост.

Домашни упражнения

Възстановяването на силата и мобилността ви след нараняване е важно, но не е добра идея да започнете да тренирате, докато вашият лекар не ви даде ОК. Те могат също така да препоръчат работа с физиотерапевт за създаване на персонализирана програма.

Упражненията, които могат да ви помогнат да си възвърнете функцията, включват:

 • упражнения за обхват на движение, като кръгове на китката
 • разтягане на пръстите
 • упражнения за предмишницата, като свиване на китката
 • упражнения за укрепване на ръцете, като стискане на инструмент за ръчна тренировка

Прочетете повече за упражненията за укрепване на китките.

Как мога да предотвратя фрактура на дисталния радиус?

Можете да предотвратите фрактура на дисталния радиус, като предприемете стъпки за предотвратяване на падания, поддържате здравето на костите си и вземете необходимите предпазни мерки, докато сте в превозни средства. Можете да ги постигнете, като направите следното:

 • Носете подходящо защитно оборудване за дейности с висок риск от падане, като каране на ролери.
 • Носете подходящи обувки, като зимни ботуши, когато е ледено.
 • Избягвайте хлъзгави повърхности, като покрити с лед пътеки.
 • Инсталирайте ръкохватки във вашата баня и парапети на стълбите.
 • Яжте балансирана, питателна диета, за да поддържате костната си плътност висока, като се съсредоточите особено върху калций и витамин D.
 • Останете физически активни през целия си живот.
 • Носете предпазен колан, когато сте в моторно превозно средство.

Дисталната фрактура на радиуса е най-често срещаният тип счупена кост на ръката. Падането и хващането за протегната ръка обикновено причинява този тип фрактура. Обикновено можете да лекувате малки прекъсвания с почивка, лекарства за болка и шина или гипс.

Важно е да се свържете с лекар възможно най-скоро, когато подозирате, че може да имате счупена кост. Вашият лекар може да ви помогне да разграничите фрактурата от други наранявания и да осигури подходящо лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss