Какво трябва да знаете за това как хипотиреоидизмът може да причини промени в лицето

Заедно с други здравословни състояния, хипотиреоидизмът (намалената функция на щитовидната жлеза) може да промени вида на лицето и кожата ви. Лечението на хипотиреоидизъм може да обърне тези промени.

човек с хипотиреоидизъм суши косата си пред огледало в цял ръст-1
Westend61/Гети изображения

Хипотиреоидизмът е медицински термин за ниска функция на щитовидната жлеза. Ако имате това състояние, вие не произвеждате достатъчно хормони на щитовидната жлеза, които захранват различни процеси в тялото.

В резултат на това може да изпитате редица симптоми от наддаване на тегло до умора, кожни промени и др.

Ако не се лекува, това състояние може също да засегне лицето и тялото ви и да доведе до по-сериозни здравословни проблеми.

Ето какво трябва да знаете за хипотиреоидизма, как тези промени могат да повлияят на лицето ви и какви лечения могат да помогнат за обръщане на промените.

Научете повече за хипотиреоидизма.

Може ли хипотиреоидизмът да промени чертите на лицето ви?

Да, хипотиреоидизмът може да промени чертите ви. Неактивната щитовидна жлеза не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза, което води до симптоми в цялото тяло.

Тези промени могат да засегнат и лицето и кожата, като променят цялостния ви вид.

Но не всички хора с хипотиреоидизъм могат да получат промени в лицето. Тези, които го правят, може да не свържат веднага промените с хипотиреоидизъм, защото те могат да се появят бавно през месеци и години.

Важно е да се отбележи, че промените в лицето имат връзка с по-късните стадии на хипотиреоидизъм. Повечето хора откриват, че имат понижена функция на щитовидната жлеза, преди да настъпят тези промени.

Какви са чертите на лицето, свързани с хипотиреоидизма?

Лицето ви може да изглежда подпухнало или подуто, ако имате хипотиреоидизъм, особено ако е в по-напреднал стадий. В резултат на това може да е трудно да правите изражения на лицето. Друг ключов физически признак е подута бучка на шията, наречена гуша.

Други промени може да включват:

 • подути клепачи, устни и език

 • разширен нос
 • изпъкнали очи
 • груба, суха или люспеста кожа
 • изтъняване на веждите
 • зачервяване (зачервяване) на лицето

 • обезцветяване или червени петна по кожата

Какво причинява промени в чертите на лицето при хипотиреоидизъм?

Щитовидната жлеза осигурява два хормона – тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). Тези хормони управляват начина, по който тъканите в тялото използват енергия и кислород.

Без достатъчно циркулиращи хормони, различни процеси в тялото се забавят. Тези ефекти могат да включват:

 • растеж
 • регулиране на температурата
 • метаболизъм
 • сърце
 • способност за мислене
 • плодовитост

Що се отнася до лицето и кожата, рецепторите за хормони на щитовидната жлеза са на места като фибробластите (клетки, които помагат за изграждането на съединителната тъкан), космените фоликули, кератиноцитите и мастните жлези.

Тези клетки са отговорни за неща като балансиране на кожната бариера, образуване на съединителна тъкан и регулиране на задържането на вода.

Когато тези процеси се забавят, може да получите характерни промени по лицето и кожата.

Има ли лечение за промени в чертите на лицето ви, причинени от хипотиреоидизъм?

Няма налично лечение, което да е насочено специално към промените на лицето, свързани с хипотиреоидизъм. Вместо това лечението на основния проблем с щитовидната жлеза може да помогне с промените в кожата и лицето, да намали други симптоми и да избегне потенциални усложнения.

Лечението включва прием на синтетичен хормонален медикамент, наречен левотироксин, за възстановяване на типичните нива на тироксин. Можете да започнете с ниска доза от това лекарство и да коригирате с помощта на резултатите от кръвните изследвания, докато достигнат оптимален диапазон.

Лечението може да помогне веднага или може да отнеме известно време, за да изберете правилната доза за Вас. След като достигнете терапевтична доза, Вашият лекар ще тества нивата Ви веднъж годишно, за да се увери, че лекарството все още действа както трябва.

Какви са перспективите за хората, които имат промени в чертите на лицето от хипотиреоидизъм?

Понастоящем няма лечение за повечето случаи на хипотиреоидизъм.

Но редовното лечение и наблюдение може да ви помогне да поддържате нивата на TSH в оптимален диапазон. Когато управлявате нивата си, вашите симптоми – като промени в лицето – трябва да се подобряват с времето.

Не само това, но и цялостното ви здраве трябва да се подобри без промяна в продължителността на живота ви.

В един доклад за случайизследователите разкриха, че просто един месец лечение може значително да намали симптомите, свързани с кожата, ноктите и лицето.

Често задавани въпроси

Как изглежда хипотироидната кожа?

При хипотиреоидизъм кожата може да стане суха, люспеста и груба. Може да придобие жълтеникав или оранжев вид. Обриви, зачервяване или бучки също са чести. Кожата може да изглежда восъчна или твърда и дори да се появят дълбоки гънки по дланите и стъпалата.

Как се диагностицира хипотиреоидизъм?

Вашият лекар може да запише вашите симптоми, да ви направи физически преглед и да нареди кръвен тест за измерване на функцията на щитовидната жлеза, преди да постави официална диагноза.

Повечето хора откриват, че имат хипотиреоидизъм, преди това да засегне вида на лицето им. Ако усетите промени в лицето си, уговорете час при лекар.

Други състояния, като наддаване на тегло или кожни проблеми, могат да доведат до подобни промени.

Ако недостатъчната функция на щитовидната жлеза причинява вашите промени, лечението с левотироксин може да помогне за възстановяване на типичния ви външен вид и подобряване на цялостното ви здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss