Какво трябва да знаете за тестване на уретрален секрет при мъже

Мъжката уретра е тръбата, която пренася урина и сперма през пениса ви, извън тялото ви. Уретрален секрет е всякакъв вид отделяне или течност, освен урина или сперма, която излиза от отвора на пениса.

Той може да бъде в няколко различни цвята и се случва поради дразнене или инфекция на уретрата.

Изпускателната култура от уретрата се използва за идентифициране на инфекции в уретрата или гениталния тракт, особено за мъже и мъжки деца. Тази култура се нарича още култура на уретрален секрет или култура на генитален ексудат.

Защо се прави тест за изпускане на уретрата

Най -често вашият доставчик на здравни грижи ще препоръча тест за култура на уретрален секрет, ако имате признаци или симптоми на инфекция на долните пикочни пътища, включително:

 • болезнено уриниране
 • повишена честота на урината
 • отделяне от уретрата
 • зачервяване или подуване около уретрата
 • подути тестиси

Културните тестове за бактериални или гъбични организми, присъстващи в уретрата. Тестът може да открие полово предавани инфекции (ППИ), като гонорея и хламидия.

Гонорея

Гонореята е често срещана полово предавана бактериална инфекция, която засяга лигавиците на репродуктивния тракт.

Това включва:

 • шийката на матката, матката и фалопиевите тръби при жените
 • уретрата при жените и мъжете

Гонореята най -често се среща в гениталния тракт, но може да се появи и в гърлото или ануса.

Хламидия

Хламидията е най -често съобщаваната полово предавана бактериална инфекция в САЩ. Може да причини уретрит и проктит (инфекция на ректума) както при мъжете, така и при жените.

Симптомите както за гонорейни, така и за хламидийни инфекции в уретрата при мъжете включват:

 • болезнено уриниране
 • гнойно отделяне от върха на пениса
 • болка или подуване в тестисите

Гонорейният или хламидийният проктит при мъжете и жените често се свързва с ректална болка и гной или кърваво отделяне от ректума.

Инфекциите на репродуктивния тракт при жени с гонорея или хламидия обикновено са свързани с анормално вагинално течение, болка в долната част на корема или вагината и болезнен полов акт.

Рискове от изпитване на култура от уретрален секрет

Тестването на уретралната култура е сравнително проста, но неудобна процедура. Някои рискове включват:

 • припадък, поради стимулиране на блуждаещия нерв

 • инфекция
 • кървене

Какво да очаквате и как да се подготвите

Вашият лекар или медицинска сестра ще извършат теста в кабинета си.

За да се подготвите, се въздържайте от уриниране поне 1 час преди теста. Уринирането може да отмие някои от микробите, които тестът се опитва да улови.

Първо, вашият доставчик на здравни грижи или медицинска сестра ще почистят върха на вашия пенис със стерилен тампон, където се намира уретрата. След това те ще поставят стерилен памучен тампон на около три четвърти от инча в уретрата ви и ще обърнат тампона, за да съберат достатъчно голяма проба. Процесът е бърз, но може да бъде неудобен или леко болезнен.

След това пробата се изпраща в лаборатория, където се поставя в култура. Лабораторните техници ще наблюдават пробата и ще проверят за бактерии или друг растеж. Резултатите от теста трябва да са ви на разположение след няколко дни.

Възможно е също така да можете да получите тестове за ППИ, които можете да направите у дома и да изпратите по пощата за анонимност и комфорт.

Разбиране на резултатите от теста

Нормален, отрицателен резултат означава, че няма растеж в културата и нямате инфекция.

Ненормален, положителен резултат означава, че растежът е открит в културата. Това сигнализира за инфекция в гениталния тракт. Гонорея и хламидия са най -честите инфекции.

Предотвратяване на отделянето от уретрата

Понякога човек може да носи един от тези организми, без да показва никакви симптоми.

The настоящи препоръки включва тестване за ППИ като гонорея и хламидия за:

 • сексуално активни жени на възраст под 25 години
 • мъже, които правят секс с мъже (MSM)
 • MSM с множество партньори

Дори и да нямате симптоми, все пак можете да предадете една от тези инфекции на един от вашите сексуални партньори, ако носите бактерията.

Както винаги, трябва да практикувате секс с презерватив или друг бариерен метод, за да предотвратите предаването на ППИ.

Ако сте диагностицирани с ППИ, важно е да уведомите предишните и настоящите си сексуални партньори, за да бъдат тествани и те.

За вкъщи

Културата за изхвърляне от уретрата е прост и точен начин за тестване за инфекции в пикочните пътища. Процедурата е бърза, но може да бъде болезнена или неудобна. Ще получите резултати в рамките на няколко дни. Ако резултатите са положителни, можете да започнете незабавно лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss