Какво трябва да знаете за спешната инконтиненция

Какво е спешна инконтиненция?

Поривна инконтиненция възниква, когато имате внезапно желание за уриниране. При спешна инконтиненция пикочният мехур се свива, когато не би трябвало, което води до изтичане на част от урината през мускулите на сфинктера, задържащи пикочния мехур затворен. Други имена на това състояние са:

 • свръхактивен пикочен мехур (OAB)
 • спазми на пикочния мехур
 • спазматичен пикочен мехур
 • раздразнителен пикочен мехур
 • нестабилност на детрузора

Въпреки че това е често срещан проблем и може да засегне всеки, жените и възрастните хора са изложени на по -висок риск от развитие.

Важно е да запомните, че спешната инконтиненция не е болест сама по себе си. Това е симптом на начин на живот или медицински проблеми или физически проблеми.

Незаконната инконтиненция е част от по -голямата рамка на уринарна инконтиненция. Има няколко форми на уринарна инконтиненция, вариращи от изтичане на малки количества урина с кашлица или кихане до свръхактивен пикочен мехур (OAB).

Вашият лекар може да диагностицира вашия конкретен тип инконтиненция и нейната причина и да предложи възможни възможности за лечение.

Какво причинява спешна инконтиненция?

В много случаи на спешна инконтиненция, лекарят не може да определи точната причина. Някои потенциални причини обаче могат да включват:

 • инфекция на пикочния мехур
 • възпаление на пикочния мехур
 • камъни в пикочния мехур
 • запушване на отвор на пикочния мехур
 • увеличена простата
 • рак на пикочния мехур
 • заболявания на нервната система, като множествена склероза (МС)
 • нараняване на нервната система, като травма на гръбначния мозък или инсулт

Кога трябва да посетите лекар?

За много хора спешната инконтиненция е просто неудобство, което не изисква посещение на лекар.

Ако обаче имате сериозен случай на спешна инконтиненция, трябва незабавно да потърсите лечение. Вашите симптоми могат да бъдат сигнални:

 • инфекция на пикочния мехур
 • възпаление на пикочния мехур
 • препятствие
 • камъни в пикочния мехур или бъбреците

Някои симптоми, които трябва да внимавате, заедно с настоятелната инконтиненция, са болка в тазовата област, парене или болка при уриниране или симптоми, които продължават няколко дни.

Освен това, ако спешната инконтиненция възпрепятства ежедневните ви дейности, може да искате да посетите Вашия лекар, за да обсъдите възможностите за лечение или други начини за управление на Вашето състояние.

Как се диагностицира спешна инконтиненция?

За да диагностицирате инконтиненция и да разработите план за лечение, вашият доставчик на здравни грижи ще ви попита за вашата медицинска история и история на инконтиненция. Вероятно ще извършат физически преглед, включително тазов преглед, и ще вземат проба от урина.

Вашият доставчик на здравни услуги може също да извърши допълнителни тестове, ако е необходимо, включително:

 • Оценка на тазовото дъно. Това тества силата на мускулите на тазовото ви дъно.
 • Анализ на урината. Този тест проверява за признаци на инфекция или други проблеми
 • Култура на урина. Ако се подозира инфекция на пикочните пътища, този тест може да определи наличния щам бактерия.
 • Ултразвук на пикочния мехур. Това позволява на Вашия лекар да види анатомията на пикочния мехур и да види колко урина е останала в пикочния мехур след уриниране.
 • Цистоскопия. Малка камера на фиброоптичен обхват се поставя в уретрата и се използва за изследване на уретрата и пикочния мехур.
 • Рентгенови изследвания. Различни рентгенови изследвания позволяват на Вашия лекар да диагностицира инконтиненция:

  • Интравенозна пиелограма (IVP). Багрилото се инжектира в кръвта ви и се правят флуороскопски рентгенови лъчи на пикочните пътища, за да проследят багрилото, докато се придвижва към и през пикочната система.
  • Изследване на бъбреците, уретера и пикочния мехур (KUB). Това рентгеново изследване с обикновен филм може да се използва за диагностициране на състояния, засягащи пикочната и стомашно-чревната система.
  • CT сканиране. Компютри и въртящи се рентгенови апарати се използват за заснемане на подробни снимки на вашите органи.
 • Уродинамични изследвания. Тези проучвания се използват за оценка на функционирането на пикочния мехур и уретрата.

  • Цистометрограма. Този тест установява размера на пикочния мехур и дали той функционира правилно.
  • Урофлоуметрия. Този тест определя колко урина отделяте и колко бързо се отделя.
 • Стрес тестване. Вашият доставчик на здравни услуги ще ви помоли да извършвате дейности, които причиняват симптомите на инконтиненция.

Вашият доставчик на здравни услуги може също да поиска да водите дневник на пикочния мехур, за да следите приема на течности и отделянето на урина. Тази информация може да помогне за разкриване на модели на дейност, които биха могли да повлияят на вашия план за лечение.

Леченията са разнообразни и зависят от вашите уникални симптоми и състояние. Всеки човек ще има малко по -различен план за лечение.

Вашият лекар вероятно ще ви препоръча да опитате поведенчески лечения, като преквалификация на пикочния мехур и упражнения за отпускане на пикочния мехур, преди да предложи по -инвазивни лечения. Вашият лекар може също да препоръча упражнения на Кегел.

Има ли домашни средства за спешна инконтиненция?

Повечето хора с неотложна инконтиненция могат да живеят без лечение. Състоянието обаче може да бъде много неудобно и да повлияе неблагоприятно на ежедневието ви. Може да помислите за изпробване на някои от многото възможности за лечение на спешна инконтиненция.

Някои лечения могат да се прилагат самостоятелно у дома. Говорете с Вашия лекар, ако симптомите Ви се влошат или не се подобрят.

Промени в начина на живот

Промяната на храните, които ядете, може да намали дразненето на пикочния мехур. Трябва да ограничите приема на алкохол, кофеин и храни, които са пикантни, кисели или съдържат изкуствени подсладители.

Опитайте се да ядете повече фибри, за да предотвратите запек, който може да окаже натиск върху пикочния мехур или да ви накара да имате желание да изпразните пикочния мехур.

Освен това, опитайте се да отслабнете, ако имате наднормено тегло. Ако имате захарен диабет, ще искате да се опитате да поддържате стабилно и приемливо ниво на кръвната захар.

Ако пушите тютюн, помислете за отказване. Кашлицата, която може да доведе, може да доведе до стрес инконтиненция на върха на инконтиненцията при спешност.

Може да искате да носите абсорбираща подложка, докато извършвате дейности, които увеличават риска от изтичане.

Коригирайте начина си на живот, за да бъдете като цяло по -здрави.

Упражнения на Кегел

Упражненията на Кегел обикновено са първият вариант за лечение на уринарна инконтиненция. Процесът укрепва мускулите, участващи в задържането на урина, по -специално мускулите на тазовото дъно.

Опитайте да свиете тазовото дъно за 5 до 10 секунди и след това да си починете за същото време. Свиването на тазовото дъно е същият механизъм, който се използва, когато доброволно спрете потока на урината по средата на потока.

Ако не сте сигурни дали го правите правилно, опитайте да спрете урината си по средата на потока. Правенето на упражнение на Кегел трябва да повтори това усещане за спиране на урината.

Просто концентрация върху областта на тазовото дъно и свиване ще активира правилните мускули. Повторете тази последователност за възможно най -много повторения, три или повече пъти на ден.

Можете да правите упражнения на Кегел по всяко време и на всяко място. Ако се наблюдава от лекар, можете да използвате конуси на Кегел, които са претеглени конуси, задържани във влагалището чрез свиване на тазовото дъно. Тъй като мускулите ви стават по -силни, вие използвате по -големи тежести.

Една от възможностите за укрепване на тазовото дъно е електрическата версия на упражненията на Кегел. Тук лекарят ще вкара сонда във вагиналния или аналния отвор, за да стимулира мускулите на тазовото дъно да се свиват. Това помага за укрепването им. За да бъдат ефективни обаче, са необходими няколко месеца и много лечения.

Преквалификация на пикочния мехур

Преквалификацията на пикочния мехур може да укрепи мускулите, свързани с уринирането. Една техника включва уриниране само в определени, планирани часове всеки ден. Не можете да уринирате в други моменти, дори ако имате желание да отидете.

Отначало можете да ходите на всеки час и след това да увеличавате времето за изчакване с половинчасови интервали, докато успеете да го направите 3 до 4 часа без изтичане.

Друга техника е да се забави уринирането, когато се появи желание. Това укрепва способността ви да задържате урина. Можете също да опитате да уринирате и след това да отидете отново веднага след това, за да научите как да изпразните пикочния мехур напълно.

Какви медицински лечения се предлагат?

Вашият лекар може да Ви предостави допълнителни възможности за лечение, като медикаменти или операция, за да помогне за мускулната сила и функционирането на сфинктера. Ето още няколко опции:

Инжекции с ботокс

Малки количества ботокс (ботулинов токсин) могат да спрат мускулите на пикочния мехур от свръхсъкращение. Може да са необходими няколко инжекции. Това помага да се отпуснат мускулите на пикочния мехур, но също така съществува риск от потенциална задръжка на урина.

Нервни стимулатори

Нервните стимулатори са малки устройства, които приличат на пейсмейкъри. Постоянното устройство, поставено под кожата на корема, има оловна жица, която се свързва към сакралния нерв. Той изпраща светлинни импулси към нерва, за да контролира функционирането на пикочния мехур.

Уринен катетър

Уринарният катетър е друг вариант у дома, който е специално за тези, които имат определени видове инконтиненция, включително инконтиненция при преливане. Вашият лекар ще ви научи как да поставите катетъра, което ще ви помогне да изпразните пикочния мехур напълно, когато уринирате.

Какви усложнения са свързани с спешна инконтиненция?

Тъй като спешната инконтиненция обикновено е хронично състояние, което няма сериозни усложнения, има малко рискове, свързани с това, че не се търси лечение.

Докато нямате други симптоми заедно с настоятелната си инконтиненция, като болка или парене по време на уриниране, има малък риск.

Но нелекуваната инконтиненция на порив може да се влоши и може да попречи на ежедневните дейности и взаимоотношенията.

Освен това трябва да посетите лекар, ако инфекция, камъни в пикочния мехур или друг източник на възпаление са предполагаемата причина за вашата инконтиненция. Ако е налице, инфекция на пикочния мехур може да се разпространи до бъбреците, кръвта и други части на тялото.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss