Какво трябва да знаете за реактивирането на хепатит В

Реактивирането на хепатит В е сериозно състояние, което може да доведе до чернодробна недостатъчност, ако не се лекува. Ако преди това сте били диагностицирани с хронична инфекция, все още е възможно повторно активиране на вируса, дори след възстановяване.

Какво представлява реактивирането на хепатит B?

Реактивирането на хепатит В се характеризира като внезапно повишаване на вирусния товар при лице с предишно излагане на хроничен хепатит В.

По време на остра инфекция вирусът на хепатит B (HBV) навлиза в тялото и търси чернодробни клетки. След като вирусът бъде въведен, той се репликира и потенциално може да причини увреждане на чернодробните клетки.

Външната обвивка се нарича повърхностен антиген на хепатит В (HBsAg). Вътрешното ядро ​​на вируса, където се съхраняват HBV ДНК и данните за репликация, се нарича антиген на ядрото на хепатит В (HBcAg).

Повърхностният антиген на хепатит B (HBsAg) е протеин на повърхността на вируса и, когато се открие в кръвта ви, може да означава инфекция с хепатит B. HBsAg се открива през първите седмици до месеци след излагане на вируса.

Необходими са допълнителни тестове за определяне на имунитет към хепатит В или инфекция с хепатит В. Това включва тестове за:

 • хепатитни основни антитела (anti-HBc), които присъстват за цял живот след инфекция с хепатит В
 • повърхностни антитела срещу хепатит B (anti-HBs), които обикновено показват имунитет (в резултат на ваксинация срещу хепатит B или възстановяване от инфекция с хепатит B)

95% от възрастните се възстанови напълно от остра HBV инфекция и не развива хроничен хепатит В.

Докато вирусът нахлува в тялото, той атакува и променя ядрото на чернодробната клетка, образувайки ковалентно затворена кръгова ДНК (cccDNA). Тези промени съществуват в клетката постоянно и не могат да бъдат унищожени. В някои случаи вирусът може да причини хронична инфекция.

Тъй като cccDNA винаги присъства в чернодробните клетки, отключващ фактор като компрометирана имунна система може да причини повторно активиране на HBV.

Какви са симптомите на повторно активиране на хепатит В?

Симптомите на реактивиране на HBV често са същите като при първоначалната HBV инфекция.

Ако се появят симптоми, те могат да продължат от няколко седмици до няколко месеца и могат да включват:

 • леко оцветени изпражнения
 • треска
 • гадене
 • умора
 • жълти очи или кожа (признаци на жълтеница)
 • болка в ставите
 • загуба на апетит
 • тъмно оцветена урина
 • болка в корема
 • повръщане

Някои хора с хронична инфекция са асимптоматични до появата на цироза или краен стадий на чернодробна недостатъчност.

Какво причинява повторно активиране на хепатит В и кой е изложен на риск?

Реактивирането на HBV може да се случи спонтанно, но имуносупресивните терапии по-често го предизвикват.

Хората, които имат хроничен хепатит B, имат по-висок риск от реактивиране, отколкото тези, които имат разрешена инфекция с хепатит B.

Също така може да е по-вероятно да изпитате повторно активиране, ако:

 • се подложи на химиотерапия за рак
 • приемайте имуносупресивна терапия, включително ритуксимаб и други лекарства, които са насочени към В лимфоцитите, високи дози стероиди и анти-TNF агенти
 • получавате лечение за съпътстваща инфекция с хепатит С
 • имате ХИВ и сте прекратили приема на антиретровирусни лекарства, които също имат активност срещу HBV
 • се подложи на трансплантация на солиден орган или костен мозък

Как се диагностицира повторното активиране на хепатит B?

Един от най-честите начини за откриване на повторно активиране е чрез проследяване на аланин аминотрансфераза (ALT). Типично е да видите a повишаване на нивата на ALT 2 до 3 седмици преди повишаване на HBV ДНК.

Някои серологични тестове също могат да се използват за идентифициране на повторно активиране.

Тези тестове проверяват наличието на HBsAg, анти-HBs и анти-HBc, за да определят дали имате хепатит В, дали сте имунизиран в резултат на предишна инфекция и дали инфекцията е остра или хронична.

Ако в момента сте изложени на по-висок риск от реактивиране и сте планирали имуносупресивни терапии, необходимо е внимателно проследяване, за да сте сигурни, че нивата на HBV остават под изходното ниво.

Как се лекува повторното активиране на хепатит В?

HBV инфекцията и реактивирането често се лекуват с антивирусна терапия, въпреки че това варира от човек на човек. Тези лекарства се борят с вируса и намаляват способността му да причинява увреждане на черния дроб.

Обичайните антивирусни лекарства включват:

 • ентекавир (Baraclude)
 • тенофовир (Viread)

 • ламивудин (Epivir)

 • адефовир (Hepsera)

В някои случаи могат да се използват инжекции с интерферон.

Какво можете да направите, за да намалите риска от повторно активиране на хепатит B?

Важно е да информирате екипа си за грижи за всички основни състояния, които може да имате, и за всички лечения, които използвате в момента.

Може да не изглежда, че вашият очен лекар например трябва да знае за здравословни състояния, лекувани от вашия първичен лекар, но е изключително важно всички да бъдат информирани.

Това гарантира, че вашите клиницисти разполагат с цялата информация, необходима за създаване на най-добрия план за грижа за вашите индивидуални нужди.

Избягването на определени лекарства или насрочването на по-чести прегледи може да помогне за намаляване на риска от повторно активиране и да осигури бързо идентифициране, ако това се случи.

Долния ред

HBV ДНК остава в тялото дори след успешно лечение на вируса. Възможно е повторно активиране, особено ако имате отслабена имунна система.

Внимателният скрининг и лечение могат да помогнат за намаляване на риска от повторно активиране на хепатит B, както и за намаляване на риска от дългосрочни усложнения, свързани с HBV.

Ако изпитвате симптоми на повторно активиране, консултирайте се със здравен специалист възможно най-скоро. Те могат да ви посъветват за следващите стъпки.


Каташа Гордън е сексуален преподавател от Спенсър, Оклахома. Тя е собственик и основател на Expression Over Repression, компания, изградена около сексуалното изразяване и знания. Обикновено можете да я намерите да създава материали за сексуално образование или да създава някакъв извратен хардуер в нов комплект пирони за ковчег. Тя се радва на сом (с опашка), градинарство, хранене от чинията на съпруга си и Бионсе. Следвайте я навсякъде.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss