Какво трябва да знаете за мултисистемния възпалителен синдром при деца

Въпреки че COVID-19 обикновено е лек при деца, някои деца изпитват тежки резултати. Едно сериозно усложнение на COVID-19 при деца е мултисистемен възпалителен синдром при деца (MIS-C), възпалителен синдром, който се развива 2 седмици или повече след заразяване със SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява заболяването COVID-19) .

Добрата новина е, че MIS-C е лечимо и децата обикновено се възстановяват напълно. Все пак MIS-C изисква бърза медицинска помощ – понякога спешна помощ. Ето защо е важно родителите и лицата, които се грижат за тях, да бъдат информирани за това как изглежда MIS-C при децата, как да се постави диагноза, какво да знаят за лечението и как да се предотврати.

Какво е мултисистемен възпалителен синдром при деца (MIS-C)?

MIS-C е съзвездие от възпалителни симптоми, които могат да се появят при деца – включително малки деца, тийнейджъри и млади възрастни – в рамките на няколко седмици след прекаран COVID-19. MIS-C обикновено засяга множество органи в тялото, включително кожата (което води до обрив), стомашно-чревната система, сърцето, белите дробове, очите и мозъка.

Как мултисистемният възпалителен синдром е свързан с COVID-19?

Децата обикновено развиват MIS-C около 2 до 6 седмици след инфекция със SARS-CoV-2. Това означава, че COVID-19 е основният фактор, допринасящ за развитието на MIS-C.

Децата с MIS-C обикновено са или положителни за SARS-CoV-2 при преглед, или са положителни за антитела срещу SARS-CoV-2. Някои родители знаят, че децата им наскоро са имали COVID-19 или са били изложени на него. Все пак някои деца може да не са имали симптоми, но показват скорошна експозиция чрез тестване на антитела.

Според данните на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), 98% от децата с MIS-C са имали положителен резултат от теста за SARS-CoV-2. 2%, които не са имали предишен близък контакт с някой с COVID-19.

Какви са симптомите на мултисистемен възпалителен синдром при деца?

Симптомите на MIS-C варират от едно дете на друго, но MIS-C обикновено включва треска за най-малко 24 часа, заедно с възпалителни симптоми в няколко телесни органи и органни системи. Симптомите на възпаление може да са очевидни в детето ви:

 • кожата
 • бели дробове
 • храносмилателната система
 • мозък
 • бъбреци
 • сърце

Тези симптоми може да изглеждат така:

 • обрив по кожата им
 • кръвясали очи
 • диария и/или повръщане
 • болка в корема
 • чувствам се замаян
 • летаргия

Ако забележите някой от тези симптоми, важно е незабавно да се обадите на педиатър. Ако знаете, че детето ви наскоро е имало COVID-19, не забравяйте да споделите тази информация. Педиатърът на вашето дете ще ви уведоми какви следващи стъпки да предприемете.

Кога да потърсите спешна помощ, ако имате или сте имали COVID-19 — когато може да е спешен случай на MIS-C

Всеки път, когато детето ви проявява симптоми на MIS-C, трябва да се свържете с неговия педиатър. Има обаче някои симптоми, които изискват спешна медицинска помощ.

Ако забележите някое от тези симптоми в детето си, моля, обадете се на 911 или на местните служби за спешна помощ или ги заведете до най-близкото спешно отделение:

 • затруднено дишане
 • гръдна болка или натиск
 • изглеждайки внезапно дезориентиран
 • крайна летаргия, не може да се събуди
 • сива, синя или бледа кожа, устни или нокти

Какво причинява мултисистемен възпалителен синдром при деца?

Експертите не са сигурни какво точно причинява MIS-C. Една теория е, че MIS-C е прекомерна имунна реакция към вируса SARS-CoV-2.

Всеки път, когато някой има вирус, неговата имунна система реагира, но може да се окаже, че някои деца имат по-интензивна и забавена реакция към вируса, което води до възпаление в множество телесни системи. Каквато и да е точната причина, знаем, че MIS-C е свързан с инфекция със SARS-CoV-2.

Как се диагностицира мултисистемен възпалителен синдром при деца?

Ако забележите някакви симптоми на MIS-C, трябва незабавно да се свържете с педиатър. Само лекар може да диагностицира Вашето дете с MIS-C.

Има определени критерии, които медицинският специалист ще използва, за да диагностицира официално вашето дете с MIS-C. Вашето дете може да бъде диагностицирано с MIS-C, ако те:

 • са под 21 години
 • има треска
 • има възпаление в множество органи
 • в момента са положителни за SARS-CoV-2, имат антитела срещу SARS-CoV-2 или знаят, че са били изложени на SARS-CoV-2 през последните 4 седмици

Педиатърът на вашето дете може да извърши определени оценки или тестове, за да диагностицира детето ви с MIS-C. Те могат да включват:

 • кръвни изследвания
 • изследвания на урина
 • ултразвук на корема на вашето дете
 • Рентгенови снимки на гръдния кош на вашето дете
 • електрокардиограма (ЕКГ) или ултразвук на сърцето на вашето дете

Как се лекува мултисистемният възпалителен синдром при деца?

По-голямата част от децата, които имат MIS-C, ще трябва да бъдат лекувани в болница. В зависимост от това как MIS-C засяга вашето дете, ще бъдат използвани различни методи на лечение.

Те могат да включват:

 • стероиди и други противовъзпалителни лекарства
 • интравенозни (IV) течности
 • антитела на имунната система, приложени чрез IV
 • лекарство за сърце

Дори след като детето ви се подобри и излезе от болницата, ще трябва да бъде наблюдавано няколко месеца. Например, може да се наложи да посетят кардиолог, за да проследят как се възстановява сърцето им след MIS-C. Децата, които са били лекувани със стероиди или антитела на имунната система, също може да изискват медицинско проследяване.

Можете ли да предотвратите мултисистемен възпалителен синдром при деца?

Макар и рядко, MIS-C е сериозно състояние и нещо, което трябва да се избягва, ако е възможно.

Освен минимизиране на шансовете на детето ви да се зарази със SARS-CoV-2 чрез практики като миене на ръцете, физическо или социално дистанциране и носене на маска по време на високо разпространение на COVID-19, най-ефективният начин да защитите детето си срещу MIS-C е за да ги ваксинирате срещу SARS-CoV-2.

Изследванията установиха, че ваксината срещу COVID-19 за деца предпазва от MIS-C, дори ако детето ви се зарази със SARS-CoV-2. Например, изследвания от CDC установиха, че две инжекции от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer за деца на възраст от 12 до 18 години намаляват шансовете за получаване на MIS-C с 91%. Сред тийнейджърите, които са били критично болни от MIS-C, всички са били неваксинирани.

Какви са рисковите фактори за мултисистемен възпалителен синдром при деца?

MIS-C може да повлияе на всяко дете, което наскоро е било заразено със SARS-CoV-2. Някои хора обаче може да са по-склонни да изпитат MIS-C от други. Рисковите фактори, които излагат децата на по-голям риск от MIS-C, включват:

 • на възраст между 5 и 13 години
 • като мъж
 • преживяване затлъстяване
 • имайки астма
 • имащи някакви ограничаващо живота основно състояние
 • намирайки се в a ниски доходи семейство

MIS-C риск и раса

Данните от САЩ показват, че черните и испаноговорящите деца съставляват непропорционален брой хора с MIS-C.

Тези популации също съставляват различен брой хора с COVID-19 като цяло. Експертите все още проучват кои фактори излагат тези деца на по-висок риск, но една от причините за тези различия може да са неравенствата в здравеопазването, пред които са изправени чернокожите и испанците.

Какви са перспективите за деца, които имат мултисистемен възпалителен синдром?

Според Американската академия по педиатрия (AAP) родителите могат да бъдат сигурни, че MIS-C е рядък и че повечето деца се справят добре с поддържащи грижи. Все пак възстановяването може да бъде бавно за някои деца, а някои ще продължат да се нуждаят от грижи няколко месеца след напускане на болницата.

Ако стените на сърцето на вашето дете са възпалени (състояние, наречено миокардит), то може да не е в състояние да спортува или да участва в други аеробни дейности в продължение на няколко месеца.

Като CDC бележки, по-голямата част от децата, които са имали MIS-C, са предимно без симптоми до около 1 година след диагностицирането. Все пак, децата, чиито органи са се възпалили по време на MIS-C, може да се нуждаят от около 6 месеца, за да се възстановят. Те също могат да изпитат симптоми като изтощение, тревожност и неврологични проблеми.

Често задавани въпроси

Може ли детето ми да получи ваксина срещу COVID-19 след MIS-C?

Ваксините срещу COVID-19 са един от най-добрите начини за предотвратяване на тежки инфекции със SARS-CoV-2 и MIS-C. AAP препоръчва да изчакате около 90 дни след диагностицирането на MIS-C, за да получите ваксина срещу COVID-19.

Колко често се среща MIS-C сред децата?

За щастие, MIS-C е рядък сред децата, заразени със SARS-CoV-2. Данните на CDC показват че около 1 на всеки 3000 деца и 1 на всеки 4000 тийнейджъри, които получават SARS-CoV-2, ще развият MIS-C.

Смъртоносен ли е някога MIS-C?

MIS-C е рядък като начало и повечето деца се възстановяват с подходящо лечение. За съжаление обаче MIS-C е причината за смъртта на някои деца. Според данни на CDC към август 2022 г. от приблизително 8 862 регистрирани случая на хора с MIS-C, 72 деца са починали.

Научаването за сериозността на MIS-C може да бъде тревожно. Имайте предвид, че MIS-C е необичайно и че случаите обикновено са лечими.

Можете да предпазите детето си от MIS-C, като го ваксинирате, научите как изглеждат симптомите и не забравяйте да получите медицинска помощ, ако смятате, че детето ви може да страда от MIS-C.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss