Какво трябва да знаете за лимфома на тънките черва

Лимфомът на тънките черва възниква, когато неходжкиновият лимфом засяга тънките черва. Може да причини коремна болка, загуба на тегло и треска. Лечението включва химиотерапия, хирургия или лъчева терапия.

Лимфомът е рак, който засяга лимфната система на тялото. Лимфната система помага да защитите тялото си от инфекции.

Възможно е лимфомът да се развие навсякъде, където има лимфна тъкан в тялото, което може да включва части от стомашно-чревния тракт (GI) като тънките черва.

По-долу ще разгледаме по-подробно лимфома на тънките черва. Също така ще очертаем как се диагностицира и лекува този тип лимфом, както и какво се знае за перспективите за хората, живеещи с лимфом на тънките черва.

Какво представлява лимфомът на тънките черва?

Лимфомът на тънките черва е вид неходжкинов лимфом (NHL), който засяга лимфоцитите в тънките черва. Лимфоцитите са вид бели кръвни клетки, които реагират на инфекции.

Основните видове лимфоцити са В клетки и Т клетки. В-клетките произвеждат антитела в отговор на инфекции, а Т-клетките унищожават микробите или анормалните клетки в тялото.

Най-общо казано, В-клетъчните лимфоми са по-често срещан отколкото Т-клетъчните лимфоми. Същото е също вярно за GI лимфомикоито включват тези, засягащи тънките черва.

Лимфомът на тънките черва също може да бъде първичен или вторичен. „Първичен“ означава, че лимфомът е започнал в лимфната тъкан на тънките черва. Като цяло, първичните GI лимфоми са доста рядко.

„Вторичен“ означава, че лимфомът е започнал другаде и сега е в лимфната тъкан на тънките черва.

Най-честата част от тънките черва, засегната от лимфом, е илеумът, който е частта от тънките черва, която е най-близо до дебелото ви черво. относно 60% до 65% на лимфоми на тънките черва се откриват в илеума.

Причини и рискови фактори

Като цяло НХЛ възниква поради промени в ДНК, които причиняват неконтролируем растеж на лимфоцитите. Тези промени могат да бъдат наследени от вашите родители или придобити през живота ви въз основа на начина на живот и факторите на околната среда.

Стомашно-чревните лимфоми често се диагностицират при по-възрастни хора, обикновено при тези на възраст над 60 години. Тези видове лимфоми са малко по-чести при хора, определени като мъжки по рождение.

Други рискови фактори за НХЛ като цяло включват:

 • фамилна анамнеза за НХЛ
 • излагане на определени химикали, пестициди или хербициди
 • предишно излагане на радиация
 • отслабена имунна система
 • вече съществуващо имуномедиирано заболяване като лупус, целиакия или възпалително заболяване на червата
 • определени инфекции като вируса на Epstein-Barr, Helicobacter pyloriи ХИВ

Какви са симптомите на лимфома на тънките черва?

Симптомите на лимфома на тънките черва могат да включват:

 • болка в корема
 • подуване на корема
 • нежелана загуба на тегло
 • гадене или повръщане
 • диария
 • кръв в изпражненията
 • треска

Лимфомите на тънките черва също могат да доведат до потенциално сериозни усложнения, които могат да включват чревна обструкция или перфорация.

Колко често се среща лимфомът на тънките черва?

След стомаха е тънкото черво следващият най-често срещан област, засегната от GI лимфом.

Според преглед от 2021 г. лимфомът на тънките черва съставлява 20% до 30% от всички стомашно-чревни лимфоми и също така представлява 15% до 20% от всички видове рак, засягащи тънките черва.

Подобно на много видове рак, лимфомът на тънките черва има няколко подвида. Най-честите от тези подтипове са дифузен голям В-клетъчен лимфом (DLBCL) и лимфом на лигавичната тъкан (MALT).

DLBCL е агресивен тип лимфом, а също и най-често тип НХЛ. MALT лимфомът е бавно развиващ се тип NHL, който засяга лимфната тъкан на лигавицата на тялото, която покрива стомашно-чревния тракт и други тъкани.

Други по-рядко срещани подвидове лимфом на тънките черва могат да включват:

 • фоликуларен лимфом
 • мантелноклетъчен лимфом
 • чревен Т-клетъчен лимфом

Как се диагностицира лимфомът на тънките черва?

Диагнозата на лимфома на тънките черва започва с лекар, който взема вашата медицинска история и извършва физически преглед. Те могат също да поръчат кръвни изследвания като:

 • пълна кръвна картина
 • основен метаболитен панел
 • чернодробни функционални тестове

Различни образни тестове също могат да се използват за преглед на стомашно-чревния ви тракт, включително:

 • горна серия GI
 • компютърна томография
 • MRI сканиране

Ендоскопията може да се използва за идентифициране на ракови промени в тънките черва, които други техники за изобразяване не могат да открият. Процедурата може да се извърши с помощта на ендоскоп или капсула.

Може да е необходима биопсия, за да се потвърди диагнозата лимфом на тънките черва. Биопсията може да се извърши чрез ендоскопия или операция.

Веднъж взета, биопсичната проба се анализира за наличие на лимфом. Ако е налице лимфом, могат да се направят допълнителни тестове за по-нататъшно характеризиране на лимфома.

Може ли лимфомът на тънките черва да бъде излекуван?

Дали НХЛ, като лимфом на тънките черва, могат да бъдат излекувани зависи от вида на НХЛ, който имате.

Агресивните видове НХЛ често могат да бъдат излекувани с лечение, но по-малко агресивните (индолентни) лимфоми обикновено не могат да бъдат излекувани. Вместо това, лечението на индолентен лимфом има за цел да управлява този тип НХЛ.

Стомашно-чревните лимфоми често се лекуват с помощта на комбинирана химиотерапия като “CHOP”, което е акроним за следните лекарства:

 • циклофосфамид
 • доксорубицин хидрохлорид (хидроксидаунорубицин)
 • винкристин сулфат (Онковин)
 • преднизон

В някои случаи може да се добави и лекарството за таргетна терапия ритуксимаб (Rituxan), което променя акронима на „R-CHOP“.

Хирургията може също да бъде част от лечението на лимфома на тънките черва за отстраняване на раковата лимфна тъкан. Хирургията може също да е необходима за справяне с усложненията на лимфома на тънките черва, като например чревна обструкция.

Лъчева терапия за GI лимфоми е по-рядко срещани поради риск от сериозни странични ефекти върху стомашно-чревния тракт.

Индолентните лимфоми може да не се нуждаят от незабавно лечение. Вместо това, лекарят може да избере да наблюдава внимателно този тип NHL, докато не причини проблеми и трябва да бъде лекуван.

Какви са перспективите за хората с лимфом на тънките черва?

Прогнозата за хората с лимфом на тънките черва може да зависи от няколко фактора, като например:

 • вида на лимфома
 • възраст и цялостно здраве
 • стадия на лимфома
 • вида на използваното(ите) лечение(я).
 • как ракът реагира на лечението
 • дали ракът се връща след лечение

Изследванията за перспективите за хората с лимфом на тънките черва се различават. По-стара 2012 проучване от 46 души с лимфом на тънките черва е установено, че 5-годишната преживяемост е 64,2%. Около половината от участниците в това проучване са имали ранен стадий на заболяването.

По-ново проучване от 2020 г. включва 20 души, повечето от които са имали агресивен лимфом на тънките черва и операция преди химиотерапия. Проучването установи, че 3-годишната обща преживяемост за тази група е 59,6%.

Лимфомът на тънките черва може също да се върне след лечение, често наричан „рецидив“. А 2018 проучване от 137 индивида с GI лимфом установи, че 34 души, около 25%, са имали рецидив за период на проследяване от около 18 месеца.

Долния ред

Лимфомът на тънките черва се случва, когато NHL засяга тънките черва и може да причини симптоми като коремна болка, гадене, повръщане и нежелана загуба на тегло.

Лечението на лимфома на тънките черва може да включва химиотерапия, операция или лъчева терапия. Прогнозата ще зависи от много фактори, включително вида и стадия на лимфома, както и вашата възраст и цялостно здраве.

Тъй като симптомите на лимфома на тънките черва приличат на по-чести стомашно-чревни заболявания, диагнозата понякога може да се забави. Говорете с лекар, ако имате тревожни стомашно-чревни симптоми, особено ако са постоянни или се влошават с времето.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss