Какво трябва да знаете за инфекциозния артрит

Инфекциозният артрит (septic arthritis) е внезапна, тежка инфекция на ставата. Може да причини силна болка, подуване, треска и увреждане на тъканите и се нуждае от незабавно лечение.

Какво трябва да знаете за инфекциозния артрит

Инфекциозният артрит обикновено засяга само една става, но може да се разпространи. В резултат на това трябва да го диагностицирате и лекувате бързо, за да предотвратите сериозно увреждане на ставите и разпространение на инфекция.

Тази статия описва симптомите, причините, леченията и процеса на възстановяване. Ще опишем също как инфекциозният артрит се различава от реактивния артрит.

Какво е инфекциозен артрит?

Инфекциозният артрит възниква, когато бактерии, гъбички или вирус заразят ставата, причинявайки възпаление. Инфекциозният артрит може да се появи внезапно и да причини силна болка, треска и втрисане.

Имунната система на човек редовно отстранява тези вредни патогени от тялото, но когато навлязат в затворени зони, като стави, те могат да се размножават бързо и да причинят тежко възпаление и разрушаване на тъканите.

Разпространение и въздействие на това заболяване

Въпреки че името му може да е подвеждащо, инфекциозният артрит не е заразен. Това заболяване обаче може да бъде доста сериозно.

Изследванията показват, че заболяване от септичен артрит се среща при поне една трета от хората с това състояние. Приблизително 7%–15% от хората, хоспитализирани с това състояние, ще умрат.

Това заболяване засяга предимно възрастните хора и малките деца. Хората, които имат изкуствени стави, или хората със съпътстващи медицински проблеми, които могат да отслабят имунната им система, също са по-податливи на това състояние. Тази група включва например хора с диабет и хора, приемащи имуносупресиращи лекарства.

Причини за септичен артрит

Най-честата причина за септичен артрит са бактерии, гъбички или вирусни тела, които навлизат в пространството около ставата.

Бактериалната инфекция е най-честата причина за септичен артрит. Преглед от 2019 г. установи, че бактериите от семейството на стафилококите причиняват повече от половината случаи на септичен артрит. Този щам бактерии също води до много кожни проблеми.

Други причини за септичен артрит включват щамове на Streptococci бактерии, които също водят до стрептококови инфекции, и бактерии Neisseria gonorrhoeae, които могат да причинят гонорея.

Бактериите обикновено достигат до ставата чрез кръвния поток.

Подлагането на операция за смяна на ставите или ухапвания от животни, порязвания или прободни рани по ставите може да увеличи риска от развитие на инфекция, която може да причини септичен артрит.

Наличието на отслабена имунна система или анамнеза за други проблеми със ставите, като подагра, ревматоиден артрит, лупус или остеоартрит, също може да повиши риска, тъй като ставите, които са увредени, могат да бъдат по-податливи на инфекция.

Признаци и симптоми на септичен артрит

Септичният артрит причинява тежко възпаление, което може да разруши тъканта в ставата. Този процес може да доведе до трайно увреждане на хрущяла и костта.

Подобно на други форми на артрит, основните симптоми са подуване, болка и скованост в засегнатата става. Други признаци и симптоми на септичен артрит включват:

 • болка, която е по-силна от болката при неинфекциозен възпалителен артрит
 • ограничен обхват на движение в засегнатата става
 • зачервяване около засегнатата става
 • треска
 • умора
 • слабост
 • промени в апетита
 • повишена раздразнителност
 • кожни обриви

Това състояние може да засегне няколко стави, въпреки че най-често се среща септичен артрит в коляното.

Септичният артрит може да засегне други стави, включително:

 • рамо
 • китка на ръка
 • хип
 • лакът

Симптомите могат да се появят и да станат тежки много скоро след развитието на инфекцията, понякога в рамките на няколко часа. Хората могат да изпитат и други симптоми в зависимост от причината за инфекцията.

Рискови фактори за септичен артрит

Всеки може да има инфекциозен артрит, но някои фактори увеличават риска, включително:

 • съществуващо заболяване на ставите, като ревматоиден артрит, подагра, лупус или остеоартрит
 • увреждане на ставата
 • скорошна операция на ставите
 • кожни инфекции
 • интравенозно използване на наркотици
 • прободни рани
 • продължителна антибиотична терапия

В допълнение, всеки, който е изложен на риск от заразяване на бактерии в ставата, е изложен на по-висок риск от получаване на това състояние. Тази група включва хора, които имат животински ухапвания в ставата, хора, които имат изкуствени стави, или хора, подложени на операция на ставите.

Лечение на септичен артрит

Възможностите за лечение на септичен артрит могат да варират в зависимост от това кой патоген причинява това състояние.

антибиотици

Тъй като това заболяване може да стане тежко бързо, лекарите предписват антибиотици веднага щом подозират инфекциозен артрит. Лекарите могат да предписват антибиотици, преди изследването на ставната течност да идентифицира специфичния патоген, участващ в инфекцията.

В първия етап от лечението на бактериална инфекция здравните специалисти обикновено прилагат антибиотици директно в кръвния поток на човека.

Ако антибиотиците са ефективни, симптомите могат да се подобрят в рамките на 48 часа. Въпреки това, човек може да се нуждае от интравенозни антибиотици за 2-4 седмици, в зависимост от тежестта на състоянието. Обикновено лекарите организират хората да получат интравенозни антибиотици у дома.

След това лекарите могат да предписват перорални антибиотици за още 2-6 седмици.

Противогъбични лекарства

Ако инфекцията е причинена от вид гъбички, лекарите я лекуват с противогъбично лекарство вместо с антибиотици.

Антивирусни лекарства

Повечето вирусни причини за артрит са самоограничаващи се, което означава, че състоянието отзвучава с времето. Въпреки това, лекарите могат да използват антивирусни лекарства в някои случаи, като например в определени случаи, когато е намесен вирусът на хепатит С.

Източете течността от засегнатата става

Може да се наложи лекарите да източат течност от засегнатата става, за да помогнат за отстраняването на вредните патогени и възпалителните вещества от тялото. Лекарите могат да направят това със спринцовка или с процедура, наречена артроскопия. Този метод се извършва чрез вкарване на малка дренажна тръба в засегнатата става през малък разрез.

Физически упражнения

Хората с инфекциозен артрит може да имат физиотерапия, за да намалят симптомите и да запазят обхвата на движение и функция на ставата. Лекарят може също да препоръча носенето на шина за поддържане на засегнатата става.

За всеки, който носи шина, е важно да прави упражнения за обхват на движение, за да предотврати скъсяването на ставните мускули. Човек също не трябва да носи шината непрекъснато.

Усложнения при септичен артрит

Ако човек не получи ранно, стабилно лечение, инфекциозният артрит може да причини трайно увреждане на тъканите и костите в ставата.

Ефектите от това увреждане върху ежедневието зависят от това коя става е засегната. Например, увреждането на колянна става може да повлияе на способността да стоите или да ходите.

Инфекциозният артрит може също да се появи заедно с остеомиелит, който е инфекция в костта.

Диагностика на септичен артрит

Трябва да имате диагностициран инфекциозен артрит възможно най-скоро. Първо, лекарят извършва физически преглед и обсъжда медицинската история на лицето с тях.

Това действие само по себе си не предоставя достатъчно информация за лекаря, за да разграничи инфекциозния артрит от много други възпалителни състояния, така че ако подозират инфекциозен артрит, те ще препоръчат допълнителни тестове.

Тези тестове може да изискват проби от кръв и течност от засегнатата става. Клиничен преглед от 2018 г. обяви анализа на ставната течност като диагностичен златен стандарт за инфекциозен артрит.

Лекарите могат също така да препоръчат образни тестове, като рентгенови лъчи или MRI сканиране, за да се оцени степента на увреждане, което инфекцията вече е причинила.

Инфекциозен артрит срещу реактивен артрит

Някои хора могат да объркат инфекциозния артрит с реактивен артрит. Тези две заболявания могат да причинят подобни симптоми. Въпреки това, инфекциозният артрит е резултат от активна инфекция в ставата, докато реактивният артрит обикновено е резултат от скорошна инфекция другаде в тялото.

Някои хора могат да развият реактивен артрит след полово предавана инфекция или инфекция на стомашно-чревния тракт от хранително отравяне.

Реактивният артрит обикновено не е резултат от разпространение на инфекция в ставата. Вместо това се появява, когато имунната система реагира прекомерно на първоначалната инфекция, предизвиквайки възпаление на ставите.

Често задавани въпроси за инфекциозен артрит

Може ли септичният артрит да се разпространи в други стави?

Инфекциозният артрит обикновено засяга само една става. Въпреки това, в някои случаи може да засегне множество стави и може да се разпространи в други части на тялото, ако не се лекува.

Какви други организми могат да причинят септичен артрит?

Въпреки че бактериите обикновено причиняват септичен артрит, няколко вида вируси и гъбички също могат да причинят инфекция.

Рубеола, хепатит B или C, парвовирус, алфавирус и флавивирус могат да причинят вирусен артрит. Някои видове гъбички, включително Candida albicans, също могат да причинят септичен артрит, но това е много рядко.

Кога човек се нуждае от операция за лечение на септичен артрит?

Лечението на инфекциозен артрит често включва комбинация от антибиотици и дренаж на ставна течност с помощта на тръба или спринцовка.

В някои случаи лекарят може също да препоръча операция за дрениране на ставата, въпреки че това може да зависи от тежестта на инфекцията, конкретната става, която артритът засяга, и дали други лечения са ефективни или не.

Резюме

Инфекциозният артрит е тежко състояние, което може да причини трайно увреждане на костите и тъканите. Бактериалните инфекции са най-честата причина, въпреки че вирусните и гъбичните инфекции също могат да бъдат отговорни.

Лице с инфекциозен артрит може да изпита внезапно подуване, силна болка, замаяност и умора.

Ранното и агресивно лечение, включително интравенозни антибиотици, може значително да подобри перспективите за септичен артрит на дадено лице. Ако лечението започне навреме, човек може да се възстанови напълно без трайни увреждания.

Източници на информация:

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss