Какво трябва да знаете за инжекторите за инсулинови струи

Въведение

Инсулиновите струйни инжектори могат да позволят на хората с диабет да инжектират инсулин, без да използват игла. Много хора обаче се отклоняват от тези малки устройства, защото те могат да бъдат скъпи и сложни за използване. Прочетете, за да научите как работят и техните плюсове и минуси.

Използване на струйни инжектори

Инсулиновите струйни инжектори обикновено съдържат три части:

  • устройството за доставка (оформено като химикалка)
  • инжекционна дюза за еднократна употреба
  • адаптер за флакон с инсулин за еднократна употреба

Малкият отвор в края на инжекционната дюза за еднократна употреба обикновено е с диаметър по -малък от 0,009 инча. Това е същото измерване като 32-калибровата игла, използвана в настоящите инсулинови спринцовки.

Как го използвате

Зареждате писалката, като напълните инсулиновия адаптер с инсулин. След като устройството се зареди, настройвате габарита на предписаната доза инсулин. След това поставяте устройството срещу кожата си, обикновено в зона с малко мастна тъкан. Добро място може да бъде вашият стомах, предната или страничната част на бедрото или горната, външната част на задните части.

Когато натиснете бутона, струята изтласква поток от инсулин под високо налягане през много малкия отвор в края на дюзата за еднократна инжекция. Инсулинът се превръща в пара, която преминава през външния слой на кожата ви. След това се движи през долните слоеве на кожата ви и в кръвта ви.

Как работи

Инсулиновите струйни инжектори използват компресирана пружина или патрон със сгъстен газ, за ​​да създадат налягане за изпращане на инсулина през писалката в кожата ви.

По -често се използват компресирани пружини. Те са леки, малки, издръжливи и евтини.

Касетите със сгъстен газ обикновено съдържат или азот, или въглероден диоксид. Те могат да произвеждат по -голямо налягане от компресираните пружини, но струват доста повече, тежат повече и трябва да се сменят по -често.

Има ли някакви рискове?

Има няколко рискове, свързани с използването на инжектор с инсулинова струя. Те обаче могат да бъдат намалени с правилна употреба и подходяща грижа за устройството.

Неправилна дозировка

Най -големият риск при използване на инжектор с инсулинова струя е инжектирането на неправилно количество лекарства. Ако не инжектирате правилно инсулина, част от него може да остане на повърхността на кожата ви, така че да не достигне кръвта ви. Ако това се случи, няма да получите достатъчно инсулин, за да поддържате кръвната си захар в целевия диапазон.

Вашият инжектор с инсулинова струя може също да достави грешно количество инсулин, ако не се грижите за него правилно. Трябва да поддържате инжекционния инжектор на инсулин в работно състояние, за да сте сигурни, че той доставя точно количество инсулин.

Не забравяйте да следите внимателно кръвната си захар, когато използвате едно от тези устройства. Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако кръвната Ви захар се повиши до опасно ниво.

Увреждане на кожата или болка

Докато инжекторите с инсулинови струи не използват игла, те все още могат да причинят травми на кожата ви. Може да имате леко кървене и синини на мястото на инжектиране. Някои хора смятат, че инжекторът с инсулинова струя боли повече от инжекция с типична инсулинова игла или писалка.

Инфекция

Ако не се грижите лошо за устройството, друг риск е инфекцията. Трябва редовно да стерилизирате инжектора си с инсулинен струя. В противен случай може да се развият бактерии, вируси и гъбички. Инжектирането на тези микроби заедно с инсулина ви излага на риск от инфекция. Инструкциите, които идват с вашия инжектор с инсулинова струя, могат да ви кажат как да стерилизирате устройството си. Можете също да помолите Вашия лекар да Ви обясни.

Неработещо устройство

Тези устройства без игла могат да бъдат сложни за работа и ако не поддържате правилно инжектора си с инсулинова струя, може да имате и въздушни ключалки и други технически проблеми, които могат да ви попречат да го използвате. Въздушна ключалка възниква, когато твърде много въздух в устройството го спира да изтегли повече инсулин.

За да отстраните въздуха от инжектора с инсулинова струя, изключете инсулиновия патрон и адаптера от основното устройство. След това докоснете дюзата с върховете на пръстите си, за да изведете въздуха отгоре и навън от отвора.

За да предотвратите въздушно заключване, уверете се, че всички части на инжектора с инсулинова струя са свързани правилно, преди да приемете инсулин в устройството. Също така, не забравяйте да държите устройството правилно, когато приемате инсулин в него.

Какви са предимствата?

Няколко фактора могат да възпират хората да използват инжектор с инсулинова струя, но той има своите предимства. Разбира се, липсата на игла може да бъде голяма полза за хората, които не обичат игли.

Предимствата включват и по -бързо доставяне на инсулин в кръвта. Инжекторът с инсулинова струя позволява на инсулина да се разпространи върху по -голяма площ в долния слой на кожата ви, отколкото обикновената игла. В резултат на това инсулинът преминава в кръвта ви по -бързо, отколкото при инжектиране с игла. И поради тази причина хората, които се научават как да използват правилно инжектор с инсулинова струя, може да не се наложи да използват толкова много инсулин.

Колко струват?

Инсулиновите струйни инжектори са по -скъпи от другите методи за доставяне на инсулин, като инсулинови игли или химикалки. Самият инсулинов инжектор може да струва от $ 200 до $ 700 в Съединените щати. Трябва също да закупите резервни инжекторни дюзи и адаптори за инсулин. Освен това много застрахователни компании не покриват разходите за инжектори с инсулинови струи.

За сравнение, отделна игла може да струва около 0,25 долара. Инсулиновите писалки също не са скъпи устройства. Те обикновено са за еднократна употреба или идват с патрони за еднократна употреба, които могат да се зареждат отново. И инсулиновите игли и химикалки често са покрити от застраховка.

Говорете с Вашия лекар

Въпреки че инжекторът с струя инсулин съществува от няколко десетилетия, той никога не е бил много популярен. Това вероятно се дължи на високата му цена и сложната структура. Ако обаче имате силен страх от игли, това устройство може да е добър вариант за вас. Говорете с Вашия лекар, за да научите повече за инжектора с инсулинова струя и дали може да Ви помогне.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss