Какво трябва да знаете за анемията през третия триместър на бременността

Анемията е често срещана по време на бременност. През третото тримесечие може да са необходими добавки с желязо или кръвопреливания, за да се намалят шансовете за преждевременно раждане, ниско тегло при раждане или по-дълъг болничен престой след раждането.

жена с анемия в третия триместър на бременността, която държи бременния си корем
Ани Дими/Стокси Юнайтед

Анемията е, когато няма достатъчно червени кръвни клетки, за да пренасят кислород до всички тъкани на тялото. Това е особено тревожно през третия триместър на бременността поради ан повишен риск преждевременно раждане и други сериозни здравословни усложнения.

Какво се случва, ако имате анемия през третия триместър на бременността?

Въпреки че анемията е доста често срещана по време на бременност, тя може да доведе до усложнения.

Потенциални рискове от анемия включват повишен риск от преждевременно раждане и ниско тегло при раждане. Други потенциални рискове включват:

  • нисък APGAR резултат на 5 минути
  • вътрематочно ограничаване на растежа (IUGR)
  • детска смърт

един 2017 проучване установяват, че тежката анемия през третия триместър е свързана с по-дълъг болничен престой след раждането. Изследователите откриха, че добавките с желязо или други лечения за анемия могат да помогнат за предотвратяване на това.

Ако имате анемия през третия триместър на бременността, това може да бъде особено трудно. Според а Преглед на изследването за 2019 гсъстоянията, които могат да се появят по-често при бременности с анемия през третия триместър, включват:

  • преждевременно раждане (раждане преди 37 седмици)
  • ниско тегло при раждане
  • бебета, които са малки за гестационна възраст
  • следродилна депресия
  • повишен риск от неонатална смърт

Как се диагностицира анемията през третия триместър?

Анемията често се диагностицира по време на рутинните кръвни изследвания, правени през цялата бременност.

Ако вашият лекар подозира, че имате анемия, той може да назначи кръвен тест, за да провери дали имате нисък брой червени кръвни клетки в който и да е момент от бременността – включително третия триместър.

Какво причинява анемия през третия триместър на бременността?

По време на бременност тялото ви работи усилено, за да изхрани растящото ви бебе. За да получи достатъчно хранителни вещества за бебето, обемът на кръвта ви се увеличава с около 20% до 30%.

Общият обем на кръвта се увеличава по време на бременност, но обемът на плазмата или течността се увеличава повече от обема на червените кръвни клетки. Резултатът е по-нисък общ процент на червени кръвни клетки.

Друга причина за анемия по време на бременност са ниските нива на желязо, фолиева киселина или витамин В12. Ако вашият лекар диагностицира анемия, той ще проучи допълнително, за да определи причината и внимателно да наблюдава колко тежка става вашата анемия.

Какво е лечението на анемията през третия триместър на бременността?

Медицинско лечение

При лека анемия Вашият лекар вероятно ще препоръча прием на желязо или пренатална добавка.

При тежка анемия Вашият лекар може да Ви предложи кръвопреливане, за да намалите риска от анемия.

Какво можете да правите у дома

В допълнение към приема на желязо или пренатална добавка, можете също да подобрите нивата на желязо и фолиева киселина, като ядете питателна, балансирана диета, пълна с храни, богати на желязо.

Ако си набавяте желязо от растителни източници, може да помислите дали да комбинирате източника на желязо с храна с високо съдържание на витамин С, за да увеличите усвояването.

Често задавани въпроси

Трябва ли да приемам добавки с желязо, дори ако в момента нямам анемия?

Въпреки че можете да закупите добавки с желязо в много магазини без рецепта, винаги говорете с вашия акушер-гинеколог или друг медицински специалист, преди да вземете добавка с желязо.

Твърде много желязо в организма може да причини сериозни здравословни проблеми.

Ако симптомите ми не се подобряват след започване на добавка с желязо, означава ли това, че се нуждая от по-висока доза?

Вашето тяло трябва да замени червените кръвни клетки, преди симптомите да се подобрят. Може да отнеме няколко седмици, докато нивата на червените кръвни клетки се повишат и симптомите изчезнат.

Ако не забележите подобрение след няколко седмици, можете да говорите с Вашия лекар за повторно изследване на нивата на желязо. След това Вашият лекар може да Ви помогне да вземете решение за подходящи следващи стъпки.

Какво представлява синдромът на неспокойните крака?

Синдромът на неспокойните крака е разстройство, което причинява изключителен дискомфорт при седене, легнало положение и често по време на сън. Това предизвиква желание да движите краката си или дори да станете и да се движите.

Синдромът на неспокойните крака е често срещани при хора с дефицит на желязо по време на бременност. Добавката с желязо под лекарско наблюдение може да го облекчи.

Много хора развиват анемия в даден момент по време на бременност. Това често се дължи на ниски запаси от желязо и нарастващи кръвни обеми.

Ако анемията стане тежка, това може потенциално да доведе до усложнения като преждевременно раждане и ниско тегло при раждане. Вашият лекар може да препоръча добавка с желязо или кръвопреливане, за да управлявате анемията си и да предотвратите усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss