Какво трябва да знаете, ако детето ви има фрактура на растежната пластина

Фрактурите на растежната пластина са наранявания на меката съединителна тъкан в краищата на дългите кости на деца и тийнейджъри. Тази мека тъкан прави възможно костите да растат с възрастта на децата. Освен това е по-слаб от другия костен материал и по-податлив на нараняване.

Счупване на растежната плоча се случва, когато злополука или прекомерна употреба причини счупване на тъканта на растежната плоча. Без лечение фрактурите на растежната пластина могат да повлияят на бъдещия растеж на костите. Въпреки това, докато лечението е навременно, много деца могат да се възстановят от фрактура на растежната пластина без никакви усложнения.

Какво е плоча за растеж?

Растежната плоча е част от тъкан близо до края на дългите кости на тялото. Дългите кости са всички кости, които са по-дълги, отколкото са широки. Те включват кости в ръцете, краката и пръстите. Растежните пластини са в двата края на много дълги кости.

През цялото детство и тийнейджърските години на човек растежните пластини са меки и позволяват растеж на костите. Тъканта на растежната плоча се втвърдява в твърда кост, след като детето спре да расте.

Какво представлява фрактурата на растежната пластина?

Плочите за растеж са най-меките части на скелета за деца и тийнейджъри. Тъканта може да се счупи поради нараняване или прекомерна употреба. Тъй като растежните пластини са по-меки от костите, дори наранявания, които изглеждат леки, могат да причинят фрактури на растежните пластини. Счупвания могат да се случат на всяка пластина за растеж, но най-често децата счупват пластините за растеж на:

 • пръсти
 • кости на долните крака
 • външни кости на предмишницата

Ще повлияе ли фрактурата на растежната пластина на растежа на костите?

Много фрактури на растежната пластина заздравяват без загуба на усложнения, но фрактурите на растежната пластина могат да повлияят на растежа на костите.

Тежестта и местоположението на нараняването и възрастта на детето играят основна роля за вероятността фрактурата да засегне растежа на костите. Например, фрактура на растежните пластини около коляното може да причини по-трайни усложнения от фрактура на растежните пластини около китката.

Независимо от местоположението на фрактурата, бързото и подходящо лечение може да помогне за намаляване на риска от усложнения.

Какви са симптомите на фрактура на растежната пластина?

Важно е да си уговорите среща с лекар, ако подозирате, че детето ви има фрактура на растежната пластина. Симптомите могат да зависят от тежестта и местоположението на бъдещето, но често включват:

 • болезненост около нараняването
 • нежност при докосване на областта
 • подуване в близост до ставата

 • затруднено движение, натоварване на крайника и извършване на развлекателни дейности
 • повтарящи се оплаквания от болка
 • видими промени във формата на ръцете или краката

Какви са видовете фрактури на растежната пластина?

Експертите класифицират фрактурите на растежната плоча според системата Salter-Harris. Тази система групира фрактурите според тежестта и естеството на счупването и помага на лекарите при обсъждане и лечение. Описание на системата е по-долу.

 • Тип I фрактури: Фрактура от тип I счупва костта на растежната плоча, отделяйки растежната плоча и костта от костното тяло.
 • Фрактури тип II: Фрактура тип II пробива костта в растежната плоча и напуква костния вал. Фрактурите тип II са най-честите видове фрактури на растежната плоча.
 • Тип III фрактури: При фрактура тип III има счупване, което включва счупване през растежната плоча и счупена част от основната кост. По-големите деца са по-склонни да получат фрактури тип III.
 • Тип IV фрактури: Фрактура тип IV включва фрактура през растежната плоча, костния вал и края на костта.
 • Фрактури тип V: Фрактура тип V се случва, когато екстремна сила смачка растежната пластина и костта.

Какво може да причини фрактура на растежната пластина?

Нараняване или прекомерна употреба може да причини фрактури на растежната пластина. Честите причини за фрактури на растежната пластина при деца включват:

 • пада
 • инциденти по време на колоездене или извършване на други дейности на открито
 • автомобилни катастрофи
 • спортни травми, включително от гимнастика, танци, претрениране

Как се диагностицира фрактурата на растежната пластина?

Лекарят ще оцени симптомите и медицинската история на вашето дете. Те ще направят физически преглед, за да търсят подуване и нежност. Ако лекарят подозира нараняване на растежната пластина, той ще назначи образни тестове.

В много случаи рентгеновите лъчи могат да осигурят ясни снимки на костите, растежните пластини и всякакви фрактури. Понякога лекарите могат да използват допълнителни образни тестове, като MRI или CT, за да получат по-подробни изображения.

Какво е лечението за фрактура на растежна пластина?

Лечението на фрактурата на растежната пластина може да варира и зависи от фактори като вида и местоположението на фрактурата и възрастта и цялостното здраве на детето. Общите възможности за лечение са по-долу.

 • Имобилизация: Прилагането на отливка върху наранената област и ограничаването на дейностите, докато заздравее, често е основното лечение. Имобилизирането позволява на растежните плочи да останат в позиция, докато зарастват. Времето за обездвижване зависи от тежестта на фрактурата.
 • Хирургия: Лекарите извършват операция, когато смятат, че костите няма да зараснат правилно сами. Хирургическите процедури могат да подредят костите и да ги закрепят на място с медицински винтове или жици.
 • Наблюдение: В някои случаи може да е трудно да се каже колко щети възникват поради фрактура на растежна пластина. Когато това се случи, лекарите често назначават редовни рентгенови лъчи на децата след първоначалното лечение, за да гарантират, че костите им растат правилно. Тази фаза на наблюдение може да продължи години.

Какви са рисковите фактори за фрактура на растежната пластина?

Децата могат да претърпят фрактура на растежната пластина както от леки, така и от сериозни злополуки. Прекомерната употреба по време на лека атлетика също може да доведе до фрактури на растежната пластина. Някои деца имат повишен риск от фрактури на растежната пластина, включително деца и тийнейджъри, които:

 • тренирайте за гимнастика, бейзбол, баскетбол или друг спорт на високо ниво
 • карайте ски, сноуборд, конна езда или други хобита, които носят риск от нараняване
 • наследяват медицински състояния, които отслабват костите им
 • развиват костни инфекции
 • живеят в екстремни или злоупотребяващи условия

Освен това пластините за растеж се втвърдяват и запечатват по различно време, в зависимост от фактори като генетика и пол, определени при раждането. Обикновено женските завършват растежа си няколко години преди мъжките. Това означава, че в много случаи мъжките имат отворени пластини за растеж много по-дълго от женските. Това ги излага на повишен риск от наранявания на растежната пластина.

Какви са усложненията на фрактурата на растежната пластина?

Много фрактури на растежната пластина заздравяват без дългосрочни усложнения. Въпреки това е възможно фрактурите на растежната пластина да повлияят на бъдещия растеж на костите. Те могат да доведат до промени във формата на крайниците, неравни крайници или намалена височина.

Понякога операцията може да коригира тези усложнения, но друг път нараняването може да е постоянно. Най-добрият начин да се избегнат трайни усложнения е навременната диагноза и лечение.

Какви са перспективите за деца, които имат фрактура на растежната пластина?

Изгледите за фрактури на растежната пластина обикновено са положителни. Децата и тийнейджърите могат да се възстановят от фрактури на растежната плочка без трайни усложнения. Бързата диагноза и подходящото лечение могат да помогнат за предотвратяване на фрактурата да засегне бъдещия костен растеж.

Често задавани въпроси

За повече информация относно фрактурите на костите на растежа можете да разгледате отговорите на някои често срещани въпроси по-долу.

Можете ли да предотвратите фрактури на растежната пластина?

Няма начин да предвидите и предотвратите всички наранявания, но има някои стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете на детето си да намали риска. Например, добра идея е да се уверите, че децата носят предпазни средства, като наколенки и налакътници, по време на спортни и развлекателни дейности.

Освен това, като се уверите, че детето ви не използва крайник по време на лека атлетика, това може да помогне за намаляване на риска.

Колко бързо заздравяват фрактурите на растежната пластина?

Времето за заздравяване зависи от вида и местоположението на счупването. Въпреки това, много наранявания на растежната пластина зарастват за около 6 седмици.

Могат ли възрастните да счупят пластините си за растеж?

Растежните пластини се запечатват и стават обичайна кост след спиране на растежа. Възрастен може да счупи част от костта, известна преди като растежна плоча, но това не е отделно нараняване от стандартната фрактура.

Долен ред

Фрактурата на растежната пластина е нараняване на меките тъкани в края на дългите кости при деца и тийнейджъри. Счупванията могат да възникнат в резултат на злополука или прекомерна употреба.

Времето за възстановяване и точното лечение зависят от вида и местоположението на фрактурата. Без лечение тежките фрактури могат да повлияят на растежа на костите и да доведат до усложнения, като намален растеж и промени във формирането на крайниците. Въпреки това, с лечение, много деца могат да се излекуват от фрактури на растежната пластина без никакви трайни увреждания.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss