Какво причинява сърдечното разбиване на вашето здраве?

Преглед

Възстановяването от раздяла може да бъде тежка работа. И това не е само в главата ви – може да има и физически ефекти.

„Вярвам 100 процента, че разбито сърце и емоционална болка могат да повлияят негативно на физическото здраве“, казва Кортни Несбит, LCSW, която практикува индивидуална, двойка и групова терапия. „Умът е много мощен орган, а разбиването на сърцето е много мощна емоция. Когато двете се комбинират, това със сигурност може да предизвика физическа реакция.”

Болката и мозъкът

Въпреки че експертите са съгласни, че раздялата може да причини физическа болка и други последици за здравето, „защо“ не е ясно.

Последните изследвания установиха, че хората, които наскоро са преживели раздяла, изпитват подобна мозъчна активност, когато им показват снимки на любимия си човек, както когато изпитват физическа болка. Изследователите стигнаха до заключението, че отхвърлянето и емоционалната и физическата болка се обработват в едни и същи региони на мозъка.

Според авторката Меган Ласлоки, която е написала книги за разбиването на сърцето, това може да се дължи на факта, че както симпатиковата, така и парасимпатиковата активиращи системи се задействат едновременно.

ПарасимпатиковатаСистемата е частта от вашата нервна система, която се справя със спокойни функции като храносмилане и производство на слюнка. Забавя сърдечната честота и дишането. Симпатиковата нервна система, от друга страна, подготвя тялото за действие. Това е отговорът “бягство или бий”, който изпраща хормони да се втурват през тялото, за да ускорят сърдечната честота и да събудят мускулите ви. Когато и двете са включени едновременно, е логично, че тялото ще изпита дискомфорт – вероятно дори болки в гърдите.

Разбиването на сърцето може да бъде изтощително

Въпреки че може да не знаем точно защо разбиването на сърцето засяга физическите ни тела по начина, по който го прави, ефектите са много и могат да бъдат изтощителни.

„Дори имах пациенти, които са получили инсулт или инфаркт от стреса от раздялата“, казва Несбит, който предупреждава, че въпреки че това са екстремни случаи, „те илюстрират колко силно изпитваме емоционална болка“.

Дженифър Келман, лицензиран клиничен социален работник и лайф-треньор, казва, че разбиването на сърцето може да доведе до промени в апетита, липса на мотивация, загуба на тегло или наддаване на тегло, преяждане, главоболие, болки в стомаха и общо усещане за неразположение. Лекуването на последиците от сърдечното разбиване, като същевременно позволява на лицето да скърби за загубата на връзка, може да бъде труден баланс.

„Депресията, тревожността и отдръпването от приятели, семейство и обичайни дейности са едни от най-честите емоционални реакции на сърдечна болка след раздяла“, казва Келман. „Това може да бъде уловка-22, защото макар да искаме човек да почувства това, което чувства, и да скърбим за тази загуба, ние също така не искаме той да изпадне в изолация, депресия и тревожност.

Какво можеш да правиш

Келман предполага, че да останете активни, дори когато не искате, да поддържате правилни хранителни навици и да общувате с хората от вашия социален кръг могат да помогнат за минимизиране на рисковете от лошо здраве поради раздяла.

„За съжаление, единственото средство за разбито сърце и емоционална болка е времето“, добавя Несбит. Често се опитваме да задържим връзка след това, само удължавайки болката. „Освен ако не са замесени деца“, препоръчва тя, „най-добрият вариант е да се въздържате от контакт с лицето; което включва в социалните медии.”

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss