Какво причинява множествен миелом?

Множественият миелом започва с генетични промени в една плазмена клетка. В крайна сметка засегнатите плазмени клетки изтласкват здравите кръвни клетки. Учените все още не са сигурни какво причинява генетичните промени.

Множественият миелом е рак на кръвта. Този рак възниква, когато плазмените клетки се размножават бързо и в крайна сметка може да причини увреждане на вашите органи.

Множественият миелом се развива чрез състояния-предшественици, преди да причини симптоми, но повечето хора с тези предходни състояния не развиват активен множествен миелом.

Както всички видове рак, множественият миелом е резултат от промени във вашите гени, но не се предава в семейството. Изследователите все още не са сигурни защо възникват тези генетични промени, но съществуват няколко известни рискови фактора.

Как генетиката допринася за множествения миелом

Множественият миелом зависи от генетични промени, наричани още „мутации“. Тези конкретни промени се появяват в структурата на специфични хромозоми. Мутациите се случват в началото на развитието на състоянието.

Въпреки че генетичните промени водят до мултиплен миелом, състоянието не е наследствено или се предава от поколение на поколение.

Генетика на мултиплен миелом и раса

Множественият миелом е повече от два пъти толкова често срещано сред чернокожите в Съединените щати, отколкото сред белите хора. Изследователите продължават да изследват причините за това несъответствие.

Може да има a връзка между африканското потекло и специфичните генетични подтипове на мултиплен миелом. Други изследвания предполага, че може да има няколко фактора, включително социално-икономически фактори. Необходими са повече изследвания.

Беше ли Ви полезно?

Как се развива множествената миелома

Генетичните промени в плазмената клетка могат да я накарат да стане ракова миеломна клетка. Тази единична клетка се размножава в няколко миеломни клетки, които растат по-бързо, по-големи и в по-голям брой. Миеломните клетки се натрупват в костния ви мозък, оставяйки малко място за здрави кръвни клетки.

Според Canadian Cancer Society плазмените клетки обикновено съставляват 2-3% от вашия костен мозък. При активен мултиплен миелом плазмените клетки могат да съставляват повече от 60% от вашия костен мозък.

Здравите плазмени клетки произвеждат полезни антитела, но миеломните клетки произвеждат променено антитяло, наречено „М-протеин“. Наличието на М-протеин в кръвта ви предполага загриженост за вашите плазмени клетки.

Лекарите могат да измерят количеството М-протеин в кръвта ви и процента на плазмени клетки в костния ви мозък. След това те могат да използват тази информация, за да проследят дали множествената миелома се развива или прогресира.

MGUS срещу мултиплен миелом

Множественият миелом е едно заболяване от спектъра, развиващо се след предшестващи състояния:

 • Моноклонална гамапатия с неопределено значение (MGUS): MGUS възниква, когато имате ниски нива на М-протеин и плазмените клетки съставляват по-малко от 10% от костния ви мозък. Само за 1% от случаите на MGUS прогресират до мултиплен миелом всяка година.
 • Тлеещ множествен миелом (SMM): При SMM нивата на М-протеин са по-високи и плазмените клетки съставляват 10–60% от вашия костен мозък, което обикновено все още не е достатъчно, за да причини признаци или симптоми.
 • Активен множествен миелом: При активен множествен миелом нивата на М-протеин и плазмени клетки са достатъчно високи, за да причинят признаци като:

  • високи нива на калций в кръвта (хиперкалцемия)
  • намалена бъбречна функция
  • анемия
  • увреждане на костите

Рискови фактори за мултиплен миелом

Определено рискови фактори може да направи по-вероятно да развиете мултиплен миелом:

 • Възраст: Докато множественият миелом може да се развие на всяка възраст, повечето случаи се срещат при хора над 65 години на възраст. Само 0,4% от диагнозите мултиплен миелом възникват преди 35-годишна възраст.
 • Пол: Множественият миелом е 1,5 пъти по-често при мъже, отколкото при жени.
 • раса: Рискът от мултиплен миелом е двойно по-висока сред чернокожите американци, отколкото белите американци.
 • Семейна история: Вашият риск е по-висок, ако имате родител или брат или сестра с мултиплен миелом, въпреки че повечето хора със заболяването нямат фамилна анамнеза.
 • Наднормено телесно тегло: Излишно телесно тегло може да увеличи шансовете ви за развитие на мултиплен миелом.
 • Други състояния на плазмени клетки: Наличието на MGUS или единичен плазмоцитом може да направи по-вероятно да развиете мултиплен миелом. Самотният плазмоцитом е самотна група от ракови плазмени клетки.

Може да развиете мултиплен миелом, дори ако нямате нито един от тези рискови фактори. Можете също така да имате всички или няколко от тези рискови фактори и пак да не развиете мултиплен миелом.

Често задавани въпроси

Ето отговорите на някои въпроси, които може да имате относно причините и симптомите на множествения миелом.

Стресът причинява ли множествен миелом?

Стресът не причинява мултиплен миелом. Но много хора с мултиплен миелом изпитват хроничен стрес и депресия, които са свързани с a по-лоша перспектива за хора с рак.

Наследствен ли е множественият миелом?

Множественият миелом не е наследствен. Генетичните фактори, които допринасят за множествения миелом, не се наследяват, а вместо това възникват спонтанно при индивидите.

Все пак наличието на близък член на семейството с мултиплен миелом може да увеличи риска. В проучване от 2019 г. хората, които са имали MGUS, са повече от два пъти има вероятност да има роднина от първа степен (родител или брат или сестра) с множествена миелома.

Какъв е първият признак на мултиплен миелом?

Най-честите ранни симптоми на мултиплен миелом са болка в гърба или костите, умора и повтарящи се инфекции. The Американско общество за борба с рака отбелязва, че състоянието може да протича и без симптоми.

Можете ли да предотвратите множествен миелом?

Няма известен начин за предотвратяване на мултиплен миелом и повечето от неговите рискови фактори са извън вашия контрол. Но, някои изследвания предполага, че затлъстяването може да допринесе за мултиплен миелом, така че поддържането на умерено тегло може да помогне.

Множественият миелом възниква поради генетични промени в хромозомите ви. Тези генетични промени първо възникват в една клетка, която след това се размножава бързо. В крайна сметка миеломните клетки изтласкват вашите здрави клетки: процес, който може да причини сериозни симптоми и усложнения.

Учените все още не са сигурни какво причинява генетичните промени, които водят до мултиплен миелом, но са наясно с определени рискови фактори, като раса и възраст.

Генетичните промени не се наследяват, така че състоянието обикновено не се предава в семейства. Все пак наличието на роднина с мултиплен миелом може да увеличи риска.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss