Какво представлява RSV при тийнейджърите?

Респираторно-синцитиалният вирус (RSV) е вирус, който обикновено причинява леки симптоми, подобни на обикновена настинка. Докато RSV може да бъде сериозен при малки деца и по-възрастни, обикновено е лек при тийнейджъри и продължава от 7 до 14 дни.

тийнейджър с RSV болен на легло
Лариса Стефанюк/Гети изображения

Респираторно-синцитиалният вирус (RSV) е много често срещано заболяване. Обикновено се смята за детска болест, тъй като повечето деца го боледуват преди да навършат 2 години.

Въпреки това, тийнейджъри и възрастни също могат да получат RSV. За повечето тийнейджъри RSV ще изглежда и ще се чувства като настинка и те ще се възстановят след седмица или две.

За деца под 6 месеца, по-възрастни хора и хора със заболявания, които отслабват имунната им система, RSV може да доведе до по-сериозни заболявания като пневмония.

Какво е RSV

RSV е често срещан вирус, който причинява респираторни симптоми. При повечето хора RSV е подобен на обикновената настинка и продължава от 7 до 14 дни.

Въпреки това, за много млади хора, хора на възраст над 65 години и хора със заболявания, които отслабват имунната им система, RSV може да бъде по-сериозно заболяване.

Различен ли е RSV при тийнейджърите?

RSV засяга тийнейджърите подобно на възрастните. Освен ако тийнейджър няма друго медицинско състояние, което отслабва имунната система, RSV ще бъде като настинка.

Какви са симптомите на RSV при тийнейджъри?

Хората, които имат RSV, обикновено показват симптоми в рамките на 4 до 6 дни след получаване на вируса. Симптомите на RSV при тийнейджъри са типични симптоми на настинка и могат да включват:

 • хрема
 • кашлица
 • кихане
 • треска
 • намаляване на апетита

Симптомите обикновено не се появяват изведнъж, а по-скоро започват на етапи, започвайки с хрема и треска и прогресирайки до респираторни симптоми.

Тийнейджъри, които имат хрипове, висока температура или симптоми, които продължават повече от 2 седмици, вероятно трябва да посетят медицински специалист за диагностика и допълнително лечение.

Как се разпространява RSV?

Можете да получите RSV от други хора, които го имат, или от докосване на повърхности, върху които е бил отложен вирусът. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)RSV може да оцелее няколко часа върху твърди повърхности като плотове и маси и може да оцелее върху меки повърхности като лицева кърпичка или ръцете ви за по-малко време.

Най-честите начини за разпространение на RSV включват:

 • бъдете наблизо, когато човек с RSV кашля или киха и получите капчици от него в носа, очите или устата си
 • целуване на някой, който има RSV
 • докосване на повърхности като дръжки на врати или плотове, върху които има жив RSV, и след това докосване на лицето ви

Хората, които имат RSV, обикновено са заразни от 3 до 8 дни и могат да станат заразни 1 до 2 дни преди началото на симптомите. Рядко обаче някои хора могат да продължат да отделят вируса и да останат заразни до един месец.

Можете ли да помогнете за предотвратяване на предаването на RSV?

Можете да помогнете за предотвратяване на разпространението на RSV по същите начини, по които помагате за предотвратяване на разпространението на други вируси, като правите неща като:

 • често миене на ръцете със сапун и вода
 • избягване на близък контакт с други хора, ако имате симптоми на RSV
 • почистване на повърхности и неща като вашите мобилни устройства с дезинфекциращи кърпички или сапун и вода, особено ако имате симптоми на RSV

 • покриване на устата с ръкава, ръката или кърпичка, когато кашляте или кихате, ако смятате, че имате RSV

В момента няма налична ваксина срещу RSV при тийнейджъри.

RSV ваксините се разработват за високорискови групи: деца под 6 месеца и по-възрастни. През 2023 г., Администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри разработването на две ваксини срещу RSV, а Европейската агенция по лекарствата даде разрешение за пускане на пазара на ваксина срещу RSV.

Как се диагностицира RSV при тийнейджъри?

Тъй като RSV обикновено е точно като настинка при тийнейджъри, през повечето време не е необходимо да имате диагноза. RSV изчезва за 7 до 14 дни.

Въпреки това, за тийнейджъри, които имат компрометирана имунна система или по-лоши RSV инфекции, RSV се диагностицира при тийнейджъри по същия начин, както при индивиди на всяка възраст.

Лекарят може да поръча или да направи назален тампон, за да види дали има RSV.

Ако тийнейджър развие по-сериозни респираторни симптоми, лекарят може да назначи образни тестове, като рентгенова снимка на гръдния кош или компютърна томография, за да се видят белите дробове, за да се види дали има доказателства за белодробна инфекция като пневмония.

Как се лекува RSV при тийнейджъри?

Няма специфично лечение за RSV. За повечето тийнейджъри единственото необходимо лечение може да са болкоуспокояващи без рецепта или лекарства за настинка, които да помогнат за облекчаване на симптомите. Много тийнейджъри няма да се нуждаят от никакво лечение.

Тийнейджърите със симптоми на RSV трябва да са сигурни, че пият достатъчно течности, за да избегнат дехидратация.

Какви са перспективите за тийнейджъри, които имат RSV?

Тийнейджърите, които имат RSV, обикновено се подобряват в рамките на 7 до 14 дни без лечение.

Може да е необходимо допълнително лечение за тийнейджъри, които имат отслабена имунна система, ако развият по-сериозна белодробна инфекция като пневмония.

RSV е често срещан вирус, който причинява респираторни симптоми. При повечето тийнейджъри наличието на RSV е като настинка и симптомите ще продължат седмица или две.

RSV при тийнейджъри е подобен на RSV при възрастни и за повечето тийнейджъри това не е сериозно заболяване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss