Какво представлява синдромът на горния дехисцентен канал (SCDS)?

Синдромът на горния дехисцентен канал е рядко заболяване на вътрешното ухо, което засяга баланса и слуха ви. Хирургията обикновено се използва за облекчаване на симптомите и подобряване на качеството на живот.

Някои здравословни проблеми могат да повлияят на слуха и равновесието ви. Едно, за което може би сте чували, е болестта на Мениер, която може да причини замайване, звънене в ушите и загуба на слуха.

По-рядко състояние, наречено синдром на дехисценция на горен канал (SCDS), също може да засегне тези функции.

Хората със SCDS могат да изпитат замаяност или световъртеж в отговор на силни шумове. Те могат също така да чуват звуци от вътрешността на тялото, като сърдечни удари или храносмилателни шумове. Загубата на слуха е друг потенциален симптом.

Тази статия разглежда по-отблизо SCDS, включително какво го причинява и как се диагностицира и лекува.

Какво е синдром на дехисценция на горния канал?

Вътрешните ви уши съдържат три полукръгли канала, пълни с течност. Тяхната функция е да откриват позицията на главата ви, което ги прави важни за поддържане на баланса ви. SCDS възниква поради изтъняване или липса на кост над най-горния (горен) полукръгъл канал. Това води до непълно затваряне на тази зона.

Обикновено вътрешното ухо е затворена система. Звуците се движат през вътрешното ухо и към кохлеята, където се преобразуват в електрически импулси, които преминават надолу по слуховия нерв до мозъка.

Непълното затваряне на полукръговия канал може да причини няколко проблема:

 • звуци и промени в налягането, които могат да стимулират полукръглите канали, което води до чувство на замайване или световъртеж
 • движението на звука през вътрешното ви ухо може да бъде прекъснато, което засяга слуха ви
 • звуци, идващи от вътрешността на тялото ви, които потенциално влизат във вътрешното ухо и се чуват
 • прекомерна чувствителност към звуци, усещане, че са твърде силни (хиперакузис)
 • ритмично туптене или свистене в едното или двете уши (пулсиращ шум в ушите)
Синдромът на дехисценция на горния канал се появява в полукръглите канали на вътрешното ухо. Медицинска илюстрация от Бейли Маринър

Какви са симптомите на синдрома на дехисценция на горния канал?

SCDS обикновено засяга само едното ухо. Въпреки това през около 25% от хоратаможе да засегне и двете уши.

Симптомите на SCDS могат да включват:

 • замайване или световъртеж в отговор на:

  • силни шумове
  • промени в налягането в ухото, като тези, причинени от кихане или кашляне
 • автофония, при която чувате телесни шумове като:
  • силен или изкривен вариант на гласа ви, когато говорите
  • очните ви ябълки се движат или очите ви мигат
  • ритъма на сърцето ти
  • движението на вашите стави
  • дъвчене или други храносмилателни шумове
 • пулсиращ шум в ушите
 • усещане за пълнота или натиск в ухото ви
 • загуба на слуха

Какво причинява синдрома на дехисценция на горния канал и кой е изложен на риск от него?

Точната причина за SCDS не е известна. Най-общо казано, смята се, че това е вродена аномалия в развитието. Може да възникне и след нараняване или травма на вътрешното ви ухо.

Има някои доказателства, че SCDS се предава в семейства. Например, a 2017 проучване съобщава за седем случая на SCDS в три семейства. Това предполага, че може да има генетична основа за някои случаи на SCDS.

Въпреки че знаем, че SCDS е рядкост, понастоящем няма проучвания, изследващи демографията на състоянието. Като цяло, по-голямата част от хората, диагностицирани със SCDS, са възрастни.

Как се диагностицира синдромът на дехисценция на горния канал?

Диагностицирането на SCDS може да бъде предизвикателство, защото това е рядко състояние и има симптоми, които се припокриват с други състояния, които също засягат слуха и баланса.

След като поиска вашата медицинска история и направи физически преглед, лекарят може да нареди няколко теста, за да помогне за диагностицирането на SCDS. Те включват:

 • слухови тестове, които се използват за оценка на това колко добре чувате

 • тест за вестибуларен предизвикан миогенен потенциал (VEMP).който използва пулсиращи или щракащи звуци, издавани от звуков генератор, за измерване на реакциите на мускулите на очите и врата
 • електрокохлеография, която оценява електрическите импулси, които вашата кохлея и слуховите нерви правят
 • CT сканиране, което може да помогне на лекаря да визуализира структурата на вътрешното ви ухо

Как се лекува синдромът на дехисценция на горния канал?

Понастоящем няма лекарства, които могат да лекуват SCDS. Хирургията се използва за лечение на SCDS, когато се появят симптоми, които нарушават ежедневните дейности и качеството на живот на човека.

Хирургията за SCDS обикновено включва правене на дупка в черепа (краниотомия) за достъп до вътрешното ухо. Това позволява на хирурга да коригира нередността в развитието на костта, която причинява вашите симптоми.

Горният полукръгъл канал също може да бъде запушен, което помага да се затворят всички необичайни отвори, които могат да допринесат за симптомите.

Какви са перспективите за хората със синдром на дехисценция на горния канал?

SCDS може значително да повлияе на качеството на живот.

в малък, Проучване от 2020 гхората със заболяването съобщават за по-ниско свързано със здравето качество на живот в сравнение с хората без SCDS.

Важно е да знаете, че операцията за SCDS може да бъде много ефективна за облекчаване на симптомите.

А Проучване от 2021 г включващи 63 души, претърпели операция за SCDS, установиха, че две обичайни хирургични техники за SCDS са успели да намалят повечето симптоми с над 80%.

Тъй като SCDS е доста лечимо в много ситуации, първата стъпка за облекчаване на симптомите е да посетите лекар, ако имате тревожни симптоми, засягащи слуха или равновесието ви. Те могат да определят какво причинява вашите симптоми и да препоръчат лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss