Какво представлява свръхострият бактериален конюнктивит?

Свръхострият бактериален конюнктивит е рядка, но тежка форма на розово око.

Конюнктивитът, известен като розово око, е често срещан тип възпаление на очите, често причинено от инфекция. Често се среща при деца, но различните видове конюнктивит засягат различни популации.

Има много видове конюнктивит, като алергичен конюнктивит, който се причинява от често срещани алергени като прах и полени.

Бактериалният конюнктивит се причинява от бактериални инфекции в очите ви. Няколко вида бактерии могат да причинят конюнктивит и имат различни симптоми, тежест и лечение.

Нека да разгледаме какво отличава свръхострия бактериален конюнктивит от другите видове.

Каква е разликата между свръхострия и острия бактериален конюнктивит?

Въпреки че имената звучат подобно, свръхострият бактериален конюнктивит е различно състояние от острия бактериален конюнктивит.

Двете заболявания имат различни причини, симптоми и лечение. Много по-рядък и по-тежък е свръхострият бактериален конюнктивит.

Острият бактериален конюнктивит е често срещан и често засяга деца. Щамовете, които са най-свързани с остър бактериален конюнктивит, включват:

 • Хемофилус инфлуенца
 • пневмокок
 • Moraxella catarrhalis
 • Стафилококус ауреус

Междувременно свръхострият бактериален конюнктивит най-често засяга хора, които са сексуално активни или новородени. Причинява се от бактериални щамове, различни от острия бактериален конюнктивит, като:

 • Neisseria gonorrhoeae
 • Neisseria meningitidis

Симптоми на свръхостър бактериален конюнктивит

За разлика от някои други форми на конюнктивит, обикновено ще започнете да забелязвате симптомите на свръхострия бактериален конюнктивит много бързо.

Най-разпознаваемият симптом е обилно количество мукопурулентен секрет. Тази течност е смес от слуз и гной, която може да изтече от очите ви, когато имате конюнктивит. Ако имате свръхостър бактериален конюнктивит, може да изтриете тази течност само за да се натрупа отново само след няколко минути.

Други симптоми на свръхостър бактериален конюнктивит включват:

 • червени очи
 • болка в очите
 • подуване на очите
 • намалено зрение

Хиперострия бактериален конюнктивит обикновено засяга само едното око, но това не е вярно за всеки случай.

Каква е причината за свръхострия бактериален конюнктивит?

Свръхострият бактериален конюнктивит се причинява от бактериална инфекция в очите ви.

Един от бактериалните щамове, които могат да причинят свръхостър бактериален конюнктивит, е N. gonorrhoeae. Това е бактерията, отговорна за гонореята, инфекция, предавана по полов път. Бактериите се предават по време на полов акт. Това може да се случи, ако секрети от човек, който го има, влязат в контакт с очите ви, директно или чрез ръцете ви.

Същите тези бактерии могат да се разпространят и при новородени по време на вагинално раждане. На новородените обикновено се дават антибиотични капки за очи малко след раждането, за да се предотврати тази и други инфекции.

N. meningitidis е друга бактерия, която също може да причини свръхостър бактериален конюнктивит. Предава се при продължителен близък контакт.

Кой получава свръхостър бактериален конюнктивит?

Поради специфичните видове бактерии, които са отговорни за свръхострия бактериален конюнктивит, основният рисков фактор е сексуалната активност.

Притежаването на няколко части или правенето на секс без каквато и да е бариера може допълнително да увеличи риска от свръхостър бактериален конюнктивит.

Наличието на съществуваща драскотина или друго увреждане на роговицата ви може да улесни навлизането на всички видове бактерии, вируси и други инфекциозни агенти в окото ви. Може също да сте изложени на повишен риск, ако сте имунокомпрометиран.

Хиперострия бактериален конюнктивит има ли усложнения?

Ако не се лекува, свръхострият бактериален конюнктивит може да има тежки усложнения.

Инфилтратите на роговицата са едно възможно усложнение, което е вид възпалителен отговор в роговицата, който може да причини болка, замъглено зрение и чувствителност към светлина.

Тежкото възпаление от свръхостър бактериален конюнктивит може да доведе до топене на роговицата, което е загуба на повърхностните слоеве колаген на роговицата, често с изтъняване на по-дълбоките слоеве, което води до образуване на язви. Ако не се лекуват, язвите на роговицата могат да доведат до перфорация на очната ябълка.

Трайна загуба на зрението, включително слепота, също може да настъпи, ако не получите навременна и подходяща медицинска помощ.

В най-сериозните случаи инфекцията може да бъде фатална, ако успее да се разпространи в тялото ви.

Как лекарите диагностицират свръхостър бактериален конюнктивит?

Изключителните количества мукопурулентен секрет, свързани със свръхостър бактериален конюнктивит, са отличителни и лекарите могат да разпознаят заболяването по време на преглед.

Лекар ще вземе проба от изхвърлянето и ще я изпрати в лаборатория. Натривка от секрета може да бъде оцветена и изследвана под микроскоп за бързо потвърждение. Освен това лабораторията може да култивира пробата, за да идентифицира по-категорично организма и най-ефективния антибиотик за лечение. След това лекарите могат да използват тази информация, за да излязат с диагноза.

Може също да бъдете помолени да предоставите уретрален тампон или проба от урина за изследване. Това може да се използва за проверка за гонорея, което също би означавало, че имате N. gonorrhoeae бактерии в тялото ви.

Какво е лечението на свръхостър бактериален конюнктивит?

Първото нещо, което лекарите вероятно ще направят, е да започнат редовно да промиват очите ви с физиологичен разтвор. Това ще помогне за премахване на бактериите и ще предотврати тяхното размножаване или по-нататъшно навлизане в очите ви.

Можете да очаквате да Ви бъдат дадени и лекарства. Това може да се направи орално, интравенозно или с инжекции. Лекарите могат да използват комбинация от тези методи.

Медикаментите, използвани за лечение на свръхостър бактериален конюнктивит, включват:

 • цефтриаксон
 • азитромицин
 • спектиномицин
 • цефиксим
 • доксициклин
 • цефалоспорин
 • миноциклин

Кога да се свържете с лекар

Ако очите ви внезапно и необяснимо ви притесняват, добра идея е да посетите лекар от първичната медицинска помощ или специалист като офталмолог.

Хиперострия бактериален конюнктивит кара очите ви да произвеждат неконтролируемо невероятно количество гной. Това е ясен симптом, който е малко вероятно да пропуснете. Ако това е, което изпитвате, незабавно се свържете с медицински специалист.

Ако не се лекува, свръхострият бактериален конюнктивит може да доведе до трайна загуба на зрението, слепота или допълнителна животозастрашаваща инфекция.

Можете ли да предотвратите свръхостър бактериален конюнктивит?

Най-добрият начин за предотвратяване на свръхострия бактериален конюнктивит е спазването на добра хигиена.

Редовното миене на ръцете може да помогне за предотвратяване на разпространението на бактериални и други инфекции. Избягвайте да докосвате лицето си и особено очите си, ако ръцете ви не са чисти.

Споделете сексуалната си история с всеки партньор. Ако имате няколко партньора, помислете за редовни прегледи за болести, предавани по полов път. Използването на бариери по време на секс също може да предотврати разпространението на инфекцията.

За вкъщи

Свръхострият бактериален конюнктивит е рядка, но тежка форма на розово око. Причинява се от бактерии, които причиняват гонорея или менингит.

Най-отличителният симптом е огромно количество гной, излизащо от очите ви, което се връща веднага след избърсване. Може също да забележите зачервяване, подуване и болка.

Сериозните усложнения могат да включват загуба на зрение или дори смърт, ако инфекцията се разпространи. Ако имате симптоми на свръхостър бактериален конюнктивит, незабавно посетете лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss