Какво представлява процедурата TIPS върху черния дроб?

Процедура за трансюгуларен интрахепатален портосистемен шънт (TIPS) е метод на лечение, използван за понижаване на портална хипертония или прекомерно налягане във вашата портална вена.

Тази вена е отговорна за пренасянето на кръв от корема ви към черния дроб. Прекомерното налягане може да доведе до значително кървене и натрупване на течност в корема, което е известно като асцит.

Продължете да четете, за да научите повече за процедурата TIPS, включително защо може да се нуждаете от нея, как лекарите я извършват и потенциалните странични ефекти, които могат да възникнат от тази процедура.

Какво представлява процедурата TIPS?

Процедурата TIPS включва създаване на шънт между вашата портална вена и чернодробната вена чрез поставяне на стент. Ето всяка от трите части на процедурата:

 • Шунт: Нещо, което пренасочва или пренасочва, тече от нормалния си път.
 • Портална вена: Вената, която транспортира кръв от стомашно-чревната система, жлъчния мехур, панкреаса и далака по пътя към черния дроб.
 • Чернодробна вена: Вените (обикновено три), които връщат кръв, която няма кислород, от черния дроб обратно към сърцето.

Специалист, известен като интервенционален радиолог, ще извърши процедурата, обикновено в специализиран операционен пакет, известен като интервенционален радиологичен пакет. През това време интервенционален рентгенолог ще използва рентгеново насочване, за да постави шунта.

Кой отговаря на изискванията за TIPS процедура в черния дроб?

Тези, които се нуждаят от процедура TIPS, обикновено са умерено до тежко болни.

Примери за състояния и остри събития, които могат да наложат процедура TIPS, включват:

 • Синдром на Budd-Chiari: Рядко заболяване, което засяга способността на кръвта да напуска черния дроб, което причинява значителна портална хипертония.
 • Хепатопулмонален синдром: Синдром, който се появява при хора със значително чернодробно заболяване, което засяга способността на белите им дробове да работят добре.
 • Хепаторенален синдром: Състояние, при което човек изпитва значителна чернодробна недостатъчност, която също засяга начина, по който функционират бъбреците му.
 • Портална хипертонична гастропатия: Кървене в стомаха и стомашната лигавица поради портална хипертония.
 • Рефрактерен асцит: Асцит (тежко подуване на корема), който няма да реагира на традиционното лечение.
 • Рефрактерен чернодробен хидроторакс: Тежък плеврален излив (натрупване на течност извън белите дробове), който е резултат от значително чернодробно заболяване.
 • Варициален кръвоизлив: Състояние, което кара вените в хранопровода или стомаха да кървят обилно.

Както вероятно можете да разберете от тези индикации, черният дроб е важен приемник и транспортьор на кръв в тялото ви. Когато черният ви дроб не работи добре, лошата му функция може да повлияе на множество органи и системи и да причини симптоми, които могат да станат индикатори за процедурата TIPS.

Предимства и недостатъци

Лекарите обикновено извършват процедура TIPS, след като други лечения от първа линия са се провалили. Например, лекарите могат да се опитат да намалят асцита чрез дрениране на излишната течност или варикозна течност чрез превръзка или спиране на кървенето в хранопровода. Ако те не успеят, лекарят може да препоръча процедура TIPS.

Както при всяка процедура, процедурата TIPS не е без странични ефекти. Тези, които се нуждаят от процедурата, често са много болни, което може да увеличи риска от странични ефекти. Лекарят трябва подробно да обясни плюсовете, минусите и рисковете от процедурата.

Как се извършва TIPS процедура?

Лекарите извършват процедурата TIPS под обща анестезия (когато сте напълно заспали и несъзнателни) или под съзнателна седация. Въпреки че подходите могат да варират в зависимост от лицето, по-долу са някои от основните стъпки за процедура TIPS:

 • Интервенционален рентгенолог ще направи канюла (достъп) до дясната ви вътрешна югуларна вена.
 • Рентгенологът ще придвижи катетъра надолу към дясната ви чернодробна вена.
 • Лекарят ще използва ултразвуково насочване, за да идентифицира вашите портални вени.
 • След като идентифицира порталните вени, хирургът ще постави стент, който се простира до мястото, където се срещат чернодробната ви вена и долната празна вена.
 • Може също да се наложи лекарят да емболизира (унищожи с топлина) други кървящи области в тялото ви.
 • Лекарят ще измери налягането в порталните вени, както и в дясното предсърдие на сърцето ви, за да се увери, че шънтът работи правилно. Те също така ще измерват скоростта на кръвния поток чрез ултразвук, за да гарантират, че кръвта тече правилно през шунта.
 • Вашият лекар ще премахне катетрите и ще бъдете отведени в отделението за възстановяване след анестезия, където здравните специалисти ще ви наблюдават внимателно.

Процедурата TIPS обикновено отнема между 1 и 2 часа.

Но ако вашият случай е много сложен, процедурата може да отнеме повече време.

Безопасна ли е процедурата TIPS?

Някои хора не трябва да се подлагат на TIPS процедура. Хората, които абсолютно не трябва да се подлагат на процедура TIPS, включват тези с:

 • запушване на жлъчните пътища
 • чернодробни кисти, които нарушават способността за напредване или поставяне на стент
 • дясна сърдечна недостатъчност
 • сепсис или тежка системна инфекция
 • тежка белодробна хипертония

Смъртността при TIPS процедура е под 1%, а 30-дневната смъртност е под 3%. Това означава, че след 30 дни 97% от хората, подложени на процедурата, са живи.

Най-честите причини за смърт от процедурата TIPS са органна недостатъчност и хемобилия или кървене в жлъчната система.

Какво можете да очаквате след TIPS процедура?

Вероятно ще останете в болница поне 24 часа след TIPS процедура. Това позволява на медицинския персонал да следи вашето кръвно налягане, сърдечен ритъм, кръвообращение и отделяне на урина. Вашият лекар ще наблюдава други кръвни изследвания, които показват колко добре функционират сърцето и черния Ви дроб и ще се увери, че нямате вътрешно кървене.

Преди да ви бъде позволено да се приберете вкъщи, вашият лекар ще направи ултразвук на корема ви, за да определи колко добре тече кръвта в порталната вена и да се увери, че стентът работи правилно.

Outlook

Процедурата TIPS не лекува основните заболявания, които водят до асцит и кървене. В резултат на това лекарите не го вземат предвид 100% ефективен.

Често тези, подложени на TIPS процедура, може да са в списъка за чернодробна трансплантация, което може да коригира основното(ите) разстройство(я).

Резултатът за хора с портална хипертония е лошо. Степента на преживяемост и перспективите за хората след преминаване на процедурата TIPS зависят от това защо са се нуждаели от процедурата TIPS и цялостното им здраве. Хората, които се подлагат на процедурата TIPS поради асцит, обикновено имат по-добри перспективи от тези, които имат кървящи варици.

Често задавани въпроси

По-долу са някои често задавани въпроси след TIPS процедура.

Има ли специална диета след TIPS процедура?

Вашият лекар може да Ви посъветва за здравословна диета след TIPS процедура. Примери за интервенции включват диета с ниско съдържание на протеини и диета с ниско съдържание на натрий. Непосредствено след процедурата Вашият лекар може да препоръча да ядете не повече от 20 грама протеин на ден в продължение на 3 дни, за да намалите рисковете от следоперативни странични ефекти.

Ще имам ли нужда от чернодробна трансплантация след TIPS процедура?

С течение на времето процедурата TIPS може да намали функционирането на черния дроб. Ефектът вероятно се дължи на по-слаб приток на кръв към черния дроб. Основните причини, поради които се нуждаете от процедура TIPS и преминаването на самата процедура TIPS, може да са индикации за чернодробна трансплантация. Въпреки това, има много фактори, които влияят, ако имате нужда от чернодробна трансплантация. Трябва да обсъдите дали сте кандидат предвид вашата възраст и цялостно здравословно състояние.

Каква е продължителността на живота след TIPS процедура в черния дроб?

Процедурата TIPS може да намали смъртността на човек в сравнение с липсата на намеса. Тези, които не се подлагат на TIPS процедури, но могат да бъдат кандидати, имат смъртност от 40% в сравнение с тези, които се подлагат на TIPS процедури, чиято смъртност е между 20% и 35%.

Процедурата TIPS може да намали порталната хипертония, без да се налага значителна, отворена операция. Тъй като процедурата не коригира основните проблеми на чернодробната дисфункция, може да се нуждаете от допълнителни лечения за подобряване на здравето на черния дроб след процедурата. Лекарят трябва внимателно да ви обясни рисковете и ползите от процедурата, преди да се подложите на нея.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss