Какво представлява ендартеректомията и кога може да се нуждаете от нея

Ендартеректомия, хирургична процедура, която отстранява запушването на артерия, най-често се извършва на каротидните артерии, за да се предотврати инсулт. Това е алтернатива на стентирането и се прави само при определени обстоятелства.

recep-bg/Гети изображения

Натрупването на плака по вътрешната стена на артерията може да ограничи притока на кръв и да доведе до сериозни усложнения. Една от възможностите за лечение е ендартеректомия, хирургична процедура, която включва разрязване на стеснената артерия за отстраняване на отлаганията от мазнини, холестерол и други вещества.

Ендартеректомията обикновено се свързва с каротидните артерии, които носят кръв към мозъка. Отстраняването на плака в каротидната артерия може да помогне за намаляване на риска от инсулт.

Защо се нуждаете от ендартеректомия?

Ендартеректомията помага за възстановяване на здравия кръвен поток през артерия, която е имала запушване поради натрупване на плака. В каротидните артерии, които са разположени от всяка страна на шията, запушването означава намален приток на кръв към мозъка. С течение на времето прекъсването на постоянния поток на наситена с кислород кръв може да повлияе на мозъчната функция.

Артериалната плака също може да се спука, предизвиквайки образуване на кръвен съсирек. Съсирекът може да блокира кръвния поток, което води до исхемичен инсулт, ако запушването се случи в каротидна артерия. Сред хората с тежка стеноза на каротидната артерия (стеснение на артерията от 70% до 99%), ендартеректомията може да намали 2-годишния риск от инсулт с 80%, според Национален институт по неврологични заболявания и инсулт.

Ендартеректомия, извършена в друга артерия, също може да намали риска от образуване на кръвен съсирек и всякакви усложнения, които могат да се развият.

Какви са видовете ендартеректомии?

Има четири основни вида ендартеректомия, всяка от които се извършва в различна част на тялото. Но процедурата за премахване на натрупаната плака е по същество една и съща, независимо кой кръвоносен съд е засегнат.

 • Аортна ендартеректомия: Този тип се извършва върху аортата, големият кръвоносен съд, доставящ кръв на органите и тъканите в корема.
 • Каротидна ендартеректомия: Този тип се извършва на каротидните артерии.
 • Феморална ендартеректомия: Този тип се извършва върху бедрените артерии, минаващи от слабините до долните крака.
 • Илиачна ендартеректомия: Този тип се извършва върху илиачните артерии, които осигуряват кръв към краката и органите и тъканите в областта на таза.

Какво да очаквате по време на ендартеректомия?

По време на ендартеректомия може да се използва обща или локална анестезия. Зависи от конкретната процедура и вашите предпочитания.

Процедурата започва с разрез над засегнатата артерия.

Например, по време на каротидна ендартеректомия се прави разрез отстрани на шията. Когато хирургът достигне артерията, се прави разрез в артерията. След това медицинският екип може да постави шунт в артерията, за да насочи кръвта около запушването, за да се увери, че тя достига до мозъка по време на операцията.

Хирургът използва специален инструмент, предназначен за отстраняване на плаката. Понякога може да се отстрани на едно парче, но в повечето случаи плаката излиза на няколко малки, твърди парчета.

След като хирургът се увери, че цялата плака е изчезнала, шънтът се отстранява и артерията се затваря. След това хирургът ще използва шевове, за да затвори разреза на кожата.

Вероятно ще бъдете изписан от болницата ден или два след ендартеректомия.

Как се подготвяте за ендартеректомия?

След като разберете планираната дата за вашата ендартеректомия, говорете с вашия лекар кога трябва да спрете приема на определени лекарства или дали е безопасно да приемате лекарствата си по график през деня на операцията. Следвайте всички инструкции, които сте получили относно храненето и пиенето преди процедурата.

Въпроси към Вашия лекар

Ако Вашият лекар препоръча ендартеректомия, някои от въпросите, които бихте могли да зададете, включват:

 • Колко сериозно е запушването на артерията ми?
 • Защо препоръчвате ендартеректомия пред стентиране или други лечения?
 • Каква е перспективата ми, ако нямам ендартеректомия?
 • Какви негативни реакции трябва да имам предвид, когато напускам болницата?

Какво е възстановяването след ендартеректомия?

След като кръвното ви налягане, сърдечната честота и дишането ви се стабилизират, ще бъдете преместени от операционната зала в интензивното отделение (ICU) или стая за възстановяване, в зависимост от естеството на вашата процедура и общото ви здравословно състояние. Вашият здравен екип ще Ви наблюдава през нощта за признаци на усложнения, свързани с кървене или значителни промени в кръвното Ви налягане и пулса.

Те могат също така да поръчат ултразвук, за да оценят вашето артериално здраве и функция.

Важно е да поддържате зоната на разреза чиста и суха. Конците ще бъдат премахнати в рамките на около седмица. Залепващите ленти ще паднат в рамките на няколко дни.

Трябва да можете да възобновите обичайната си диета в рамките на няколко дни. Вашият здравен екип ще ви каже колко е важно да избягвате вдигане на тежести и напрегнати дейности в продължение на няколко дни. Те също така ще ви посъветват кои дейности са безопасни и кога да насрочите последваща среща с вашия лекар.

Ако все още не сте на статин или друго лекарство за понижаване на холестерола, Вашият лекар вероятно ще Ви предпише лекарство, което да помогне за намаляване на риска от по-нататъшно натрупване на плака.

Колко ефективна е ендартеректомията?

Проучване предполага, че каротидната ендартеректомия едновременно намалява риска от инсулт при хора с каротидна стеноза и подобрява качеството им на живот. А Проучване от 2020 г също предполага, че ендартеректомията е свързана с по-нисък риск от инсулт и смъртност в сравнение със стентирането за облекчаване на запушване на каротидна артерия.

Феморалната ендартеректомия се счита за „златен стандарт“ за лечение на тежко запушване на една от феморалните артерии, според доклад от 2020 г. в списанието Съдово здраве и управление на риска.

Какви са рисковете или усложненията от ендартеректомия?

Както всяка хирургична процедура, ендартеректомията представлява известна степен на риск. И тъй като процедурата включва директен разрез на артерия, прекомерното кървене е особено висок риск. Други рискове включват:

 • инфаркт и други сърдечни проблеми

 • инфекция
 • увреждане на нервите (обикновено временно)

 • удар

Освен това съществува риск засегнатата артерия да се стесни отново.

Ендартеректомията може да бъде ефективен метод за отстраняване на опасна плака от артерия. Каротидната ендартеректомия може да бъде особено полезна за отваряне на стеснена каротидна артерия и намаляване на риска от инсулт.

Тъй като процедурата включва артерии, които са критични за кръвоснабдяването на ключови органи, особено важно е да следвате инструкциите на Вашия лекар след операцията, за да си осигурите най-добрия шанс за пълно възстановяване и стабилна циркулация по пътя.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss