Какво представлява диетата Ice Hack и може ли да ви помогне да отслабнете?

Диетата с леден хак не означава живот на лед или ядене само на алпийски храни. Това е стратегия за отслабване, основана на идеята, че излагането на студ ускорява метаболизма и помага за изгарянето на калории.

Вашият метаболизъм е скоростта, с която тялото ви използва и съхранява енергия на клетъчно и системно (на цялото тяло) ниво. Ускоряването на метаболизма често се свързва със загуба на тегло. В крайна сметка изгарянето на повече енергия, отколкото консумирате, е мантрата на повечето програми за управление на теглото.

Много трикове и модни диети твърдят, че засилват метаболизма ви, но изследванията показват, че излагането на студ като това в някои варианти на ледената диета може действително да работи. Въпреки това как се превръща в свалени килограми остава неизвестно и индивидуалните резултати може да варират.

Какво представлява ледената диета?

Ледената диета е рамка за отслабване, която се фокусира върху охлаждане на телесната ви температура, за да изгорите повече калории. Най-просто, това включва добавяне на лед към вашата диета, пиене на студени течности като смутита и консумация само на студени храни.

Ако искате да изведете диетата с леден хак до крайност, изборът на храна може да бъде съчетан с излагане на ниска температура, като ледени бани, студени душове и прилагане на компреси с лед през целия ден.

Целта на диетата с леден хак е да се охладите или отвътре навън с храна, или отвън навътре с излагане на околната среда.

Студеното поставя тялото ви в това, което е известно като индуцирана от студ термогенеза, физиологично състояние, при което метаболизмът ви естествено се засилва като начин да ви поддържа топло.

Поддръжниците на ледената диета вярват, че това повишаване на метаболизма, съчетано със стандартен калориен дефицит, може да ускори загубата на тегло.

Какво е включено в рецептата за диета с леден хак?

Ледената диета, в нейната модна версия, насърчава предимно консумацията на студени напитки, храни и лед. Всичко е допустимо, стига да е студено и в рамките на допустимото ви количество калории. Между храненията и закуските ви е позволено колкото искате лед.

Може ли методът с лед да ви помогне да отслабнете?

Тъй като е сравнително нова диета, няма изследвания, които да доказват, че диетата с леден хак работи за отслабване.

Като всяка диета, диетата с леден хак може да доведе до естествена загуба на тегло, ако сте в калориен дефицит (поемате по-малко енергия, отколкото изгаряте).

Диетата с леден хак също включва консумация на лед, което означава, че увеличавате дневния си прием на вода. Консумиране на повече вода, особено преди хранене, мога да помогна поддържайте усещането за ситост, което може да ви направи по-малко вероятно да изпитвате глад или да преяждате по време на хранене.

Малък проучване от 2022 г студените храни е по-малко вероятно да причинят високи нива на инсулин, отколкото горещите храни. С течение на времето високите нива на инсулин могат да доведат до инсулинова резистентност, състояние свързан с затлъстяване и диабет тип 2.

В крайна сметка обаче температурата на вашата храна е малко вероятно да бъде основен фактор за успеха на загубата на тегло. Въпреки че е вярно, че тялото ви ускорява метаболизма, за да ви поддържа топло, студените храни не могат да ви размразят достатъчно дълго, за да повлияят значително на телесното тегло.

По-стари изследвания, например, предполагат, че температурата на студените въглехидратни и електролитни напитки започва да се покачва, за да достигне телесната ви температура в рамките на 5 минути след изпиването им.

Леденият хак увеличава ли метаболизма ви?

Въпреки че студените храни сами по себе си може да не са достатъчни за метаболитни ползи, излагането на студ в околната среда в по-напредналите версии на ледената диета може да бъде полезно.

Вземането на студени душове, седенето в ледени бани и стоенето навън на студен въздух може да има ползи.

На теория, редовното излагане на тялото ви на студена вода или въздух може да засили метаболизма ви достатъчно, за да насърчи загубата на тегло с течение на времето. За разлика от яденето на студени храни, излагането на студ в околната среда засяга цялото тяло, което води до активиране на цялото тяло.

Според а 2022 прегледострото, редовно излагане на студ увеличава изгарянето на енергия чрез активиране и насърчаване на производството на кафява мастна тъкан в тялото.

Кафявата мастна тъкан играе ключова роля в термогенезата, производството на топлина от тялото ви и има висок процент на консумация на хранителни вещества и изгаряне на енергия.

Според а Анализ за 2020 гнивата на кафява мастна тъкан са по-ниски при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

Ползите от излагането на студ за загуба на тегло може да надхвърлят и метаболизма. А 2022 преглед относно потапянето в студена вода отбелязва, че ограничените изследвания показват, че излагането на студ може да увеличи кафявата мастна тъкан, както и да намали инсулиновата резистентност, състояние, което е свързано със затлъстяването.

Авторите също така отбелязват, че потапянето в студена вода може да осигури други ползи за здравето, включително повишена толерантност към стрес и намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки това повечето от проучванията, включени в прегледа, са малки и включват само здрави индивиди. Необходими са повече изследвания, за да се определи дали потапянето в студена вода може да бъде полезно за загуба на тегло.

Безопасна ли е ледената диета?

Яденето на студена храна не е автоматично лошо за вас, но редовното ядене само на студена храна може да усложни състоянията, свързани с изпразването на стомаха или колко бързо храната се движи през храносмилателната ви система. Студените храни могат намаляване на стомашните контракции при някои хора, което може да влоши състояния като гастропареза.

The Американска сърдечна асоциация (AHA) също предупреждава срещу спонтанни настинки без аклиматизация. Скачането в изключително студена вода може да причини студен шок, реакция на оцеляване, която причинява учестено дишане, ускорен пулс и повишено кръвно налягане.

Студовият шок може да бъде изключително рискован. Може да предизвика неволен рефлекс на дишане, което може да доведе до удавяне. При хора със съществуващи сърдечно-съдови заболявания това може да причини животозастрашаващи усложнения.

Спазването на тези съвети може да ви помогне да започнете безопасно излагане на студ:

  • Увийте всички пакети с лед в кърпа, вместо да ги нанасяте директно върху кожата си.
  • За начало поддържайте времето на експозиция кратко и постепенно изградете своята толерантност.
  • Започнете под душа, където можете да контролирате температурата на водата.

  • При ледени бани носете защитни слоеве върху уязвимите си крайници, като ръцете и краката.
  • Имайте предвид температурата на излагане във връзка с появата на измръзване и хипотермия (колкото по-студено е, толкова по-бързо настъпват тези условия).
  • Запознайте се с предупредителните признаци на хипотермия и измръзване.

Долен ред

Ледената диета насърчава консумацията на студени храни, ледени напитки и много лед като лека закуска. Въпреки че черпи концепцията си от физиологичния процес на индуцирана от студ термогенеза, яденето на студени храни само по себе си вероятно няма да повлияе значително на метаболизма ви.

Добавянето на студено излагане на околната среда като част от диетата с леден хак може да донесе повече ползи. Редовното излагане на студ може да засили енергийното изгаряне на тялото ви чрез насърчаване и активиране на кафявата мастна тъкан.

Поради потенциално сериозни рискове за здравето, свързани с екстремния студ, важно е да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете практика на излагане на студ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss