Какво е идиопатична интракраниална хипертония (IIH)?

Идиопатичната интракраниална хипертония (IIH) е нарушение, свързано с повишено налягане на течности около мозъка ви. Това може да причини симптоми като главоболие или проблеми със зрението.

Думата „идиопатичен“ означава, че няма известна причина. Нарича се още доброкачествена интракраниална хипертония или мозъчен псевдотумор, но някои експерти смятат тези термини за остарели.

Въпреки че всеки може да изпита IIH, най-често се диагностицира при жени на възраст между 20 до 44 със затлъстяване.

Има много лечения за IIH. Ако забавите лечението, може да рискувате усложнения, включително трайна загуба на зрението.

Прочетете, за да научите повече за IIH и какво трябва да знаете, ако смятате, че вече го имате.

Какви са симптомите на идиопатичната интракраниална хипертония?

Има няколко симптома, които може да изпитате, ако имате IIH. Някои от класически симптоми на IIH включват:

 • Главоболие: Те често са болезнени и повтарящи се и могат да доведат до допълнителни симптоми като гадене или чувствителност към светлина. Хората с IIH изпитват главоболие в 98% от случаите.
 • Временна загуба на зрение: Това включва частична или пълна загуба на зрението на едното или двете очи. Зрението обикновено се връща след няколко секунди. До 70% от хората с IIH имат временна загуба на зрение.
 • Чуване на пулса ви: Наричан още пулсиращ шум в ушите, може да го почувствате в едното или двете уши. До 60% от хората с IIH съобщават, че имат този симптом.
 • Плуване или проблясъци в очите: Наричан още фотопсия, този симптом се среща в 54% от случаите на IIH.
 • Постоянна загуба на зрението: До 32% от хората с IIH съобщават за загуба на зрение, която продължава продължителен период от време. Повечето от тези случаи са свързани със забавяне на лечението.

Как лекарите диагностицират идиопатичната интракраниална хипертония?

Симптомите на IIH се припокриват със симптомите на много други състояния, включително мозъчни тумори. Много от диагностичните инструменти, които лекарите използват за IIH, помагат да се изключат други заболявания.

Ако медицински специалист смята, че може да имате IIH, някои възможни диагностични тестове включват:

 • физикален преглед и история

 • магнитно-резонансна венография (MRV)
 • компютърна томография (CT)
 • лумбална пункция
 • прегледи на зрението от офталмолог
 • пълна кръвна картина (CBC)

Ако след изследването вашият лекар не може да ви диагностицира нищо друго и симптомите ви все още отговарят на критериите, той може да ви диагностицира с IIH.

Какво е лечението на идиопатичната интракраниална хипертония?

Има много възможности за лечение на IIH. Не всички от тях ще работят за всички, така че ще искате да се консултирате с лекар, за да определите най-добрия план за лечение за вас.

Медицинските лечения за IIH включват:

 • лумбална пункция за облекчаване на вътречерепното налягане
 • загуба на тегло на 5% до 10% от общото ви телесно тегло
 • лекарства, включително инхибитори на карбоанхидразата, диуретици и кортикостероиди

Ако медицинското лечение не лекува ефективно вашия IIH, може да се наложи хирургична интервенция. Операциите за IIH се фокусират върху облекчаване на налягането.

Това може да включва имплантиране на шунт за изтичане на течност от мозъка ви. Течността се пренасочва към коремната ви кухина.

Лечението може също да включва хирургична процедура за декомпресия, включваща тъканите, които обграждат зрителния нерв.

Какво причинява идиопатична интракраниална хипертония?

Думата „идиопатичен“ означава, че причината за състоянието не е известна. Следователно идиопатичната интракраниална хипертония е нарушение на повишено налягане в главата ви с неизвестна причина.

Повечето експерти смятат, че симптомите на IIH се дължат на натрупване на цереброспинална течност (CSF). Тази течност обикновено действа като защитна възглавница, която обгражда мозъка ви вътре в черепа. Ако обемът на тази течност се увеличи или намали твърде много, това може да доведе до сериозни неврологични проблеми.

IIH може да бъде причинена от това, че тялото ви произвежда твърде много CSF или не усвоява правилно CSF, или вероятно и двете. Но това е само теория. Все още е необходимо допълнително разследване.

Изследователите все още не са открили точната причина или причините за IIH.

Кой е изложен на риск от идиопатична интракраниална хипертония?

Всеки може да има IIH, но това е много по-често сред тези, които са назначени за жени при раждането. Рискът е най-висок след пубертета, но преди менопаузата. Също така е по-висок сред хората със затлъстяване.

Докато IIH се среща при около 1 на 100 000 души в общата популация, това е 20 пъти по-често при млади жени със затлъстяване.

Експертите смятат, че теглото е по-малко значим фактор за хората, определени като мъжки по рождение, и за деца под 10-годишна възраст.

Има ли вътречерепна хипертония в семейства?

Някои изследвания показват, че наличието на член на семейството с IIH увеличава риска също да имате IIH. Това означава, че IIH може да има генетичен компонент. Членовете на семейството, които и двамата са имали IIH, са склонни да изпитват подобни симптоми.

Въпреки това все още са необходими допълнителни проучвания, за да се проучи това по-нататък.

Как мога да намаля риска от идиопатична интракраниална хипертония?

Най-ефективното нещо, което можете да направите, за да избегнете IIH, е да отслабнете, ако имате затлъстяване или наднормено тегло. Повишеният риск от IIH също е свързан с бързо наддаване на тегло, дори при хора без затлъстяване.

Има някои класове лекарства, които могат да увеличат риска от IIH, включително:

 • ретиноеви киселини (витамин А)
 • тетрациклини
 • хормон на растежа
 • кортикостероиди
 • литий

Не забравяйте да се консултирате с лекар, преди да решите да спрете приема на някое от тези лекарства.

Какви са перспективите за хората с идиопатична интракраниална хипертония?

Опитът на всеки с IIH ще бъде уникален за неговите собствени обстоятелства. Вашата перспектива често зависи от:

 • колко бързо са се появили симптомите
 • колко загуба на зрението е настъпила
 • тежестта на оток на папилата или подуване на зрителните нерви

Не е необичайно хората с IIH да изпитват симптоми в продължение на месеци или дори години. Това може да се случи дори ако получите бързо лечение. При някои хора IIH се повлиява добре от лечението, но се връща по-късно.

След като сте лекувани за IIH, можете да очаквате редовни прегледи при очен лекар, както и при лекар за първична медицинска помощ, за да наблюдавате за признаци на трайна загуба на зрението или повторна поява на IIH.

Идиопатичната интракраниална хипертония е състояние, при което имате повишено налягане на течността около мозъка и причината е неизвестна. Главоболие и загуба на зрението са често срещани симптоми на IIH.

Най-често засяга хора, които са жени по рождение, които са в постпубертетна възраст и в пременопауза, особено тези със затлъстяване. Все пак всеки може да има IIH.

Ако смятате, че може да имате IIH, бързото лечение може да помогне за предотвратяване на сериозни усложнения. Консултирайте се с лекар, ако смятате, че имате IIH.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss