Какво е възстановяването от операция на рак на жлъчните пътища?

След операция за рак на жлъчните пътища ще останете в болницата няколко дни. Пълното възстановяване обикновено отнема няколко седмици.

Вашият лекар може да препоръча операция за лечение на рак на жлъчните пътища, ако операцията може да излекува рака или да премахне достатъчно от него, за да облекчи някои симптоми и да подобри качеството ви на живот. Хирургията за пълно отстраняване на рака е възможна в много малко случаи на рак на жлъчните пътища.

Видът на операцията ще зависи от вашия рак и целта на операцията. Процедурата обикновено продължава 3-5 часа, а пълното възстановяване може да отнеме няколко седмици.

Когато се събудите от операция, може да сте в следанестезиологично отделение (PACU) или интензивно отделение (ICU). Ще имате различни линии и тръби в тялото си. Те ще останат, докато можете безопасно да ставате, да ходите самостоятелно и да се храните без усложнения.

Какво се случва след операция на рак на жлъчните пътища?

Вероятно ще останете в PACU или ICU през нощта или евентуално повече. В крайна сметка ще се преместите в обикновена болнична стая и ще останете там 5–7 дни, понякога и повече.

Не всеки реагира по един и същи начин на лекарствата, които получава по време на операцията. Може да се събудите много бавно и да сте объркани. Вашите медицински сестри ще ви напомнят какво се случва и ще отговарят на вашите въпроси.

Може да имате и други неприятни усещания, като гадене. Кажете на вашите медицински сестри, ако го направите.

Когато се събудите за първи път след операция, болката може да е по-слаба поради анестезията.

Вашите тръби, линии и дренажи

Може да имате няколко линии и тръби, прикрепени към различни части на тялото ви:

 • Една или повече интравенозни (IV) линии в ръцете или врата ви дават лекарства, хидратация и хранене. Може да имате тези редове, докато не се приберете у дома.
 • Линия за контролирана от пациента аналгезия (PCA) в ръката или гърба ви може да ви позволи да контролирате колко лекарства за болка получавате. Той ще остане там, докато други видове лекарства за болка не са ефективни.
 • Катетър в пикочния ви мехур за източване на урината ще остане на място, докато не можете да станете и да използвате тоалетната, обикновено 1-2 дни.
 • Тръба в носа ви изтегля излишната течност от стомаха ви, за да даде време на стомаха и червата ви да заздравеят. Медицинска сестра обикновено го отстранява 1-2 дни след операцията.
 • Тръба във вашата хирургична рана ще източи излишната жлъчка. Вашият лекар може да го извади няколко дни след операцията или може да се приберете вкъщи с него все още на място.
 • Компресионните ботуши на долните крака са предназначени да предотвратят образуването на кръвни съсиреци и ще останат, докато не можете да ходите самостоятелно.

Може да почувствате дискомфорт, когато здравните специалисти премахнат някое от тях.

Болнични грижи за рани

В зависимост от вида на операцията, вашият хирург може да затвори раната ви с шевове, скоби или течна превръзка. Освен това те могат да покрият раната с по-голяма превръзка.

Те ще останат на място, докато раната се затвори.

Управление на болката

Вашето ниво на болка ще зависи от вида на операцията и вашата поносимост към болка.

Може да имате PCA, за да контролирате болката си в началото. След това медицинска сестра може да ви даде интравенозно обезболяващо лекарство или перорално лекарство.

Кога можете да ядете и пиете отново?

Може да не ви бъде позволено да ядете 1-2 дни след операцията. След това здравните специалисти бавно ще увеличат диетата ви, за да се уверят, че нямате болка, гадене или повръщане. Вашият „диетичен план“ ще се развива по следния начин:

 1. без храна в продължение на няколко часа
 2. парченца лед или глътки вода
 3. течности
 4. меки храни
 5. редовна диета

Всеки път, когато вашата диета напредне, медицински специалист ще ви наблюдава внимателно, за да се увери, че толерирате новите храни.

Кога можете да станете и да се разхождате след операция за рак на жлъчните пътища?

Медицинските сестри ще се опитат да ви вдигнат възможно най-скоро след операцията, понякога в рамките на няколко часа.

В началото ще ставате само с помощ. След това, като наберете сила, ще можете да ходите самостоятелно.

Кога можеш да се прибереш?

Вероятно ще останете в болницата около седмица. Вашият лекар обикновено ще Ви позволи да се приберете вкъщи, когато можете:

 • вземете перорално лекарство за болка
 • яжте твърди храни
 • ходят самостоятелно
 • уриниране и изхождане

Възстановяване след операция за рак на жлъчните пътища у дома

Когато Вашият лекар Ви каже, че можете да се приберете вкъщи, Вашата медицинска сестра ще Ви даде инструкции за грижи за рани, диета и упражнения, наред с други неща.

Физическа дейност

Ходете често и правете леки дейности в началото. Добавете по-напрегнати дейности само след разрешение от Вашия лекар.

Диета

Вашата медицинска сестра ще ви даде указания относно вашата диета. Обадете се на Вашия лекар, ако развиете:

 • болка след хранене
 • гадене
 • повръщане
 • запек

Грижа за раната

Вашата медицинска сестра ще ви даде указания относно грижите за вашата рана. Понякога в дома ви може да дойде медицинска сестра, която се грижи за раната, за да ви помогне да смените превръзката и да се погрижите за раната и всички други дренажи или тръби, които са били поставени, когато сте напуснали болницата.

Последващи прегледи с вашия медицински екип

Ще насрочите последваща среща с Вашия лекар за 10-14 дни след като се приберете у дома.

Често задавани въпроси за възстановяване от операция при рак на жлъчните пътища

Възстановяването след операция на рак на жлъчните пътища може да бъде дълго пътуване. Говорете с вашия медицински екип за всякакви притеснения или въпроси, които имате преди операцията. И се уверете, че разбирате всичките си инструкции за изписване, преди да напуснете болницата, особено ако се прибирате вкъщи с линии или тръби.

Колко време отнема възстановяването след операция на жлъчните пътища?

Ще се възстановите в болницата за 5-7 дни. Възстановяването у дома може да отнеме няколко седмици.

Каква е прогнозата след операция на рак на жлъчните пътища?

Перспективата за операция за рак на жлъчните пътища зависи от намерението и успеха на операцията.

Ако хирургът може да отстрани целия рак, перспективата като цяло е по-добра. В някои случаи вашият хирург може да не успее да премахне целия рак. В тази ситуация трябва да говорите с вашия лекар за вашата перспектива и по-нататъшни възможности за лечение.

Ако целта на вашата операция е да облекчи симптомите и да подобри качеството ви на живот, перспективите ще зависят от стадия на вашия рак, цялостното ви здравословно състояние и допълнителните възможности за лечение, които са ви на разположение.

За вкъщи

Вашият лекар може да препоръча операция за отстраняване на рак от жлъчния ви канал, ако това ще излекува рака ви или ще облекчи болката или други симптоми. Видът на операцията и перспективите ще зависят от рака и целта на операцията.

Може да бъдете хоспитализирани за седмица или повече и да се приберете у дома с превръзка или дренажи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss