Какво е биопсия на възли на щитовидната жлеза?

Биопсията на възли на щитовидната жлеза е процедура, която премахва малко парче тъкан от щитовидната жлеза за изследване. Помага на Вашия лекар да определи дали възелът е доброкачествен (нераков) или злокачествен (раков).

Вашата щитовидна жлеза е жлеза с форма на пеперуда, разположена в предната част на врата ви. Неговата функция е да отделя тиреоидни хормони. Тези хормони участват в метаболизма и синтеза на протеини.

Ако развиете твърда или пълна с течност подутина в щитовидната жлеза, тя се нарича възел. Възлите на щитовидната жлеза са често срещани, но повечето са доброкачествени. Вашият лекар обаче вероятно ще препоръча биопсия на щитовидната жлеза, за да изследва възела.

Тази статия ще помогне да се обясни кой се нуждае от биопсия, какво включва процедурата и възможните рискове и странични ефекти.

Кога е необходима биопсия на възли на щитовидната жлеза?

Образният тест може да помогне на Вашия лекар да идентифицира възел на щитовидната жлеза, но не може да определи дали възелът е злокачествен (раков). Биопсия на възли на щитовидната жлеза е стандартната процедура за определяне дали възлите са ракови.

Въпреки това, не всеки с възел на щитовидната жлеза се нуждае от биопсия. Зависи от размера на възела и риска от рак на щитовидната жлеза.

Като цяло може да сте добър кандидат за биопсия на възли на щитовидната жлеза, ако имате:

 • възел, по-голям от 1 сантиметър (cm) и умерен до висок риск
 • възел, по-голям от 1,5 cm и нисък риск
 • възел, по-голям от 2 см и много нисък риск

Вашият лекар може да определи вашия риск, като прегледа резултатите от вашите изображения. Те ще анализират нодула за определени характеристики.

Относно възлите на щитовидната жлеза

Важно е да се отбележи, че възлите на щитовидната жлеза са често срещани. Освен това повечето възли на щитовидната жлеза са доброкачествени. Само за 5% до 10% са ракови.

Има ли различни видове биопсии на щитовидната жлеза?

Има няколко вида биопсии на щитовидната жлеза. Те са сходни по отношение на точността, но някои видове крият повече рискове.

Аспирация с тънка игла

Най-широко използваната биопсия на щитовидната жлеза се нарича тънкоиглена аспирация. Това е така, защото е свързано с по-малко странични ефекти. Той също така има средна диагностична точност, която се доближава 95%.

При тази процедура фина игла се вкарва в нодула. Иглата отстранява или изсмуква някои от веществата в нодула за изследване.

Основна иглена биопсия

Ако аспирацията с тънка игла не даде ясни резултати, Вашият лекар може да препоръча биопсия с основна игла. Тази процедура е подобна, но използва по-голяма игла.

Той има подобен процент на точност като аспирацията с тънка игла. Въпреки това, поради по-голямата игла, има по-висок риск от нараняване на трахеята и каротидната артерия. Ето защо аспирацията с тънка игла е по-популярен вариант.

Хирургична биопсия

Рядко се използва хирургична биопсия или отворена биопсия на щитовидната жлеза. Това е процедура, която включва рязане директно в нодула и отстраняване на проба от тъкан.

Какво може да се научи от биопсия на възли на щитовидната жлеза?

Основната цел на биопсията на щитовидната жлеза е да се диагностицира рак.

Може също да открие неракови проблеми с щитовидната жлеза. Примерите включват:

 • Тиреоидит на Хашимото, известен също като болест на Хашимото, честа причина за недостатъчна функция на щитовидната жлеза

 • колоидни гуши, които са често срещани доброкачествени образувания
 • субакутен тиреоидит, заболяване, което причинява възпаление на щитовидната жлеза

Какво се случва по време на биопсия на възли на щитовидната жлеза?

Биопсията на възли на щитовидната жлеза е проста процедура. Може да се направи в кабинета на Вашия лекар и отнема около 30 минути.

Тъй като няма да Ви бъде поставена обща анестезия, можете да се приберете у дома веднага след процедурата.

Стъпките са подобни за всички видове биопсии на щитовидната жлеза. При биопсия с основна игла иглата ще бъде по-голяма.

При отворена биопсия на щитовидната жлеза Вашият лекар ще изреже възела и ще премахне тъканни проби. Те ще зашият разреза и ще приложат натиск, за да овладеят всяко кървене.

Какво да очаквате по време на биопсия на възли на щитовидната жлеза

 1. Вашият лекар първо ще направи ултразвук, за да потвърди местоположението на нодула.
 2. След това кожата около вашия възел на щитовидната жлеза ще бъде стерилизирана. Това ще помогне за намаляване на риска от инфекция.
 3. След това върху зоната ще се приложи локална или локална упойка. Ще останете будни по време на процедурата, но няма да почувствате нищо.
 4. След това Вашият лекар ще вкара фина игла в възела за няколко секунди.
 5. Когато тъканта от възела навлезе в иглата, лекарят ще я отстрани.
 6. След това тъканта се поставя върху предметни стъкла.
 7. Лекарят повтаря процеса два до шест пъти, като всеки път използва нова игла. Това гарантира, че има множество тъканни проби.
 8. Когато биопсията е направена, лекарят ще приложи натиск върху областта, за да овладее всяко кървене. Няма да имате нужда от шевове.

Боли ли биопсията на възли на щитовидната жлеза?

Биопсията на възли на щитовидната жлеза обикновено не е болезнена. Това е така, защото ще Ви бъде дадена локална или локална упойка преди процедурата.

Върху кожата ви се прилага локален анестетик. В кожата ви се инжектира локален анестетик. Вашият лекар ще реши кой подход е най-добрият вариант за Вас.

Какво е възстановяването?

Когато анестезията изчезне, може да почувствате известен дискомфорт в областта. Можете да вземете ибупрофен и да приложите компрес с лед, за да облекчите болката.

В противен случай не е необходимо сериозно възстановяване след биопсия на щитовидната жлеза. Можете да продължите ежедневните си дейности както обикновено.

Страничните ефекти от биопсия на възли на щитовидната жлеза са редки. Възможните усложнения включват:

 • кървене
 • инфекция
 • синини
 • болка
 • подуване
 • нараняване на близките структури

Долния ред

Биопсията на възли на щитовидната жлеза е процедура, която премахва малка проба от тъкан от щитовидната жлеза. Използва се за определяне дали възелът на щитовидната жлеза е раков.

Вашият лекар може да реши да назначи биопсия на възел на щитовидната жлеза, ако вашият възел е с определен размер. По същия начин, ако имате специфични рискови фактори, Вашият лекар може да реши, че имате нужда от процедурата.

Биопсията на възли на щитовидната жлеза е безболезнена и отнема около 30 минути. Страничните ефекти са редки и в много случаи възлите на щитовидната жлеза са доброкачествени.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss