Какво е агресивен рак на простатата?

Докато повечето видове рак на простатата растат бавно, някои могат да бъдат класифицирани като агресивен рак на простатата въз основа на стадия и степента.

Ракът на простатата се състои предимно от аденокарциноми, които се развиват в клетките на простатната жлеза.

Като цяло раковите заболявания, които са „агресивни“, са тези, които могат да се образуват, растат или разпространяват бързо. В някои случаи наличието на агресивен рак може да означава, че заболяването е по-тежко или че се е появило отново след лечение.

Анапластичният рак на простатата е агресивен рак, който засяга нервната и ендокринната (невроендокринна) система. Не се смята за обичайно.

Агресивният рак на простатата изисква внимателна диагностика и своевременно лечение.

Какво се квалифицира като агресивен рак на простатата?

Агресивният рак на простатата има различен клетъчен състав от аденокарциномите на простатната жлеза, което може да доведе до бързото му развитие и репликация. Освен това понякога се противопоставя на определени хормонални лечения, които обикновено се използват за рак на простатата.

Лекарят може също така да диагностицира рака на простатата като „агресивен“ въз основа на данни, събрани от следното:

Глисън бележи

Въз основа на проба от биопсия, оценката на Gleason от 8-10 може да показва риск от разпространение на рака от простатата към други части на тялото.

Кръвни тестове за простатен специфичен антиген (PSA).

Резултат от 20 или повече може да означава високорисков рак на простатата. Въпреки това, при хормонално резистентни агресивни подтипове, PSA може да бъде на ниско ниво в началните етапи.

TNM система за стадиране на рака

Тази система за стадиране оценява размера на тумора и дали ракът се е разпространил в лимфни възли или по-отдалечени области в тялото. Категория T4, N1 или M1 показва голям тумор с разпространение на лимфни възли (метастази) и често се свързва с агресивен рак на простатата.

Системата за стадиране на TNM също е отговорна за общата система за стадиране на номера, която варира от 0-4, като стадий 3 показва агресивен рак, а стадий 4 означава, че ракът се е разпространил в отдалечени органи.

Класификация на рака

Степен 3 показва, че раковите клетки са анормални и е по-вероятно да растат агресивно.

В какъв стадий е агресивен рак на простатата?

Агресивният рак на простатата се разпространява бързо. Когато се диагностицира в напреднал стадий, ракът се класифицира като стадий 3. Този стадий означава, че ракът може да се е разпространил извън простатната жлеза.

Диагнозата на агресивен рак на простатата може да възникне и в стадий 4. Етап 4, или метастатичен рак, е най-напредналият стадий и означава, че ракът се е разпространил в поне един друг орган на тялото.

Агресивни симптоми на рак на простатата

Ракът на простатата – включително агресивните подтипове – може или не може да има симптоми, докато туморът не стане голям.

Тъй като ракът става по-агресивен или напреднал, може да изпитате:

 • слаб поток на урина
 • често уриниране или затруднено уриниране
 • кръв в урината
 • болка в бедрата или таза
 • болка в гърба
 • прекомерна умора
 • световъртеж
 • слабост
 • задух
 • промени в сърдечната честота
 • неволна загуба на тегло

Какво причинява агресивен рак на простатата?

Въпреки че точната причина за агресивен рак на простатата не е известна, този подтип може да се развие в резултат на резистентност към хормонално лечение. Това може да обясни защо агресивните ракови заболявания на простатата може да са по-чести при тези, които преди това са били подложени на лечение за аденокарцином.

Изследователи също проучват възможността за генетични мутации, които биха могли да играят роля.

Колко бързо расте агресивният рак на простатата?

Няма единна времева линия, но агресивният рак на простатата прогресира бързо в тялото. Тази тенденция е в рязък контраст с традиционните аденокарциноми на простатната жлеза, които са склонни да прогресират много бавно в продължение на години.

Как лекарите диагностицират агресивен рак на простатата?

Агресивният рак на простатата има тенденция да се проявява с метастази в костите и лимфните възли в тазовата област въпреки ниското ниво на PSA.

Лекарят може да потвърди агресивен рак на простатата със следните тестове:

 • PSA кръвни тестове
 • други кръвни изследвания, като пълна кръвна картина
 • дигитален ректален преглед
 • образни изследвания на тумора

 • туморна биопсия
 • сканиране на костите

Може ли да се излекува агресивен рак на простатата?

Поради високата скорост на разпространение и възможната резистентност към хормонални лечения, агресивният рак на простатата не се счита за лечим.

Целта е да се подложи на лечение, което може да помогне за намаляване на тумора, предотвратяване на по-нататъшно разпространение и намаляване на симптомите на рак на простатата.

Лечение на агресивен рак на простатата

Възможностите за лечение могат да помогнат за справяне с разпространението на агресивен рак на простатата, като същевременно предотвратяват напредването на рака и подобряват симптомите.

Хирургията може да бъде най-ефективната стратегия за лечение на агресивен рак на простатата, който все още не се е разпространил в отдалечени области на тялото. Хирургията може да включва отстраняване на тъкани от простатата или отстраняване на простатната жлеза.

Допълнителни лечения за агресивен рак на простатата включват:

 • химиотерапия
 • имунотерапия
 • лъчетерапия
 • хормонална терапия
 • лечение на костите

Продължителност на живота при агресивен рак на простатата

Докато повечето случаи на рак на простатата се развиват бавно, агресивните форми могат да имат дори по-ниска продължителност на живота, ако не бъдат открити и лекувани навреме.

Според данни между 2013 г. и 2019 г. от Програмата за наблюдение, епидемиология и крайни резултати на Националния институт по рака (SEER)5-годишната преживяемост за всички случаи на рак на простатата е 97,1%, а за рак на простатата, който се е разпространил в отдалечени области извън първоначалното място на тумора, е 34,1%

Точната перспектива за агресивен рак на простатата зависи от множество фактори. Според клиничен преглед от 2020 г. на 94 случая на агресивен рак на простатата, средната продължителност на живота е била по-малка от 24 месеца.

За вкъщи

Агресивният рак на простатата е подтип, който расте бързо и е възможно да е резистентен на хормонални терапии. Въпреки че не се счита за лечимо, съществуват лечения, които помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на рака и да се подобри качеството на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss