Какво да правите, когато живеете с депресиран съквартирант

Да живееш с други може да бъде предизвикателство

Да се ​​разбираш със съквартирант понякога може да бъде предизвикателство. Необходими са повече от малко усилия и дипломация, за да се намерят естествените търкания, които се развиват при споделени условия на живот. Например, понякога може да бъде трудно да споделяте хладилник, да проявявате взаимно уважение към поверителността, да договаряте подходящи нива на шум или да извършвате навременни плащания за наем и комунални услуги.

Ако вашият съквартирант има депресия, това може да добави към предизвикателствата. Депресията е медицинско състояние, което до голяма степен се лекува. Насърчете съквартиранта си да се лекува, обезкуражете вредното поведение и следете за признаци на мисли за самоубийство. Също така е важно да дадете приоритет на собственото си здраве и благополучие.

Какво е депресия?

Депресията е медицинско състояние. Всеки понякога изпитва тъга, липса на енергия или дори отчаяние. Депресията обаче надхвърля случайните пристъпи на „блус“. Смята се, че е свързан с проблеми с мозъчните химикали, наречени невротрансмитери, включително серотонин и норепинефрин. Тези невротрансмитери действат като химически пратеници. Те пътуват от една мозъчна клетка в друга, за да разпространяват сигнали, които играят роля в нормалното регулиране на настроението.

Ако вашият съквартирант има клинична депресия, той може да има ниски нива на тези химикали. Това може да направи настроението им неконтролируемо нарушено. Те могат да проявяват поведение, което изостря отношенията ви. Например, те могат да бъдат намусени, тъжни, ядосани, раздразнителни, летаргични или дори обидни понякога. Те могат да плачат неконтролируемо, с малко видима провокация. Те могат да избухнат от гняв. Те също могат да ядат твърде малко или твърде много, или да спят твърде много или да се борят със съня.

Важно е да осъзнаете, че депресията на вашия съквартирант е медицинско състояние. Въпреки доказателствата за обратното, те може да не се държат войнствено, агресивно, егоистично или безотговорно по избор. Може да са неспособни да се държат като идеален съквартирант, защото просто не могат да контролират поведението си.

Какво трябва да направиш?

В някои случаи, ако ситуацията стане твърде много, за да се справите, вие много решавате да се изнесете. Трябва да запомните, че собственото ви психично здраве е вашата основна грижа. Ако решите да останете, има стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете на съквартиранта си и да защитите благосъстоянието си.

Насърчете ги да се лекуват

Ако вашият съквартирант изглежда редовно разтревожен, объркан, нерешителен, тъжен, раздразнителен или неспокоен, може да е депресиран. Вместо да критикувате поведението им, помислете да ги насърчите да получат помощ. Ако откажат, помислете да се свържете с някой от техните доверени членове на семейството, които може да успеят да ги убедят да се лекуват. Депресираните хора често не осъзнават или не искат да признаят, че имат реален проблем и се нуждаят от медицинска помощ. Въпреки това, лечението предлага най -добрата надежда.

Някога хората с депресия са били етикетирани като меланхолични или наричани лудници (тъй като се е смятало, че поведението им е повлияно от луната). Те са били или избягвани от семейството и приятелите си, или са затваряни в приюти, където често са изчезвали без лечение в ужасно нечовешки условия. Въпреки че сегашното ни разбиране за депресията се е променило драстично, някои нагласи към хората с депресия не са.

Сега признаваме, че хората с депресия имат до голяма степен лечимо заболяване. Те заслужават състрадание, разбиране и търпение. С медикаменти, психотерапия или и двете депресията на вашия съквартирант вероятно може да бъде лекувана. В някои случаи може да се нуждаят от алтернативни лечения, като електроконвулсивна терапия. Правилната медицинска помощ може да им помогне да се подобрят.

Не го приемайте лично

Не приемайте лично на пръв поглед асоциалното поведение на вашия съквартирант. Например, ако не успеят да почистят след себе си или не зачитат желанията ви относно споделени задачи, това не означава, че умишлено не ви уважават. Те може просто да са твърде депресирани, за да се държат както обикновено.

Не активирайте вредното поведение

Депресираните хора, особено депресираните мъже, често се обръщат към наркотици или алкохол в опит да се почувстват по -добре. Вместо да подобрят положението, наркотиците и алкохолът неизменно влошават нещата.

Едно е да споделиш приятелска напитка със съквартирант, който е здрав. Да се ​​даде възможност на неразумно поведение при някой с депресия е съвсем друго нещо. Помислете да се въздържате от алкохол и наркотици, когато сте заедно, и ги насърчете да направят същото. Вместо да предлагате пътуване до бара, обсъдете други забавни дейности, които можете да правите, докато останете трезви.

Получете помощ при спешни случаи

Ако вашият съквартирант говори за самоубийство или заплашва да се самоубие, вземете незабавни мерки. Не отхвърляйте заплахите им като бездействащи оферти за внимание. Те може да са истински признаци на предстоящ опит за самоубийство.

Превенция на самоубийствата

Ако смятате, че някой е в непосредствен риск от самонараняване или нараняване на друг човек:

  • Обадете се на 911 или на местния номер за спешни случаи.
  • Останете с човека, докато пристигне помощ.
  • Извадете всички оръжия, ножове, лекарства или други неща, които могат да навредят.
  • Слушайте, но не съдете, спорете, заплашвайте или викайте.

Ако мислите, че някой обмисля самоубийство, потърсете помощ от гореща линия за криза или превенция на самоубийствата. Опитайте Националната линия за превенция на самоубийствата на 800-273-8255.

Източници: Национална линия за превенция на самоубийствата и Администрация на услугите за злоупотреба с вещества и психично здраве

Помислете за собствените си нужди

Трябва да се погрижите и за собствените си нужди. Поемането на отговорност за благосъстоянието на депресиран човек отнема време и енергия. Не забравяйте да правите почивки, когато имате нужда от тях, и практикувайте добра грижа за себе си. Например, яжте добре балансирана диета, спортувайте редовно, спите достатъчно през нощта и отделете време за занимания, които ви харесват.

В един момент може да се наложи да преразгледате начина си на живот. Ако поведението на вашия съквартирант е трудно поносимо и отказват да потърсят лечение, отказват помощ от приятелите и членовете на семейството си или не спазват предписания им план за лечение, може да е време да се изнесете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss